Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co s nízkými objemy obchodování? Zvykněte si, nebo jděte z kola ven, zní od Credit Suisse

Co s nízkými objemy obchodování? Zvykněte si, nebo jděte z kola ven, zní od Credit Suisse

17.08.2012 17:30

Zprávy o rekordně nízkých objemech obchodování s akciemi dnes při dané náladě na světových finančních trzích nikoho nepřekvapí. Na trzích se skutečně protáčí peníze nejpomalejším tempem za posledních deset let a co víc, investoři nečekají zvrat k lepšímu přinejmenším v následujících dvou letech, pokud nedojde k rozřešení zásadních globálních rizik respektive ekonomické krize.

Podle zprávy Credit Suisse založené na průzkumu mezi tradery ve Spojených státech, Evropě i Asii klesají objemy obchodování na akciových trzích stabilně již čtyři roky a aktuálně dosahují zhruba poloviny úrovní z vrcholu finanční krize, kde se ale nemusí propad zastavit. 76 procent finančních institucí v průzkumu CS uvedlo, že obchoduje „výrazně méně“. A nezdá se, že lze v blízké době očekávat odraz ode dna, když se 83 procent „tradingů“ domnívá, že bude trvat alespoň další dva až pět let, než se úroveň objemů zmátoří.

Důvody není těžké si domyslet – globální ekonomické problémy se projevují zvýšenou averzí k riziku. „Téměř polovina odpovědí se zakládala na tom, že dokud se nevyřeší makroekonomická rizika, obchodovací aktivita nahoru nepůjde… to je konzistentní s populárním názorem, že makroekonomická situace je klíčovým faktorem pro investorskou chuť k riziku. A tu v současnosti maří dluhy v Evropě, recese i rozpočtová politika USA směrující k „fiskálnímu útesu“. Je nepravděpodobné, že by tyto problémy zmizely za rok nebo kratší dobu,“ uvádí Credit Suisse.

CEO konzultantské společnosti Longview Economics Chris Watling v rozhovoru na CNBC uvedl, že očekává velmi pozvolný růst objemů v závislosti na politických rozhodnutích Evropské centrální banky, která má potenciál utnout dopady oddlužování na akciové trhy (více v následujícím videu). Druhou institucí, na níž je upřen zrak, je Federální rezervní systém, od něhož se s napětím očekává další stimul v podobě QE3.
 


VIX nejníže za 6 let

Čísla o aktuálních denních objemech na americkém trhu vystihují výše popsané obavy. Denní zobchodovaný objem na NYSE dosáhl 2,64 miliardy dolarů, což je téměř 30 procent pod letošním denním průměrem 3,3 mld. USD. Ten se od loňského srpna propadl o více než 40 procent. Čtvrtý den v řadě bylo zároveň zobchodováno méně než 3 miliardy kusů akcií. Jak uvádí Wall Street Journal, letošní srpen má v tomto ohledu našlápnuto k nejslabšímu měsíci od prosince 2007 a nejslabšímu srpnu od roku 2006. Na technologickém trhu Nasdaq se v ten samý den „protočilo“ 1,52 mld. akcií, tedy zhruba 12 % pod letošním průměrem. „Pokud je člověk pesimistický a hledá důvody, proč by mohl sázet na rally, slabé objemy jsou jen dalším důvodem k obezřetnosti,“ říká hlavní akciový stratég RDM Financial Group Michael Sheldon. V tandemu s nízkými objemy jde navíc index tržní volatility VIX, nazývaný „indexem strachu“, dodává hlavní stratég FxPro Michael Derks. VIX tento týden klesl na 6leté minimum 13,70 bodu, signalizující jak možné uspokojení trhů tak výprodej rizikových aktiv.

Credit Suisse podotýká, že problém v dlouhodobém horizontu nepředstavují pouze rizika na makroekonomické straně, klesající likvidita a rostoucí náklady spojené s obchodováním. Podle průzkumu se většina traderů obává z dopadů vysokofrekvenčního obchodování (tzv. high frequency trading; HFT), tedy počítači řízených burzovních obchodů, na které si brousí zuby regulátoři, kteří jim přičítají vyšší volatilitu na trzích a potažmo prohlubování krize. Vyšší zdanění HFT a další kroky regulátorů však podle traderů (konkrétně podle 70 procent z nich) spějí k dalšímu oslabování likvidity a poklesu objemů.

Závěr stratégů Credit Suisse zní: Nedoufejte ve změnu nebo návrat zlatých starých časů. „Zkrátka se přizpůsobte, nebo jděte z kola ven!“ Tradeři by se měli adaptovat na prostředí, v němž se čím dál více investorů kloní k levnějšímu elektronickému obchodování a upřednostňuje se „kvalita nad kvantitou“. Jinak budou jejich investice dlouho trpět, uzavírá CS.

(Zdroj: WSJ, CNBC, Credit Suisse)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.