Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Die Welt: Čechům hrozí návrat komunistů k moci. Asi jim to nevadí

Die Welt: Čechům hrozí návrat komunistů k moci. Asi jim to nevadí

24.04.2012 11:06
Autor: ČTK

V Česku hrozí návrat komunistů k moci a Čechům to nejspíš ani nevadí, soudí o současné situaci na české politické scéně ve svém dnešním komentáři německý deník Die Welt. Po sérii korupčních skandálů stojí podle něj středopravá vláda Petra Nečase před svým zánikem a případné předčasné volby přinesou radikální změnu politického kurzu České republiky.

"Podle průzkumů by vedly k prudkému obratu doleva: k sociálnědemokratické vládě, kterou by tolerovali staří komunisté. Poprvé od revoluce by tak KSČM mohla minimálně nepřímo rozhodovat o vládním dění," napsal Die Welt.

"A Čechům se to zdá být jedno," dodal s odkazem na víkendovou masovou odborářskou demonstraci v Praze, při níž účastníci volali po nových volbách. "Atmosféra byla napjatá, běžní lidé mají plné zuby těch, kdo jim v současnosti vládnou," líčí německý deník situaci v Česku.

Příčiny této nespokojenosti ve společnosti vidí ve skandálech, které vnitřně otřásly Nečasovou vládou a zbavily ji podle listu její legitimity, a ve stále nových úsporných opatřeních kabinetu doplňovaných zvyšováním daní.

"Vlastní chaos ve vládě způsobil nejmenší koaliční partner, strana Věci veřejné (VV). VV oba větší partnery - Nečasovu ODS a konzervativní TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga - pravidelně a amatérsky vydíraly tajnými, pikantními informacemi o jejich lidech," líčí Die Welt koaliční poměry v ČR a poté přibližuje poslední vývoj VV včetně soudu s neformálním lídrem strany Vítem Bártou a odchodu vicepremiérky Karolíny Peake.

"Premiér Nečas dal Peake čas, aby okolo sebe shromáždila dostatek přeběhlíků a zajistila tak přežití vlády. Důvod je jasný. Pokud středopravá vláda ztroskotá, budou nové volby. A těch se všechny strany v koalici kvůli její neoblíbenosti u občanů musí bát jako čert kříže," poznamenává Die Welt. 


 
"Levicová vláda, která by zcela jistě z předčasných voleb vzešla, by sice také kvůli prázdné pokladně nemohla splnit všechny své velkolepé sliby, Česko by ale určitě nedodržovalo rozpočtovou disciplínu, k čemuž se Nečasova vláda zavázala, ačkoli příslušný pakt v EU oficiálně nepodepsala," předpovídá Die Welt vývoj po případných volbách.

S vládou ČSSD a komunistů "by se podle domácích komentátorů Česko stalo nejistým rozpočtově-politickým kantonem v Evropě. Na druhou stranu ale připouštějí, že současná vláda svou legitimitu už více než promrhala," uvádí německý list, podle něhož se tak Česká republika nachází v politicky téměř bezvýchodné situaci.

Die Welt nicméně připomíná, že Češi už mají zkušenost s vládou, která existovala jen díky podpoře "přeběhlíků", i s úřednickým kabinetem. "Čechy, kteří jsou od svých Pappenheimských ve vládních úřadech už na ledacos zvyklí, to tehdy ani v nejmenším netrápilo: život jde dál," uzavírá deník. 


Čtěte více:

Průzkum STEM: Volby by vyhrála ČSSD. TOP09 nejníže od voleb 2010, VV pryč ze sněmovny
12.04.2012 16:18
Volby do Poslanecké sněmovny by vyhrála ČSSD se ziskem 88 mandátů, dru...
Průzkum CVVM: ČSSD a komunisté jsou dvěma nejsilnějšími stranami
18.04.2012 16:21
Volby do sněmovny by v dubnu s více než třetinou hlasů vyhrála ČSSD. D...
ODS vylučuje vládnutí s Bártou, formálně ukončí spolupráci s VV. ČSSD připouští vládu s podporou komunistů
19.04.2012 8:39
Občanští demokraté začínají intenzivně připravovat předčasné volby. Gr...
Koaliční dohoda padla, vláda si podporu ověří hlasováním o důvěře v pátek
24.04.2012 8:18
ODS a TOP 09 mají koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými za vypovězenou po...

