Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vietnamské akcie po skandálu nejlevnější za poslední půl rok: Faber větří příležitost

Vietnamské akcie po skandálu nejlevnější za poslední půl rok: Faber větří příležitost

29.08.2012 17:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vietnam má svojí IPB. Poté, co východoasijská země po vzoru velkého čínského souseda nastoupila cestu reforem a otevření se světu, se v ekonomice projevily vedlejší účinky až příliš dobře známé českému čtenáři. Vietnamská burza se po odhalení skandálních praktik kolem přední banky Asia Commercial Bank (ACB) dostala do medvědího trhu a propadla na šestiměsíční minima. Zatčení části vrcholového managementu banky vyvolalo obavy o stabilitu finančního systému země, a tak se za padajícími akciemi ACB vydaly i další vietnamské tituly.

Index VN burzy v Ho Či Minově Městě od svého květnového maxima odepsal přes 20 %, což je všeobecně považováno za nástup medvědího trhu. Vietnamské akcie se nyní obchodují na 9,4násobku odhadovaného zisku na burze kotovaných společností, což oproti Indexu jihovýchodní Asie sestavovanému agenturou Bloomberg (MSCI South East Asia) představuje diskont 33 %. To je nejvíc od poloviny února.

Od pondělí 20. srpna, kdy byl zatčen zakladatel ACB Nguyen Duc Kien kvůli nelegálním obchodním praktikám, se index VN propadl o 13 %. Několik dní poté byl zadržen bývalý výkonný ředitel banky Ly Xuan Hai, kterého místní policie obviňuje ze špatného nakládání se svěřeným majetkem. ACB se od úterý 21. srpna stala terčem nájezdu střadatelů, které neuklidnila ani garance centrální banky. Ta poskytla bankovnímu systému minulou středu injekci 13 bilionů dongů (12,4 miliardy Kč) a další den další čtyři biliony dongů. Uvedla, že celý bankovní sektor "slíbil, že bude připraven poskytnout podporu ACB, aby zajistil, že bude schopna plnit závazky vůči vkladatelům". Ještě včera do bankovního systému centrální bankéři napumpovali 3,5 bilionu dongů. Z ekonomik jihovýchodní Asie má právě vietnamská nevětší podíl nesplácených úvěrů.

Vedení ACB sdělilo, že minulou středu si vkladatelé vybrali pět bilionů dongů. Na konci června měla ACB na vkladech 145,6 bilionu dongů. Akcie banky se propadly o víc jak 20 % a její tržní hodnota je nyní kolem jedné miliardy dolarů (asi 20 miliard Kč). Ratingová agentura Moody´s bance snížila hodnocení úvěrových závazků o jeden stupeň na B2 s negativním výhledem. Varuje před možným tlakem na likviditu a dlouhodobými negativními dopady na hodnotu značky. Negativní výhled má nyní u ACB i agentura Fitch.

Láce vietnamských titulů začíná lákat lovce výhodných koupí. Pokles burzy je „nákupní příležitostí pro dlouhodobé investory,“ prohlásil investiční guru Marc Faber. Vietnamský trh je podle něj relativně levný. Faber, který šéfuje asijskému fondu Indochina Capital se sídlem v Hanoji a 480 mil. USD v aktivech, považuje vlnu zatýkání za pozitivní signál připravenosti úřadů skoncovat s neprůhlednými praktikami a hodlá v následujících dvou týdnech nakupovat vietnamské akcie, přičemž zvažuje i bankovní tituly. Hodnota vietnamských akcií v portfoliu Indochina Capital nyní činí 20 mil. USD.

Stejný názor jako Faber mají zjevně další hráči. Zahraniční investoři nakoupili v pondělí vietnamské akcie za 815 000 USD. Za celý minulý týden do Ho Či Minova Města takto putovalo 16,4 mil. USD v čistém vyjádření, nejvíc od konce března. Nákupy potvrzují, že investoři mají o Vietnam stále zájem, uvedl zástupce ředitele vietnamské burzy.

Známky obratu se už začínají objevovat. Index VN dnes po delší šňůře ztrát poprvé obchoduje v kladném teritoriu a připisuje téměř 2% zisk. Akcie ACB se odrazily ode dna na metě 19 000 dongů a v závěru seance registrují víc jak 4 % zisku.

Zatčený magnát Kien byl podle ministerstva vnitra obviněn z nepovolených podnikatelských aktivit v souvislosti s jeho investičními firmami B&B Investment and Trade, ACB Hanoi Investment a Asia Hanoi Financial Investment. Ty měly investovat do realitních projektů, místo toho ale podle médií vkládaly peníze investorů do akcií bank. Kienova rodina je podle webu VNExpress pátá nejbohatší v zemi a Kien je mimo jiné místopředsedou vietnamského svazu profesionálního fotbalu.

Vláda sdělila, že magnát, který ACB spoluzakládal v roce 1994 a nyní v ní má pět procent akcií, se na řízení banky nepodílel. Významným akcionářem ACB je britská Standard Chartered, která v ní má 15 procent.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK)


Váš názor
  • Zlatý Vietnam
    29.08.2012 17:49

    Koukám, že jen u nás se za lumpárny nezatýká. Proč třeba včera soud osvobodil Knetiga nechápu.
    oh171
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university