Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koaliční dohoda padla, vláda si podporu ověří hlasováním o důvěře v pátek

Koaliční dohoda padla, vláda si podporu ověří hlasováním o důvěře v pátek

24.04.2012 8:18, aktualizováno: 24.4. 9:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

ODS a TOP 09 mají koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými za vypovězenou poté, co se ji rozhodly jednostranně vypovědět VV Radka Johna, uvedl premiér Petr Nečas s tím, že na úterý plánovaná poslední schůzka lídrů stran ve formátu K9 pozbývá smysl. Vláda chce v pátek požádat o důvěru sněmovny.

Grémium Věci veřejných se večer rozhodlo, že vypoví koaliční smlouvu s ODS a TOP 09 už k úterý a ne až k pátku, jak se v neděli dohodli lídři ODS, TOP 09 a VV Nečas, Karel Schwarzenberg a John. Strana přejde do "konstruktivní opozice", avšak VV v rozporu s předchozími prohlášeními nechtějí podporovat všechny dosud v koalici dohodnuté návrhy. Není zatím jasné, jak budou poslanci hlasovat v pátek o vyslovení důvěry vládě, které se rozhodl Nečas vyvolat.

"Předseda strany Věci veřejné Radek John nedodržel včerejší (nedělní) dohodu předsedů ODS, TOP 09 a VV. Věci veřejné dnes jednostranně vypověděly koaliční smlouvu, tudíž ji ODS a TOP 09 považuje za vypovězenou," napsal Nečas v prohlášení pro média. Postup VV označil za iracionální a hysterický.

"Koaliční smlouvu porušil sám premiér Petr Nečas verbováním přeběhlíků poslaneckého klubu Věcí veřejných a vůlí postavit na nich fungování vlády," přečetl vyjádření grémia John. Proto podle něj nebudou automaticky poslanci hlasovat pro všechny zákony, které vláda již schválila, protože jsou kompromisem mezi jednotlivými koaličními pohledy. Teď podle grémia nemusí zbytek vlády kompromis jako celek dodržet. "My jsme prosazovali bod mezigenerační solidarity," vysvětlil na příkladu John.

V neděli se lídři stran podle prezentovaných závěrů schůzky dohodli, že jednání K9 v úterý potvrdí konec koalice k pátku. Slíbili si podporovat kroky koaličně dohodnuté do 11. dubna, tedy především balík opatření, mající zajistit v příštích letech schodek rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Jedním z bodů je například snížení valorizace důchodů, se kterým mají Johnovy VV velký problém.

Karolína Peake v pondělí oznámila, že pro kabinet dokázala sehnat mezi poslanci zvolenými za Věci veřejné "bezpečnou podporu" ve sněmovně. Přes její vyjádření o tom, že vládu určitě podpoří poslanec Milan Šťovíček (VV), se jí ale nepodařilo sehnat dostatek poslanců, aby mohla vytvořit nový poslanecký klub. Vládu se podle svého vyjádření pro ČTK rozhodl podporovat také Šťovíčkův kolega Miroslav Petráň, oba ale plánují zůstat v klubu VV. Peake tak má ve své platformě nyní celkem osm poslanců.

"Zjistit na tom jediném místě, kde se to zjistit dá, zda vláda má či nemá legitimitu, podle toho, zda má či nemá důvěru sněmovny, je krok mnohem správnější než požadavek, aby vládu podporovaly určité kluby," reagoval na večer oznámené rozhodnutí ODS místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. 


(Zdroj: čtk, ČT, mediafax)


Čtěte více:

Peake si prý bezpečnou podporu vládě zajistila, Klasnová (VV) rezignuje ve sněmovně. Vláda si možná řekne o důvěru
23.04.2012 12:04
Karolína Peake tvrdí, že její nové politické uskupení má k dispozici d...

Váš názor
  • Nemůže být hůř
    24.04.2012 10:49

    Ačkoliv je pravděpodobné, že vláda padne, tak trhy z toho nemají žádný velký strach. Ono totiž nemůže být hůř. Tato vláda rozkradla co mohla a naprosto není schopnat vytvořit jakoukoliv koncepci vládnutí. Například naprostá absence energetické koncepce způsobila, že akcie ČEZ jsou hluboce podhodnoceny. Nikdo totiž neví jestli vláda zprivtizuje ČEZ svým kamarádům nebo ho zestátní nebo co. A tak česká burza nemá žádný trend, zatímco okolní trhy rostly, tak český klesal.
    Juniper
    • Re: Nemůže být hůř
      24.04.2012 10:55

      Víš co? Trhy nemají ani ponětí, že se u nás mele nějaká bouře ve sklenici vody. Trhy nezajímá nějakej nevýznamnej Nečas, Kalousek, Sobotka nebo komouši někde v zapadlém kompostu. To je prostě fakt. Jen naši politruci si ořád ještě o sobě myslí, že jsou důležitý pupek světa. Kdyby zmizel český parlament, strakovka i senát, tak šaliny budou dál jezdit a rohlíky péct. Ale asi by posílila koruna, páč by ji neměl kdo znehodnocovat :-))
      Jesse
  •  
    24.04.2012 10:18

    Přes to, že máme nejtrapnější vládu v historii snad i Evropy , tato "protikorupční vláda" se pochopitelně udrží a to za "každou cenu".
    Achjo...
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data