Váš názor
  • Jáj, tak toto je šokujúce, veru tak
    24.04.2012 21:45

    Volebné preferencie za posledných 30 dní http://www.volebnipreference.cz/index.php?dok=0126
    Šaňo
  • návrat komunistů některým lidem přeji
    24.04.2012 18:02

    Jako za starých časů : Okamžité zrušení úřadu práce - povinnost pracovat tam kde nařídí strana a za ho&no, sociální dávky žádně, mateřskí pět měsíců 600 Kč, povinnost pracovat pro všechny, romští cikáni sterilizovat a do práce do dolů, (to soudruzi uměli) kdo nemá razítko v občance do basy, kdo udělá absence do basy, za neplacení výživného ihned basa, v base vojenský režim a makat,v obchodech nic, jižní ovoce žádné, maso žádné, elektronika pouze pod pultem za úplatek, dovolená pro vyvolené pouze v Maďarsku, posudky, kádrováci, zákaz studovat nepohodlným.Jeden typ auta a pro vyvolené dacii. Hurá k volbám
    oradapoisson
    • návrat komunistů přeji ruphejlovi :-)
      24.04.2012 18:40

      Přesně jak píšeš. Ale má to jednu chybičku. Ti bolševici, kteří tady 40 let nasírali slušné lidi, jsou ti stejní, kteří stojí v pozadí našich nejsilnějších dvou stran ODS a ČSSD, včetně TOP09. Lidovci už doufám odtáhli a v KSČ zůstali už jen neschopní žvanílci. Takže licoměrnost, cynizmus, maloměšťáctví - to jsou dnes nejcharakterističtější vlastnosti. Neboj, jakmile komáři vyhrají zase volby, tito chcípáci se rychle vrátí do rodné strany.... A místní papoušci "pseudopravicových hesel" si budou pořád myslet, že je svět proti nim :-))) Prdinec, není, sami si to posírají, protože věří Klausomilům, estébákům... a to jen proto, že se natřeli namodro a naoranžovo :-)
      Jesse
  • návrat komunistů některým lidem přeji
    24.04.2012 18:02

    Jako za starých časů : Okamžité zrušení úřadu práce - povinnost pracovat tam kde nařídí strana a za ho&no, sociální dávky žádně, mateřskí pět měsíců 600 Kč, povinnost pracovat pro všechny, romští cikáni sterilizovat a do práce do dolů, (to soudruzi uměli) kdo nemá razítko v občance do basy, kdo udělá absence do basy, za neplacení výživného ihned basa, v base vojenský režim a makat,v obchodech nic, jižní ovoce žádné, maso žádné, elektronika pouze pod pultem za úplatek, dovolená pro vyvolené pouze v Maďarsku, posudky, kádrováci, zákaz studovat nepohodlným.Jeden typ auta a pro vyvolené dacii. Hurá k volbám
    oradapoisson
  • Lidi zlatí
    24.04.2012 17:26

    pěkně jste to rozjeli...jo v politice je každej chytrej a ví všechno...koukám, že k tomu ani není potřeba hospoda a pivo...vo akciích to ale zdaleka tak neplatí..;-)
    db
    • Re: Lidi zlatí
      24.04.2012 17:27

      Tys to rozjel.První můj souhlas patřil Tobě.A teď děláš dámu.o))
      Velkamedvědice
      •  
        24.04.2012 17:36

