Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrem Prahy otřásla exploze s desítkami zraněných, zřejmě šlo o výbuch plynu

Centrem Prahy otřásla exploze s desítkami zraněných, zřejmě šlo o výbuch plynu

29.04.2013 12:50
Autor: ČTK

Domem v centru Prahy u Smetanova nábřeží otřásl dnes kolem 10:00 silný výbuch. Zatím si vyžádal až 40 většinou lehce zraněných, záchranáři před polednem neregistrovali žádné velmi vážné zranění. Dál zjišťují, zda někdo nezůstal pod sutinami, kynologové se psy dosud nikoho nenašli. Nejpravděpodobnější příčinou neštěstí je výbuch plynu, řekl ČTK policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Co do počtu zraněných jde o nejničivější explozi v České republice za poslední roky. Premiér Petr Nečas uvedl, že se seznamuje se situací a že jej tragédie hluboce zasáhla.


Mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová ČTK řekla, že se pohřešují dva lidé, neznamená to ale, že jsou pod troskami, mohli podle ní odejít už před explozí. "(V sutinách) hledáme a hledat budeme, nicméně zatím bylo značení psů negativní," uvedla.

Policie uzavřela okolí Divadelní ulice a podle Hulana evakuovala desítky lidí z bloků, v němž byl i dům, kde nastal výbuch. Doprava v širším centru vázne, tvoří se i kolony tramvají.

Plynaři z preventivních důvodů odpojili plynové přípojky v 19 přilehlých objektech. Domy v okolí mají rozbitá okna, řada lidí tak utrpěla zranění od skla. Stěna domu, kterým dopoledne otřásl výbuch, je podle statika posunutá asi o pět centimetrů dopředu. Bude třeba ji zajistit proti zřícení.

Praha kvůli neštěstí zřídila krizovou linku 800 100 991, na které budou lidem k dispozici všechny potřebné informace.

Výbuch otřásl podle mluvčí pražských hasičů domem v Divadelní ulici číslo 5. Podle Hulana jde o dům s komerčním využitím. Budova, v níž zřejmě vybuchl plyn, patří státnímu podniku Řízení letového provozu (ŘLP). ŘLP toto bývalé administrativní centrum opustilo na konci 90. let a nyní budovu pronajímá jiným firmám, uvedl mluvčí organizace Richard Klíma. Dodal, že na bezpečnost provozu ve vzdušném prostoru nemůže mít dnešní událost vliv.

Zraněné lidi záchranáři rozvezli do řady pražských nemocnic. Mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková ČTK krátce po poledni řekla, že do Motola záchranáři z místa výbuchu zatím přivezli čtyři zraněné. Jejich zranění je ale prý nijak neohrožuje na životě. Čtyři pacienti byli kolem 12:00 ambulantně ošetřeni i ve vinohradské fakultní nemocnici, řekl ČTK mluvčí Lukáš Matýsek. Situace se podle něj může měnit.

V těsné blízkosti postiženého domu sídlí filmová fakulta a fakulta sociálních věd. Budova FAMU má vyražená okna a všichni jsou evakuováni. Evakuovány byly nedaleké Národní divadlo, Akademie věd na Národní třídě a fakulty sociálních věd, řekli ČTK mluvčí institucí. Podle děkana fakulty sociálních věd Jakuba Končelíka bylo z fakultní budovy evakuováno 300 až 400 studentů včetně zahraničních. Hasiči uvedli, že do budovy nikdo nesmí, protože stále hrozí výbuch plynu, řekl děkan. "Jeden z hasičů, se kterým jsem mluvil, říkal, že podle jeho mínění mohl plyn unikat i skrze kanály," dodal Končelík

Podle Hulana jsou vedle vybuchlého domu nejpoškozenější domy v křižovatce ulic Divadelní a Krocínova. "O masivnosti tlakové vlny vypovídá i to, že poškozená okna jsou jak v Krocínově ulici, tak v ulici Karolíny Světlé i poměrně vzdálené Bartolomějské ulici," řekl policejní mluvčí.

Policie, hasiči i záchranná služba jsou na místě, záchranáři přistavili záchranářský kamion, v podstatě mobilní nemocnici zvanou Golem.

"Byla to strašná rána," řekl ČTK novinář Miloš Čermák, který právě učil na fakultě sociálních věd, a stal se tak nepřímým svědkem události. Učebna, ve které se nacházel, měla sice okna na druhou stranu, přesto prý byl výbuch ohlušující. Exploze roztříštila budovám okna a někde i dveře, domy podle něj začali okamžitě evakuovat hasiči i policie. Na fakultě byla přerušena výuka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university