Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zisk Fiatu více než dvojnásobný díky divizi Chrysler, kvůli Evropě ale snižuje výhled. Rád by se spojil s Peugeotem a Opelem, tvrdí zdroje

Zisk Fiatu více než dvojnásobný díky divizi Chrysler, kvůli Evropě ale snižuje výhled. Rád by se spojil s Peugeotem a Opelem, tvrdí zdroje

30.10.2012 16:44

Italská automobilka Fiat, která kontroluje americký Chrysler, dosáhla v uplynulém kvartále čistého zisku 39 milionů eur, poté co ve 3Q loňského roku reportovala ztrátu 46 mil. EUR. Tržby Fiatu vzrostly o 16 procent na 20 miliard eur. Celkový zisk skupiny se zahrnutím i ne plně kontrolovaných aktiv se více než zdvojnásobil na 286 mil. EUR z 112 mil. EUR před rokem a překonal tak očekávání (průzkum FactSet) nastavené na 178 mil. EUR při konsensu tržeb 19,4 mld. EUR.

Skupině se podařilo vymanit ze ztráty především díky silnějším prodejům skupiny Chrysler na severoamerickém trhu a solidní poptávce v Jižní Americe a Asii, která vyvážila pokles v Evropě. Výrobce italských automobilů však zároveň s dobrými výsledky snížil svůj celoroční výhled v očekávání, že evropský automobilový trhů zůstane slabý až do roku 2014. V letošním roce firma nově očekává zisk na spodní hranici dřívějšího odhadovaného rozmezí 1,2 -1,5 mld. EUR.

Výhled tržeb na rok 2014 firma zkrátila na 98 miliard z předchozích 104 mld. EUR (konsensus trhu je 90 mld. EUR), zisku z obchodování na 5,2 z 7,5 mld. EUR (konsensus 4,8 mld. EUR). Fiat očekává, že v uvedeném roce prodá 4,6 až 4,8 milionu automobilů (dřívější odhad činil 6 milionů). Akcie Fiatu na dnešní zprávy reagují zhruba 4procentním poklesem.

Evropský automobilový trh se potýká s vážnými problémy, s nimiž se pojí plány masivního propouštění. Výkonný ředitel Fiatu Sergio Marchionne by měl představit strategii společnosti na domácím trhu poté, co pozastavil plán investovat v následujících pěti letech 20 miliard eur. Marchionne by rád soustředil výrobu v italských továrnách převážně na vývoz a část provozoven uzavřel. Před týdnem oznámila evropská divize automobilky Ford plán zavřít své výrobny v Belgii a Británii, který by měl připravit o práci celkem 6.200 lidí a snížit evropskou kapacitu téměř o pětinu. Francouzská vláda už nabídla druhé největší evropské automobilce PSA Peugeot 7 miliard eur s cílem zachránit zhruba 9,5 tisíce pracovních míst.

Prodeje Fiatu za prvních devět měsíců letošního roku propadly o 20 procent na 1 milion vozů, přičemž jen v září se snížily o čtvrtinu. Prodej aut v Evropě se za 9M12 snížil o 7 procent. Podíl Fiatu na evropském trhu se meziročně snížil o 0,6 procentního bodu na 5,9 procenta.

Fiat loni získal většinový podíl v americkém partnerovi Chrysler. Ten v pondělí oznámil, že ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 80 procent na 381 milionů dolarů.

CEO Fiatu Sergio Marchionne podle zdrojů oslovil v říjnu další automobilky PSA Peugeot Citroen a Opel, která je německou divizí General Motors, spojení na evropském trhu s cílem překonat Volkswagen, uvádějí zdroje agentury Bloomberg. Marchionne navrhl spojení Fiatu, Opelu a francouzského výrobce do společné entity výměnou za její akcie. Fiat se tak snaží získat regionálního spojence a vymanit se z izolace. Všechny tři společnosti dohromady zajišťují zhruba 25 procent celkového prodeje automobilů v Evropě a těsně tak překonávají jedničku na trhu VW s podílem 24,8 procenta.

Automobilky PSA a GM na začátku letošního března oznámily, že se dohodly na vytvoření globální strategické aliance, v rámci níž GM získal v PSA 7procentní podíl a stal se jejím druhým největším akcionářem. PSA pak měla navýšit kapitál zhruba o miliardu eur. Aliance by měla podle předpokladů přinést roční úsporu kolem 2 mld. USD.

(Zdroj: Bloomberg, Fiat, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m