        Ty zase ze sebe děláš ruphejlmila :-))))))))))
        Jesse
      • vm
        24.04.2012 17:35

        nazdar brachu ..to je pravda.. ale ty hraješ dobře...to bylo jen tak jakobynic :-)
        db
  • zase komanci ...
    24.04.2012 17:11

    tak ted uz vim proc si zde nekteri zapisuji co kdo napsal. Ze joo hejle. Pocitas, ze az se vrati komanci tak to pekne zpenezis kdyz ti na tu burzu nezbyva. Kdyby se tady zavedl system souhlasim-nesouhlasim a za kazdych 10 nesouhlasim by byl odmitnut pristup na 1 den tak sedi ruphej furt na trestne lavici a byl by tady od nej pokoj. Uz se tesim na ta jmena od nej, jak bude proti. On neco proti me ma.
    sakisan
  • VM
    24.04.2012 15:49

    Kdy se z té natvrdlosti vyléčíš? Když nemám rád komouše, ještě to neznamená, že nesmím vnímat pocity jiných lidí, kteří žijí se mnou ve společném státě. Jednobarevně myslet umíš, i s ruphejlem, to jo. A co je špatné na tom, že nemelu jen vlastní pohled na věc? Psal jsem o důvodech a příčinách na jedné straně a o dopadech a výsledcích na straně druhé. Tvrdím - voliči, kteří volí komouše jsou sice pro mne nepřijatelní, ale VÍM, proč se tak rozhodli... To není tělesná vada - to je schopnost uznat životní směr těch druhých. To to zjevně neumíš.
    Jesse
  •  
    24.04.2012 15:35

    dobre poctenicko..kdo vede v pace?
    OPTIMISTA
  •  
    24.04.2012 15:35

    zadnej nemcour mi nebude rikat jakou strnickou barvou obarveneho zlodeje poslu do pristi vlady. o to m si rozhodnu ja sam!
    Azb
    •  
      24.04.2012 16:02

      Jak vidíš, říkají. Napovídají ti. Napřed agentury na průzkum preferencí, pak politici u koryta, média a dnes už i zahraniční prndálci. Nenechej si kálet na hlavu. Všichni mají nějaký zájem, jinak by tě nemystifikovali.
      Jesse
      •  
        24.04.2012 16:09

        Spolupráce mezi novináři v zahraničí dobře funguje. Někam se něco zašle a pak se ukazuje, podívejte, i Die Welt (FT a.d.) na to poukazuje. Jojo, to za komoušů nebylo ;-)
        Kalka.
        •  
          24.04.2012 18:54

          oooo, ta nostalgie, no jo, za komoušů byl pořádek - zdánlivý- jak to hezky napsal kolega oradapoisson, nebylo by od věci se k některým opatřením vrátit - ale demokraticky, bez komunistů. pakliže nečas umožní předčasné volby, bude to jeho největší zločin, pro který ho historie zatratí.
          keris
  • k veselejším zítřkům
    24.04.2012 15:03

    vracíme se zpět o pouhých 40 a něco let zatímco celý svět spěje dál. Ale ten kdo nesleduje situaci v CR široce zavřenýma očima muže tento trend vidět a pozorovat již několik let. Jen jmena se měni. Gotwald byl nahražen jiným ale jeho věrní stále chodi zpívat internacinalu k jeho hrobu a my jen ve jménu demokracie přihlížime. Stejně jako ve 48. pak začne opět rabovaní a procesy. Pouze herci se změní a lůza si přijde na své. Nakonec nám opět přijedou na pomoc ruske tanky jako nedávno Gruzii. Už tu přece máme početnou ruskou komunitu na jejíž ochranu se bude muset, po několika provokacich, přijet. Muselo se jen několik desetiletí počkat až ti co pamatují udalosti z let 39. odejdou. Mozkove masáže přece se již konají hezkou řádku let. Budou opět oslavy úspěchů strany a vlády a ulicemi města půjdou zase děti rozesmáte a svět, teda ten okolní půjde dal a my se znovu ohradíme ostnatým drátem na vlastní ochranu. Ti kteří na to mají odvahu zase opusti svoji otčinu a bude jim zakázán návrat. Pak že se historie neopakuje.
    meduza
    • Re: k veselejším zítřkům
      24.04.2012 15:20

      meduzo ty bereše nějaké drogy ??? sveprávný člověk mimo vliv halucinogeních drog by jinak nemohl takovou kravinu napsat :-)
      martík
      • .................................................
        24.04.2012 17:20

        jenom Máryšku, ta tady není protizákonná.
        meduza
    • sakisan
      24.04.2012 15:09

