Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kim Dotcom – zloduch nebo bojovník za svobodu?

Kim Dotcom – zloduch nebo bojovník za svobodu?

24.04.2013 11:58

V roce 2009 zjistila studie výzkumné firmy Arbor Networks a University of Michigan, že prakticky neznámá to hrstka webových stránek je odpovědná za neuvěřitelné procento internetového přenosu dat. Firma, která jim poskytovala hosting, spotřebovala dvakrát více vlnového pásma než Facebook. Ty webovky se jmenovaly Megaupload, Megavideo a pár dalších a byly registrovány v roce 2005 na jistého Kima Schmitze, alias Kima Tima Jima Vestora alias Kima Dotcoma, bývalého německého počítačového hackera.

Kim Schmitz vyrůstal v Kielu v severním Německu jako syn finské matky a násilnického alkoholického otce. Počítačové hry objevil ve věku 11 let a brzy poté se začal také nabourávat do oficiálně nepřístupných počítačových systémů. Jako teenager běžně pronikal na ’bezpečné’ webové stránky organizací jako Citibank, Nasa a Pentagon. Když mu bylo dvacet, tak si v Německu nahackoval falešné telefonáty na telefonní linku placenou od minuty, což mu vydělalo 75 000 marek a podmínku za počítačové podvody a datovou špionáž. O osm let později byl zatčen znovu, tentokrát za insider trading a zpronevěru, a dostal další podmínku, na 20 měsíců. Poté Německo opustil a přestěhoval se do Hong Kongu a v roce 2010 na Nový Zéland. Kim poprvé navštívil Nový Zéland o rok dříve, kdy si tu koupil 12 luxusních aut za 3,2 milióny dolarů, půjčil si helikoptéru na celou dobu svého pobytu a pronajal si nejdražší soukromou residenci v zemi, 60km vzdálenou od největšího města Aucklandu. Poté zažádal o povolení k pobytu, které mu bylo novozélandskou imigrační policií náležitě uděleno v listopadu 2010 a to přes jeho zahraniční rejstřík trestů a přes to, že v Thajsku byl tou dobou prohlášen za nežádanou osobu. Immigrační policie, zaslepená odrazem dolarových bankovek ve vlastních očích, použila speciální výjimku z pravidla "bezúhonnosti".

V roce 2003 Dotcom založil firmu jménem Data Protect Limited, která byla později přejmenována na Megaupload. Megaupload byla služba hostingu souborů a internetového sdílení dat. Na vrcholu své slávy v roce 2011 se Megaupload podílela na globálním internetovém objemu přenosu dat celými 4 procenty a byla to 13. nejpopulárnější webová stránka na světě. Měla 150 miliónů registrovaných uživatelů a 50 miliónů denních návštěvníků. Svým uživatelům, kteří zahrnovali velké firmy i privátní osoby, nabízela internetovou úschovu dat. Milióny lidí používali Megaupload hlavně k ukládání a stahování pirátských kopií televizních seriálů, filmů, hudby, porna a softwaru. Megaupload se stal internetovým obrem, třebaže většina lidí o něm nikdy ani neslyšela. Kim Dotcom (Schmitz si své jméno změnil hned několikrát) plánoval veřejnou emisi akcií firmy, údajně při ocenění více než 2 miliardy dolarů. Megaupload vydělala za dobu své existence asi 175 miliónů dolarů, hlavně od svých platících prémiových uživatelů, a Dotcom osobně jen v roce 2010 vydělal 42 miliónů dolarů.

