Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Facebook (+13 %) zvýšil čtvrtletní výnosy o třetinu, překvapil silnější reklamou

Facebook (+13 %) zvýšil čtvrtletní výnosy o třetinu, překvapil silnější reklamou

24.10.2012 8:33, aktualizováno: 24.10. 8:53

Aktualizováno

Společnost provozující celosvětově největší sociální síť Facebook v úterý po závěru obchodování oznámila po svém květnovém vstupu na burzu v pořadí druhé kvartální výsledky hospodaření. Facebook ve 3Q zvýšil celkové výnosy o 32 % na 1,26 miliardy dolarů a překonal jimi očekávání trhu nastavené na 1,23 mld. USD.

V čistém vyjádření reportovala firma ztrátu 59 mil. USD, respektive 2 centy na akcii, v porovnání se ziskem 227 mil. USD nebo 10c před rokem. Vyjma jednorázových položek, včetně výdajů na kompenzaci investorů po neúspěšném IPO a daňově-mzdových nákladů, činil zisk 311 mil. USD nebo 12 centů na akcii, nad očekáváním 11c/akcii (konsensus Bloomberg i Reuters).

Příjmy z reklamy povyskočily o 36 procent na 1,09 miliardy dolarů, zatímco příjmy z placených služeb a dalších činností vzrostly o 13 procent na 176 mil. USD. Samostatné příjmy z placených služeb klesly proti druhému čtvrtletí o 9 procent, především kvůli poklesu příjmů z online her vyvíjených společností Zynga. Finanční ředitel David Ebersman uvedl, že náklady společnosti na reklamu vzrostly ve čtvrtletí o 7 procent. Příjmy z reklamy na mobilním trhu přitom vzrostly na zhruba 150 mil. USD (tedy zhruba 14 procent) z 10 mil. USD ve druhém čtvrtletí, odhadl analytik Pivotal Research Brian Wieser.

"Chtěl bych rozptýlit mýtus, že Facebook nedokáže na mobilní reklamě nic vydělat," řekl na schůzce s analytiky zakladatel a ředitel Facebooku Mark Zuckerberg. "Mohlo to tak vypadat na začátku roku, protože tehdy jsme se o to ještě ani nepokusili," dodal. Velký pokrok v mobilním segmentu a rostoucí schopnost zpeněžit masivní odliv uživatelů FB od osobních počítačů k mobilům a tabletům připomněla také provozní ředitelka Sheryl Sandberg.

"To zcela jistě rozptýlí ty nejpesimističtější názory, že Facebook neumí vydělat na lidech, kteří používají telefony či tablety," přiznal analytik Colin Sebastian ze společnosti Robert Baird & Co. Počet uživatelů Facebooku přitom během čtvrtletí překonal miliardu. Z toho asi 604 milionů lidí jeho služeb využívalo přes mobilní telefony a další bezdrátová zařízení.

Podle CFO společnosti vzrostl počet uživatelů ve 3Q12 o 26 procent z třetího kvartálu loňského roku a počet uživatelů přes mobilní platformy roste ještě rychleji. Za nejobtížnější trh označil Ebersman Evropu vzhledem ke špatným ekonomickým podmínkám.

Zuckerberg nicméně prohlásil, že není spokojen s vývojem tržeb za hry. Dokládají to hlavně problémy společnosti Zynga, která hry pro Facebook vyvíjí a dodává. Tržby, které měl Facebook právě od Zyngy, ve čtvrtletí meziročně klesly o 20 procent. Zynga se přitom na celkových tržbách Facebooku podílí asi ze sedmi procent. Zuckerberg ale řekl, že kromě Zyngy vypadá výhled slibně.

Po zisku necelého procenta s úterním závěrem Wall Street reagovaly akcie FB na výsledky za 3Q v after-hours krátkým poklesem, který však brzy umazaly a proměnily v téměř 13% zisk na 22,01 USD. Od upisovací ceny v květnovém IPO (38 USD) titul propadl téměř o polovinu.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data