Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Protikorupční policie obvinila hejtmana Ratha, byl zadržen bezprostředně po trestném činu

Protikorupční policie obvinila hejtmana Ratha, byl zadržen bezprostředně po trestném činu

15.05.2012 9:56, aktualizováno: 15.5. 14:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Protikorupční policie v pondělí večer zadržela středočeského hejtmana a poslance za sociální demokraty Davida Ratha. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů a tři ženy, obvinění byli zatím jen někteří, včetně Ratha. Zadržení jsou podle ní podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Rath byl rychle po zadržení obviněn navzdory poslanecké imunitě.

Obvinění umožnil odstavec zákona o poslanecké imunitě, který dává policistům možnost zadržet v určitých případech poslance bez ohledu na imunitu, a to "byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté". To byl případ Davida Ratha, informuje iDnes.cz. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová odmítla říct, v jaké situaci policie Ratha chytila. "Byl již obviněn. Zatím nebudeme ale upřesňovat, z jakého činu to je," dodala Bradáčová. 

Policie následně informovala předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), která vydala již v pondělí večer souhlas s odevzdáním Davida Ratha soudu. "Podle informací, které mi k rozhodnutí byly předloženy, byl poslanec David Rath zatčen bezprostředně po spáchání trestného činu," řekla dnes novinářům Němcová. Informaci o svém rozhodnutí Němcová předala předsedovi mandátového a imunitního výboru předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, který žádost projedná a podá zprávu sněmovně. O přípustnosti trestního stíhání sněmovna rozhodne na schůzi, která začne 5. června.

"Očekáváme od policie odůvodnění, protože to vypadá jako na politickou objednávku. Až budeme vědět, proč policie Davidu Rathovi prohledávala dům i kancelář, pak zvolíme další postup," uvedl ráno šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš.

Policisté podle informací iDnes.cz zasahují také v kladenské nemocnici a vyšetřování souvisí mimo jiné s evropskými dotacemi do tohoto zařízení. Policie také údajně prohledává Rathovu kancelář v pražské budově hejtmanství. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze potvrdil, že od pondělí provádí Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) rozsáhlou realizaci, podrobnosti ale odmítl sdělit.

Rath označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců. "Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců," uvedl Rath. Jeho mluvčí Berill Mascheková uvedla, že Rath zvažuje rezignaci na všechny své funkce, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami.

"Pokud ta situace bude opravdu vážná, jsem připraven jeho rozhodnutí a nabídku akceptovat," řekl předseda středočeských sociálních demokratů Dolejš. Připomněl, že Rath patří mezi radikální odpůrce současné vlády a existuje podezření, že může jít o vyřizování účtů. "Budeme chtít od policie jasnou garanci, že nejde o politicky motivované zadržení," dodal. 

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by měl Rath opustit všechny stranické a veřejné funkce, potvrdí-li se informace o jeho obvinění v souvislosti s uplácením. "Pokud by se potvrdily ty informace, tak pak jediným logickým krokem je rezignace na jeho funkce, ať už stranické, nebo veřejné," uvedl pravděpodobný kandidát ČSSD na prezidenta Dienstbier. Podle něj bude v takovém případě Rathovi pozastaveno, stejně jako v ostatních případech, členství ve straně. Hejtman by měl podle Dienstbiera opustit také dolní komoru parlamentu. "Já si neumím představit, jak by mohl normálně fungovat v Poslanecké sněmovně. On sám naznačil, že tento krok zvažuje, aby nezatěžoval sociální demokracii. Myslím si, že by to byl solidní přístup," uvedl Dienstbier.

Podobně už dopoledne zareagoval Sobotka, podle něhož by si obvinění měli pozastavit členství v sociální demokracii, "nebo jim bude členství pozastaveno". "Pokud Rath bude obviněn, měl by rezignovat na funkci hejtmana Středočeského kraje, aby kauza nepoškozovala sociální demokracii," dodal Sobotka.