A pak, jeden den před jeho 38. narozeninami, mu to americká vláda všechno vzala. V 6.47 ráno 20. ledna 2012 začala operace bezpečnostních složek jako z holywoodského filmu, když první dva policejní vrtulníky přistály na trávníku před Dotcom Mansion, Kimovou rezidencí za 24 miliónů dolarů. Více než 70 příslušníků útvarů zvláštního nasazení, včetně novozélandské elitní proti-teroristické jednotky Armed Offenders Squad, se zapojilo do manévru, který byl řízen ze strany FBI přes videové spojení, aby zatklo jednoho neozbrojeného počítačového podnikatele a jeho tři společníky Finna Batata, Mathiase Ortmanna a Brama van der Kolka. Internetové domény Dotcomových webových stránek včetně Megaupload.com jsou nyní ve vlastnictví vlády Spojených států. Jeho servery byly vyrvány z datových center po celém světě a teď sedí jako důkazy v zapečetěných skladech. Kimovy účty byly zmrazeny a on musel propustit 44 z 52 lidí mezi svým domácím personálem a stovky zaměstnanců firmy Megaupload. Až na dvě bylo všech osmnáct jeho aut zabaveno a prodáno. Kim Dotcom se nyní brání vydání do USA. Americké ministerstvo spravedlnosti a prokuratura jej obvinili z napomáhání masivnímu internetovému pirátství, porušení práv copyrightu, vydírání a praní špinavých peněz. Pokud bude odsouzen a vydán do USA, mohl by jít do vězení až na 50 let.
Dotcom je pro někoho novodobým zloduchem a pro jiné komiksovým hrdinou. Ono není divu, protože většinu času se vlastně chová jako karikatura sebe sama. Je to neuvěřitelný obr, který měří trošku přes 2 metry a váží asi 150kg a za ženu má malinkou filipínskou ex-modelku Monu, se kterou má 5 dětí. Internet je plný různých fotek Dotcoma se zbraněmi, rychlými auty a polonahými kráskami. Majetek zabavený policií zahrnoval 15 Mercedesů, několik motorek, Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé a růžový Cadillac z roku 1959. To všechno z něj dělá dobrý terč pro americkou justici. Ten chlap se prostě chová jako zloduch z Bondovky.

Dotcomovi právníci nicméně trvají na tom, že poskytovatel služby nemůže být zodpovědný a stíhaný za aktivity třetích stran. Poukazují na YouTube jako příklad. Případ Megauploadu je v centru kontroverze a bitvy mezi uživateli internetu a lobistickými skupinami zábavního průmyslu (v čele s lobisty Hollywoodu, The Motion Picture Association of America) nad tím, kde udělat čáru mezi svobodou na internetu a ochranou intelektuálního vlastnictví. Firma YouTube, sama součást Google a tudíž pod ochrannými křídly jeho vlastní obrovské lobistické moci, je chráněna americkým zákonem o digitálním copyright (DMCA). Ten říká, že nemůžete být zodpovědný za materiál, který porušuje copyright, pokud nevíte, že tam je a rychle jej odstraníte, když se o tom dozvíte. Američtí zákonodárci se pokusili v roce 2011 i tuto praxi odstranit návrhem zákona na zastavení internetového pirátství, anglicky Stop Online Piracy Act (Sopa), ale museli od toho upustit díky zuřivé reakci veřejnosti.

Dotcom říká, že i on pečlivě dodržoval pravidla DMCA. Ale filmy, které byly z Megaupload smazány se často během pár dnů znovu objevily, a často mnohokrát. Poté, co byl obžalován se Dotcom stal další osobností v centru debaty o svobodě na internetu, spolu s lidmi jako Julian Assange, zakladatel WikiLeaks, kterému také hrozí vydání do USA a který se proto uchýlil na ekvádorskou ambasádu v Londýně, kde přebývá již devět měsíců. Dotcomovy stránky byly ale užívány i pro naprosto legální ukládání souborů a sdílení dat. Skutečnost, že úřady násilně odpojili Megaupload a všechen jeho obsah bez soudního procesu a bez rozsudku je porušením základního principu právní presumpce neviny. To se nelíbí ani mnohým z těch, kteří nemají rádi ani Kima Dotcoma ani jeho business.