      Ty jsi teď medůza?
      Velkamedvědice
  • krátká paměť
    24.04.2012 14:19

    kdo vůbec jen zmíní, že by snad mohl volit komouše je debiil, páč si nepamatuje, že za polovinu příspěvků které si tady můžeme v klidu blejkat by za komoušů pisatel šel i na pár roků do chládku, a i do jugošky se muselo žádat o povolení místní organizace aby člověk dostal devizák a o nějakém investování jsme si mohli nechat zdát. současný stav není nic moc, ale kurna furt je to 1000x lepší než komundírové. A pokud se ten současný bordýlek má zlepši tak jedině tím, že stát se co nejvíce oseká a to ti současní troubové malinko dělají, ne dost ale určtiě víc než socani, tak jaké vybírání?
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: krátká paměť
      24.04.2012 15:23

      miku ty bereš nějaké drogy ??? sveprávný člověk mimo vliv halucinogeních drog by jinak nemohl takovou kravinu napsat :-) a dneska nešel smetana do chládku za malovaní tykadelek ???? a kam valej dneska celebrity na Kubu že a kam valej ti obyčejni voliči komoušů do jugošky nebo bulharska když na to mají a nestojí frontu na pracáku :-) jo jo stát se má osekat tj přidat víc různým kmotrům a kmotříčkům a obyč lidi by se měli jít pást fíííííííď :-) pokud si volil ods, top, nebo vv tak si nesvépranvý budižkničemu :-) fíííííd a nebo patříš k těm zlodějům a zlodějíčkům co by jim došel penězovod fííííď :-)
      martík
      •  
        24.04.2012 15:44

        ty budeě asi nějaký naháněč ne ? se můžu počůrat smichy když vidím jak se všichni mají špatně, dva nezaměstnaní ( ty co znám z mého okolí ) byli loni dvakrát na 10 dní v chorvatsku a oba jezdí autem :o) Jo a k tomu, že kradeš bych se raději veřejně nepřiznával a pamatuj si, že teď si můžeš svodobně zvolit koho volit, až si zvolíš komanče, ta ti ti problém s volbou vyřeší za Tebe a na dalších 40 let, takže pak si možná budeš stěžovat akorát tak pod peřinou
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          24.04.2012 16:58

          pokud vyhraji komanči nic se nezmění ty bambulo to jen takový cancalové jako ty miku , kteří by neměli mít občanku, neboť jsou svému okolí nebezpeční mají strach jako malé děti z ježibaby můůheheehe
          martík
      • Martík
        24.04.2012 15:30

        Zbývají komunisti a socani.To jsou Tvoje koně?
        Velkamedvědice
        • Re: Martík
          24.04.2012 15:37

          né zbývají komunisti , socani, hlupaci a šmejdi , kde patříš ty ? :-) já ani k jedné patřím mezi slušné lidi co by tu chtěli slušný stát ..... a ten tu není a nejspíš už nikdy nebude, takže jsem rád že mohu krást :-) to jediné mě zbylo :-)
          martík
          • Martík
            24.04.2012 15:43

            Nevím,co jsem.Zhruba tak dvoje volby ze zoufalství vynechám úplně a utěch třetích zkouším najít nejpřijatelnější antikomunistickou stranu.V rámci možného.Což mě v konečném důsledku přinutí pak zase dvakrát nejít.ODS jsem nakonec vyřadil kvůli pražským prasátkům,ale z vědomím,že dobrá volbqa neexistuje,je vše lepší než komunisté.
            Velkamedvědice
            • Re: Martík
              24.04.2012 16:25

              Z tebe ta zoufalost nemyslet jen čiší :-)
              Jesse
      • Martík
        24.04.2012 15:28

        Opravdu nešel.Odsouzen byl k pouhé pokutě.Odmítl.Odmítl i věřejně prospěšné práce.Na základě tohoto,měl jít sedět./Což neznamená,že souáhlasím,ale nemystifikuj/
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university