Poslanci budou na příští schůzi rozhodovat také o vydání Otto Chaloupky (VV) k trestnímu stíhání. Policie poslance podezřívá z přijetí úplatku v kauze s jeho bývalým asistentem Vratislavem Vařejkou. Chaloupka vinu popírá. Výbor bude v tomto případě rozhodovat o doporučení 6. června.

Sněmovna vydala v tomto volebním období k trestnímu stíhání bývalého předsedu poslanců VV Víta Bártu a jeho někdejšího spolustraníka Jaroslava Škárku. Soud je oba zatím nepravomocně odsoudil. Poslanci naopak nevydali k trestnímu stíhání poslance ČSSD Stanislava Humla (dříve VV). Od roku 1993 do loňského roku sněmovna na žádost policie vydala ke stíhání 15 poslanců.

(Zdroj: ČTK, Mediafax, iDnes.cz)


Váš názor
  • Homo
    16.05.2012 0:42

    Jdeš na pivo?
    Velkamedvědice
  • vino nebo boty?
    15.05.2012 23:10

    "Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze," vylíčil Rath svou verzi událostí, po nichž následovalo jeho zatčení, převezení k výslechu, obvinění a nakonec návrh na vzetí do vazby. Nepotvrdila se tak původní informace, že se peníze měly ukrývat v krabici od bot. ---to zas bude fraska.. hodinu po akci ten policejni pribeh zacina dostavat trhliny.. todle spis zabije kubiceho, nez ratha :)))
    Azb
    • Re: vino nebo boty?
      15.05.2012 23:31

      ....to je originální vysvětlení, jistě je pravdivé. kdo tomu nevěří, je vůl, říkali jsme jako kluci po zahlášení nějaké krávoviny - nikdo nechtěl být za vola, tak všichni hlášce jako věřili. no ona ta státní zástupkyně je docela od rány, pochybuji, že by si nechala srát na hlavu...
      keris
    • Jáj, mňa to neznie tak úplne hlúpo
      15.05.2012 23:16

      Aj jaj jáj, tak to by som si tipol, že sedem miliónov v tisíckach váži na chlp toľko, čo šesť sedmičiek vína. No, mohla nám polícia ukázať ten kartónik, však.
      Šaňo
    • Re: vino nebo boty?
      15.05.2012 23:14

      Nemyslím.Věc je poměrně jasná.Ovšem kdo potřebuje psa bít,hůl najde viď AZB.
      Velkamedvědice
      •  
        15.05.2012 23:22

        jen to uvadim jako zajimavost. moc to pitvat nehodlam. at si to pitva kubice. s tou holi mas samozrejme pravdu.
        Azb
    • Re: vino nebo boty?
      15.05.2012 23:14

      Tak přesně tohle by mě vůbec nepřekvapilo. Politika je špína a když ti co teď dostávají na frak neví jak dál, nebudou se štítit ničeho, nebylo by to poprvé a určitě ani naposled.
      verča
  • Řezník,Homo,Mart
    15.05.2012 22:41

    A ostatní púaranoidní nubrečenci.Zvláštní,že ani ČSSD nemele takové kravina jako vy.
    Velkamedvědice
  •  
    15.05.2012 17:18

    může být rád, že není v číně - tam by to bylo jasné. parchant, vzorně reprezentující svou stranu. cynické amorální hovado.
    keris
    •  
      15.05.2012 17:45

      Ja ťa zdravím, Keris. Jáj, mali sme my to ale šťastie, že odišiel z našej strany, však? Pamätáš, ako to vtedy bolo niektorým ódeesákom ľúto?
      Šaňo
      •  
        15.05.2012 19:08

        ----bezskrupulozní prase. nakonec, když se to tak vezme, mě ani tolik nepřekvapil .jen do té nemocnice v kladně šlo 520 mega, ta sedmička v krabici od bot bude jen drobný dílec jeho celkového profitu. prostě -už jsem se zmínil, naprostá absence kontroly vede k tomu, že si tyto hovada, politickými stranami napříč spektrem dosazená na rozhodovací koryta dělají co chtějí, jsouce zcela přesvědčeni o své nepostižitelnosti. doufám, že 12 let v krimu ho vyvede z omylu.
        keris
        •  
          15.05.2012 19:54

