Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tisíce látek, stohy paragrafů, myriáda povinností. Jak EU reguluje aromata v potravinách

Tisíce látek, stohy paragrafů, myriáda povinností. Jak EU reguluje aromata v potravinách

07.11.2012 5:30

Úprava aromat je jednotná v celé Evropské unii - jednotlivé členské státy se řídí přímo evropskými nařízeními. To znamená, že podmínky jsou ve všech zemích EU stejné. Dvě nová nařízení Evropské komise ze začátku října stanoví seznam povolených látek, které mohou v EU využívat výrobci sladkostí, jogurtů, džusů, ochucených minerálek a dalších potravin. Seznam obsahuje několik tisíc položek, a přestože má být snadno dostupný na internetu, vyznat se v něm nebude nic jednoduchého. Člověk, který nemá vzdělání v některém z chemicko-technologických či potravinářských oborů, bude při pátrání hodně tápat – seznam totiž pochopitelně sestává pouze z chemických názvů jednotlivých aromatických látek.

Jednoduché to ale nebude mít ani chemik. Každý předpis upravující „aromata“ obsahuje mnoho odkazů na jiná nařízení, směrnice či rozhodnutí. A ta zase obsahují další odkazy. V některých případech i na takové předpisy, které již pozbyly platnosti, avšak protože obsahují určité definice, které nejsou vysvětleny jinde, stejně je bude třeba číst. Většina předpisů byla už navíc několikrát novelizována a modifikována a byla k nim přijata prováděcí nařízení. Každé nařízení má pro jistotu různou dobu účinnosti.

Víte, co je to aromatická látka?

Malý exkurs v kostce: právní předpisy rozlišují mezi různými kategoriemi „aromat“, přičemž každá má svůj vlastní režim. Aromaty se rozumí produkty, které nejsou určeny ke spotřebě jako takové, ale jsou přidávány do potravin za účelem dodání nebo úpravy vůně či chuti. Jen pro ilustraci, aromata se rozdělují mimo jiné do následujících kategorií:

-  aromatické látky, které jsou chemickými látkami s aromatickými vlastnostmi.

-  přírodní aromatické látky získané z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu.

-  aromatické přípravky, což jsou produkty jiné než aromatické látky, získané z potravin nebo z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu, vzniklé vhodnými procesy.

-  aromata vzniklá tepelným postupem, kterými se rozumí produkty získané tepelným postupem ze složek, které nemusí být aromatem, ale které tvoří dusík a cukry.

-  kouřová aromata, která tvoří „produkty získané frakcionací a purifikací kondenzovaného kouře, z něhož vznikají primární kouřové kondenzáty, primární dehtové frakce nebo sekundární kouřová aromata“.

-  prekurzory aromatických látek, což jsou produkty přidávané do potravin, které je aromatizují prostřednictvím rozkladu nebo reakcí s ostatními složkami při zpracování potravin.

Seznam je členěn podle kategorií potravin, k nimž je přiřazen výčet povolených aromatických látek. Spotřebitel jako laik tedy může ze seznamu vyčíst například to, že zatímco u masa obnáší seznam povolených aromatických látek „pouhých“ 7 stran a u vajíček dokonce jen 4, u ryb je to plných 45 stran položek. A to je třeba si uvědomit, že mimo aromat se do potravin běžně přidávají i různé přídatné látky (tzv. „éčka“), mezi něž patří například barviva, sladidla, konzervanty, antioxidanty a další kategorie, přičemž každá z nich má svou další právní úpravu.

Pokud se tedy spotřebitel zajímá o to, co jí, nezbývá mu než se řídit zdravým rozumem a nakupovat potraviny s rozvahou. Jednoduché to ale nemají ani výrobci potravin. Nebylo by asi fér upírat institucím EU snahu složení potravin zpřehlednit a sladit. Obrovské množství předpisů, odkazů, pojmů, kategorií a omezení má ale za následek, že ani výrobcům potravin nezbývá prakticky nic jiného než se ve spleti povinností vyznat s pomocí právníků.

KŠB

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
21.11.2025
17:54Artur Gevorkyan a Andrej Bátovský o rekordních projektech, příležitostech pro akvizice, sázkách na defence sektor i burze, která posune firmu úplně jinam
17:20Kde jsou vlastně „standardní“ valuace a jak jsou na tom relativně k nim ty současné?
16:53Evropa může kompenzovat cla USA i bez nových smluv, tvrdí šéfka ECB
14:16Pozvánka na setkání s analytikem a makléřem Patrie ve středu 3. prosince v Praze
14:12Centrální banka nemusí být neomylná, ale musí být zodpovědná
12:30Perly týdne: Které akcie nejvíce těží z AI
11:21Dnes se může rozhodovat, jestli trhy vstoupí do korekce. Po veletoči na Wall Street padá i Evropa  
11:00Podnikatelská aktivita v eurozóně solidní, tempo brzdí průmysl
10:49Nové doporučení Patrie: Moneta atraktivní pro dividendy, prostor pro růst omezený  
10:35ČEB, a.s.: Informace o vyplácení úrokových výnosů z emise dluhopisů
10:03FRESH: Rozpočtové tornádo aneb co čekat od nové vlády? Odpovídá Mojmír Hampl
9:04Rozbřesk: Smíšená data z trhu práce komplikují Fedu prosincové rozhodnutí
8:48Výhled Nvidie trhy nepřesvědčil, Goldmani hlásí nárůst shortů a brexit stál Británii až 240 mld. liber  
7:14Slok: Prosincový pokles sazeb by pro Fed byl těžký
20.11.2025
22:01Wall Street pod tlakem: volatilita zasáhla technologie i kryptoměny  
17:37AI a „dobrá deflace“ druhé průmyslové revoluce
16:16Během posledních 15 let došlo k výrazné změně ve fungování Fedu a schopnosti monitorovat jeho politiku
16:02Trh s luxusním zbožím příští rok vzroste o tří až pět procent, očekává Bain
15:08Americký trh práce přinesl v září po několika slabých měsících slušné zlepšení  
14:34Abbott koupí za 21 miliard dolarů výrobce testů na rakovinu Exact Sciences

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data