Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Z boje o Hrad kvůli podpisům vypadávají Bobošíková, Okamura a Dlouhý

Z boje o Hrad kvůli podpisům vypadávají Bobošíková, Okamura a Dlouhý

23.11.2012 8:49
Autor: mediafax

Po započítání procentuálního podílu chybovosti na prezidentských peticích nedosáhli na padesát tisíc podpisů Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý. Vyplývá to z informací, které má agentura Mediafax k dispozici, oficiální výsledky zveřejní ministerstvo vnitra v dnes.

"Kvůli nedostatečnému počtu hlasů po započítání procentuálního podílu chybovosti jednotlivých záznamů na petičních arších jsou neplatné kandidatury Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého a Tomika Okamury," takový je stav prezidentských kandidatur, jak agentura Mediafax zjistila ve čtvrtek navečer.

Ministerstvo vnitra oficiálně zveřejní výsledky kontrol v pátek. Dopoledne se objeví na úřední desce a také na webu úřadu. Úředníci zároveň pošlou písemné rozhodnutí na adresy kandidátských zmocněnců.

"Počítáme se dvěma pracovními dny na doručení a pak budou mít neúspěšní kandidáti dva dny na to, aby podali stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu," popsal proceduru Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra. Soud pak rozhodne, zda je kandidatura platná, či nikoli.

O půl druhé odpoledne v pátek pak ministerstvo naplánovalo tiskový brífink, kde výsledky oficiálně okomentuje Václav Henych z odboru všeobecné správy, kde se kontroly petičních archů odehrávaly.

Zákonné podmínky pro kandidaturu na českou hlavu státu tak splnilo osm adeptů. Bojovat o přízeň voličů budou tři straničtí kandidáti, jichž se kontrola netýkala, tedy Jiří Dienstbier (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Přemysl Sobotka (ODS). K nim se přidají ti, kteří i po započtení chybovosti mají padesát tisíc a více podpisů od občanů republiky. Jsou jimi Jan Fischer, Miloš Zeman, Zuzana Roithová, Vladimír Franz a Táňa Fischerová.

Jana Bobošíková odevzdala s kandidátní listinou petici s 55 tisíci podpisy, Tomio Okamura jich nasbíral přes 61 tisíc a Vladimír Dlouhý disponoval 60 tisíci signaturami. Procentuální podíl nedohledatelných podpisů ve dvou kontrolních vzorcích však jejich počty srazil pod potřebných 50 tisíc.

První přímá volba prezidenta České republiky je naplánována na 11. a 12. ledna 2013. Pokud hlava státu nevzejde z prvního kola, druhé se odehraje o dva týdny později. Je ovšem možné, že se datum posune právě kvůli žalobám a stížnostem neúspěšných kandidátů.

První kolo kontroly podpisů na petičních arších provedlo ministerstvo od pátku 9. listopadu do pondělí 12. listopadu. Úředníci postupovali tak, že od každého kandidáta náhodně vybrali vzorek 8500 podpisů. Každý, kdo chtěl svého favorita legitimně podpořit, musel na petici uvést své jméno, adresu trvalého bydliště, datum narození a podpis. Ministerstvo zkontrolovalo, zda je takový člověk dohledatelný v evidenci obyvatel a základním registru. Když ne, je takový hlas neplatný. To se děje například, když petent uvedl adresu přechodného bydliště či vyplnil kolonky nečitelně. Zda daný člověk petici skutečně podepsal, už úřad nezkoumá.

V případě, že ministerstvo při první kontrole odhalí více než tři procenta lidí, které se na petici nepodařilo identifikovat, přistupuje ke kontrole druhého vzorku.

Do druhého vzorku se úřad pustil v úterý 13. listopadu. Znovu namátkově vybral 8500 podpisů a podrobil je stejnému postupu. Když se opakuje situace, že v petičních arších jsou více než tři procenta chybových podpisů, ministerstvo od celkového počtu odečte poměrné procento.


Váš názor
  •  
    23.11.2012 8:59

    tohle je legrace na place.. jednak, jak je možné, že to někdo na MV vybleje a jednak by mi vcelku zajímal způsob ověřování - jestli je na to podobnej systém jako je registr vozidel, tak to nazdar hodiny
    Kapi
    • To je fakt systém
      23.11.2012 9:09

      Já myslel, že kontrola to měla spočítat, ne odhadnout :-)
      oh171
      • Re: To je fakt systém
        23.11.2012 10:01

        :-) Hlavně že se člověk moh' podepsat u každého kandidáta. Když na mě vybírači naléhali, klidně jsem jim tam nějaký ten podpis uštědřila...
        Kalka.
        •  
          23.11.2012 10:04

          - byli vděční a někdy jsem dostala i propisku...
          Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data