          Vzhledem k tomu, že tenhle křivák vypadá vcelku zachovale, doufám, že až se dostane do lochu, tak ''jeho prdel pozná středověk'', jak kdysi pravil klasik.
          connoisseur
      •  
        15.05.2012 17:56

        šak hej, tam sa volačo naučil :-)) Aj kradnůť sa naučil šibalko jeden :-)) Šaňo a znáš ty kto to bol doktorko Cvach? Pametáš?:-)) Nič neurobil, ale plno kydov nakydal... ale tiskrat můůůůhehehehe :-))))
        Jesse
        •  
          15.05.2012 18:25

          Jáj, Jasejko, ale Cvachko to v dotiahoľ na ministerstvo a potom v ďalšej sérii, už v tej kapitalistickej, na riaditeľka nemocnice, však?
          Šaňo
  •  
    15.05.2012 15:08

    už je mi také jasné, proč si ČSSD stále stěžuje na malý objem čerpání evropských dotací. Jedou v tom všichni.
    cza
  •  
    15.05.2012 15:02

    podstatná je ta krabice od bot. Určitě bude tvrdit, že si chtěl koupit pohorky, ale v krabici našel jen sedum melounů a právě se je chystal reklamovat. Už se těším na otákzy Václava Plkavce :))
    cza
  • 'soudruh'
    15.05.2012 12:43

    Tobě stačí tvrdit, že nějaký nedobře znějící výrok pochází od komunistů a už máš všechny zločiny omluvené, že. Takové soudružství se zločinci ti ale do nebe nepomůže ;-)
    Kalka.
    • Re: 'soudruh'
      15.05.2012 12:50

      Ty bereš nějaké drogy???Nikdy v životě jsem nikde neřekl ty kecy,co mně podsouváš.To ty furt meleš jak kolovrátek.Nikdy nikdo netvrdil,že zloděje omlouvám!!!Proč lžeš!!!Jen opakovaně suše konstatuji,že tito kryplové jsou ve všech stranách v důsledku vývoje v ČR.Opět dokazuješ,jak ses v mládí naučila lhát.RH tady opakovaně vysvětloval,že obhajoba vyrůstal jsem za komunismz se narodila jen v Tvé dutině lebeční.Přečti si manifest a nemluv za druhé,nebo aspoń nelži.Tam to přece nebylo.
      Velkamedvědice
      • Re: 'soudruh'
        15.05.2012 13:13

        Tak tedy neplatí, cos tak vehementně tvrdil onehdy? VM 11.5. 12:44 "Jaktože nekulhá??Kromě potřeby snížit korupce de ruku v ruce potřeba snížit odpustky.Nejen páni,ale i různí nemakčenkové zneužívají stát.Ale hlavně.Co s tím mají společné volba komunistů.To oni odnaučili lidi vážit si vlastnictví.Z cizího krev neteče.Kdo nekrade,okrádá rodinu.To jsou komunistická hesla zavedená do poraxe.Všechno všem.To oni odnaučili lidi makat a uvažovat.Na výplatní pásce si měl stejně,jako kolega co celý den fušoval"... buď Alzheimer nebo drogy ;-)
        Kalka.
        • Kalko
          15.05.2012 13:20

          Asi nejseš ve formě.Netuším,co komu sděluješ.Ano psal jsem "Kromě potřeby snížit korupce de ruku v ruce potřeba snížit odpustky.Nejen páni,ale i různí nemakčenkové zneužívají stát."Co na tom nechápeš.Nejen páni ve všech stranách,ale i různé sociálky,či nepoctiví podnikatelé okrádají stát.Tvrdím to pořád,proto jsem rád,že jednoho grázla dnes chytili bez ohledu na politické spekrtrum.Dále píšu,že tito lidé vyrůstali za vlády komunistů.No na co????To je jen zdokumentování faktu že nákaza se nevyhla žádné straně.Ani Tobě.Jestli Ti mé texty nepřijdou srozumitelné,nečti je.
          Velkamedvědice
          • Re: Kalko
            15.05.2012 13:25

