Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tisíce látek, stohy paragrafů, myriáda povinností. Jak EU reguluje aromata v potravinách

Tisíce látek, stohy paragrafů, myriáda povinností. Jak EU reguluje aromata v potravinách

07.11.2012 5:30

Úprava aromat je jednotná v celé Evropské unii - jednotlivé členské státy se řídí přímo evropskými nařízeními. To znamená, že podmínky jsou ve všech zemích EU stejné. Dvě nová nařízení Evropské komise ze začátku října stanoví seznam povolených látek, které mohou v EU využívat výrobci sladkostí, jogurtů, džusů, ochucených minerálek a dalších potravin. Seznam obsahuje několik tisíc položek, a přestože má být snadno dostupný na internetu, vyznat se v něm nebude nic jednoduchého. Člověk, který nemá vzdělání v některém z chemicko-technologických či potravinářských oborů, bude při pátrání hodně tápat – seznam totiž pochopitelně sestává pouze z chemických názvů jednotlivých aromatických látek.

Jednoduché to ale nebude mít ani chemik. Každý předpis upravující „aromata“ obsahuje mnoho odkazů na jiná nařízení, směrnice či rozhodnutí. A ta zase obsahují další odkazy. V některých případech i na takové předpisy, které již pozbyly platnosti, avšak protože obsahují určité definice, které nejsou vysvětleny jinde, stejně je bude třeba číst. Většina předpisů byla už navíc několikrát novelizována a modifikována a byla k nim přijata prováděcí nařízení. Každé nařízení má pro jistotu různou dobu účinnosti.

Víte, co je to aromatická látka?

Malý exkurs v kostce: právní předpisy rozlišují mezi různými kategoriemi „aromat“, přičemž každá má svůj vlastní režim. Aromaty se rozumí produkty, které nejsou určeny ke spotřebě jako takové, ale jsou přidávány do potravin za účelem dodání nebo úpravy vůně či chuti. Jen pro ilustraci, aromata se rozdělují mimo jiné do následujících kategorií:

-  aromatické látky, které jsou chemickými látkami s aromatickými vlastnostmi.

-  přírodní aromatické látky získané z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu.

-  aromatické přípravky, což jsou produkty jiné než aromatické látky, získané z potravin nebo z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu, vzniklé vhodnými procesy.

-  aromata vzniklá tepelným postupem, kterými se rozumí produkty získané tepelným postupem ze složek, které nemusí být aromatem, ale které tvoří dusík a cukry.

-  kouřová aromata, která tvoří „produkty získané frakcionací a purifikací kondenzovaného kouře, z něhož vznikají primární kouřové kondenzáty, primární dehtové frakce nebo sekundární kouřová aromata“.

-  prekurzory aromatických látek, což jsou produkty přidávané do potravin, které je aromatizují prostřednictvím rozkladu nebo reakcí s ostatními složkami při zpracování potravin.

Seznam je členěn podle kategorií potravin, k nimž je přiřazen výčet povolených aromatických látek. Spotřebitel jako laik tedy může ze seznamu vyčíst například to, že zatímco u masa obnáší seznam povolených aromatických látek „pouhých“ 7 stran a u vajíček dokonce jen 4, u ryb je to plných 45 stran položek. A to je třeba si uvědomit, že mimo aromat se do potravin běžně přidávají i různé přídatné látky (tzv. „éčka“), mezi něž patří například barviva, sladidla, konzervanty, antioxidanty a další kategorie, přičemž každá z nich má svou další právní úpravu.

Pokud se tedy spotřebitel zajímá o to, co jí, nezbývá mu než se řídit zdravým rozumem a nakupovat potraviny s rozvahou. Jednoduché to ale nemají ani výrobci potravin. Nebylo by asi fér upírat institucím EU snahu složení potravin zpřehlednit a sladit. Obrovské množství předpisů, odkazů, pojmů, kategorií a omezení má ale za následek, že ani výrobcům potravin nezbývá prakticky nic jiného než se ve spleti povinností vyznat s pomocí právníků.

KŠB

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.11.2025
6:04Očekávaní jsou vysoká. Investoři vyhlížejí středeční výsledky Nvidie
17.11.2025
17:11Goldman Sachs nově čeká, že akcie v následujících 10 letech vynesou 7,7 procenta ročně
15:35J&J koupí vývojáře léků na rakovinu Halda Therapeutics za 3,05 miliardy dolarů
15:08Rozmach AI vyvolává nedostatek levných paměťových čipů
13:01Evropská komise zlepšila odhad růstu české i unijní ekonomiky
10:27EPH a TotalEnergies zakládají společný podnik za 10,6 miliardy eur
9:07Japonská ekonomika klesla poprvé za šest čtvrtletí. Tokio připravuje stimulační balíček
8:51Apple chystá éru po Cookovi, Google investuje miliardy do datových center a Labubu hype slábne  
6:09Wells Fargo věří Caterpillaru. Vidí u něj silný potenciál díky AI jako motor růstu
16.11.2025
15:00The Economist: Honba za superinteligencí a svět změněný AI, za kterou nikdo neplatí
10:19Víkendář: Čím se liší lepší a horší centrální banky?
15.11.2025
14:52Ambiciózní Musk a raná fáze AI cyklu
9:55Víkendář: Vysoká inflace posledních let a „nadřazenost“ jejího cílování
14.11.2025
22:04Americké akciové indexy pod tlakem medvědů  
17:24Jeden z největších monetárních „experimentů“ historie
17:09Footshop a.s.: Zveřejnění finančních výsledků za Q3
15:50Švýcarsko se dohodlo s USA na snížení dovozního cla z 39 na 15 procent
15:33Goldman Sachs: Prosincové snížení sazeb by bylo namístě, inflace je povzbudivá a trh práce slabší
13:44UBS: Rok 2026 přinese „novou éru Evropy“. Sázejte na akcie GOTCHA
12:43Eurostat: Růst ekonomiky EU ve třetím čtvrtletí zrychlil na 0,3 procenta

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data