Dotcom se vydání brání opravdu vehementně a zaznamenal již několik vítězství v procesu, ve kterém se ukazuje, že celé zatčení bylo zpackané a pro novozélandské úřady ostudné. V minulém červnu soudce soudu vyšší instance na Novém Zélandu rozhodl, že příkazy k prohlídce, na základě kterých došlo k zabavení majetku, byly nezákonné, a v prosince zjistil, že novozélanské tajné služby Dotcoma ilegálně odposlouchávaly a ještě ilegálněji předávaly informace do USA. Je již také zřejmé, že porušení copyright nespadá pod smlouvu o vzájemném vydávání trestně stíhaných osob mezi Novým Zélandem a USA. Američané by tedy museli prokázat u místního soudu, že zaměstnanci Megauploadu se dopustili kriminální konspirace po vzoru americké mafie. V dalším Dotcomově vítězství soud v srpnu rozhodl, že Kim může znovu získat přístup k 4,8 miliónů dolarů ze svých zmražených účtů, aby mohl platit své nemalé denní výlohy a své novozélandské právníky.

Co tedy Kim Dotcom dělá, když se zrovna neradí se svými právníky? Začal samozřejmě novou internetovou firmu, co jiného. Jmenuje se Mega. Mega je zase webová stránka k úschově dat v cloudu. Ale na rozdíl od své předchůdkyně dovoluje Mega svým uživatelům, aby kontrolovali, kdo jejich soubory může přečíst pomocí sofistikovaného kódovacího systému. To znamená, že Mega samotná, jako správce platformy, nemá k těmto souborům přístup. Může proto tvrdit, že nemá žádnou odpovědnost za nezákonné šíření něčeho, co je chráněno copyrightem. Kódování nejen poskytuje uživatelům soukromí, ale je to také silná obrana před stíháním. Jak by Dotcom mohl být odpovědný za obsah, který si nemůže přečíst?

Při slavnostním spuštění Mega v lednu 2013 mluvil Kim Dotcom o soukromí velmi vášnivě. Mimo jiné řekl, že v současném světě, kde jsou naše soukromá data v rukách korporací jako Facebook a Twitter, které jsou naprosto neregulované a mohou je prodat nebo předat úřadům bez jakékoliv možnosti tomu zamezit, mají lidé základní potřebu “útočiště”. Existují prostě některé věci, které si chceme nechat pro sebe.

Mega je viditelně úspěšná a má již přes 3 milióny registrovaných uživatelů. Tato firma, která je registrovaná na Novém Zélandě, v současnosti otáčí skoro polovinu všeho internetového objemu přenosu dat v zemi. Každým týdnem roste o 30%. Firma má zaděláno na to vydělat milióny dolarů ze svých placených prémiových účtů již v prvním roce existence. Mega nabízí uživatelům 50 gigabytů na úschovu dat zdarma, ve srovnání s tím Dropbox nabízí dva gigabyty a Google nebo Apple pět. Pro větší spotřebu jsou tu tři typy předplatného.

Dotcom najal tým 28 globálních právníků, kteří, jak Kim věří, se pořádně postaví tomu, že americká vláda se k internetu chová jako k ovládané kolonii. “Americká vláda očekává, že každý jednotlivec bude o svém soukromí naprosto otevřený. Ale když přijde na její vlastní tajemnství, zatýká lidi a žádá o jejich vydání, jako například Juliana Assange,” dodává Kim. “Od 9/11 se USA staly pro svět nebezpečím. Mohou mučit lidi, zavírat je do tajných vězení, a špehovat každého.”

Úschova dat s použitím prohlížeče je jenom začátek toho, co všechno má Mega dělat. Mobilní aplikace pro Android a iOS jsou již na cestě. Na konci tohoto roku Dotcom slibuje spuštění kódovaného e-mailu a textového messengera. Dále kódované internetové telefonní služby, kterými chce konkurovat firmám Google a Skype. A také spřádá plány na Megabox, službu ke stahování původních hudebních nahrávek, kde by hudebníkovi zůstávalo 90% z příjmů. “Tou dobou, kdy tohle všechno skončí,” říká Dotcom, “už budu mít vybudované další internetové impérium.” Radši v to doufejme, protože svým právníkům již teď dluží milióny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data