            Tak naučili komunisti lidi krást nebo ne? Jinak vidím, že od 11.5. u Hušáků se tvé názory značně vytříbily. To taky bylo mým cílem - péče o duševní stav druha ;-)
            Kalka.
            • Kalko
              15.05.2012 13:29

              Začínám mít pocit,že svoji blbost nepředstíráš.Kdo není úplný dávno pochopil,co jsem řekl už to omílat nebudu.Tvrdím pořád to samé.
              Velkamedvědice
              • Re: Kalko
                15.05.2012 13:40

                Takže komunisti naučili krást... Po dlouhé době jsi pak připustil, že kromě tebe a pár jiných (Havla), kde se jim to nepodařilo. Co se týče množství, jsem si jista, že se přeceňuješ, že se to nepodařilo u většiny. Co však chtít od někoho, kdo tvrdí, že učitelé lhali. (Žádné 'někteří' tam nebylo ;-)
                Kalka.
        •  
          15.05.2012 13:17

          My, poctiví a spořádaní spekulanti, inteligentní synové a dcery kapitálových trhů, se jasně distancujeme od všelijakých těch takových různých keťasů a šejdířů, kteří sají pot a krev z mozolů naší nové, lepší společnosti napříč politickým spektrem :-))
          Jesse
      • ReRe: 'soudruh'
        15.05.2012 13:00

        No právě. Tvé údajně komunistické 'všechno všem' je z hlavy tvé a tvých učitelů. Jinak tenhle tvůj příspěvek je nadobyčejně nesrozumitelný. Asi víš, o čem mluvíš, když zmiňuješ drogy ;-))) Jinak sám se hájit neumíš, musíš se pořád dovolávat Rup*heje? A tos mu ještě před nedávnem nemoh' přijít na jméno. ;-)
        Kalka.
        • Stáří není p****
          15.05.2012 13:03

          Kalce hrabe.Já se dovolám Rupheje??Já jsem mu nemohl přijít na jméno???Ty jsi opravdu typický produkt doby.Poznáš ještě sama,kdy lžeš a co je pravda??Je to v Manifestu?
          Velkamedvědice
  • Bylo už načase
    15.05.2012 12:41

    tohoto nevychovaného narcistického arogantního spratka přistřihnout. Jako trest navrhuji svěřit ho do péče a výchovy na několik let panu Mackovi.
    oradapoisson
  •  
    15.05.2012 12:26

    Ať lump, nebo hrdina všechno jedna rodina. Jedno jestli má nataženou pravou nebo levou ruku. Je bez debat, že je to na objednávku, je jen jeho blbost,že se nechal chytit. Vsadím se, na úřadě kde jsou ve správě peníze zavít prvního, kterého za dveřmi potkáte, slíbit mu beztrestnost tak bychom s divili jak a o čem bude zpívat.
    Homo
    • Homo
      15.05.2012 12:46

      Tobě se taky nelíbí nic.Ani když se krade.Ani když se zloděj chytne.Co vlastně chceš?Za každou cenu brečet?Podle Tvé logiky by neměl být korupčník stíhán,protože aniž bys měl jediný důkaz,si chytrý jako rádio.Hlavně když můžu brečet a něco si stěžovat.
      Velkamedvědice
      • Re: Homo
        15.05.2012 13:00

        Velice zasvěcená a hlavně zdůvodněná kritika,ale budiž. Život mě naučil, že nic není tak čenobílé jak se jeví. Rád si věci promyslím, než něco napíšu a taky těžím ze životních zkušeností.Ze všeho nejradši jsem si sedl na zahradu a zašel z kamarádama na pivo. S vámi bych asi na pivo nešel. Kdybych tady, měl rozvíjet nějaké konspirační teorie, nebo nějaké momentální nápady, Koho neměl Rád rád a koho věčně obviňoval z opilosti. Kdo má faktickou moc ve svých rukou v tomto státě. Proč to není Palas, nebo po odposleších z poslední doby třeba Bendl.
        Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m