Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas po summitu: Podmínkou pro břidlicový plyn je vhodná legislativa. Řeč byla i o přetěžování sítí

Nečas po summitu: Podmínkou pro břidlicový plyn je vhodná legislativa. Řeč byla i o přetěžování sítí

23.05.2013 8:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Těžba břidlicového plynu v České republice zatím není na pořadu dne. Vyplývá to z prohlášení premiéra Petra Nečase. Po summitu Evropské unie věnovanému energetice a daním Nečas zdůraznil, že předpokladem pro případný průzkum a těžbu břidlicového plynu v České republice je přijetí vhodné legislativy. Podle něj také není možné, aby se šlo v tomto směru proti místním samosprávám. 

Klíčovým tématem "energetické" části summitu byly rostoucí ceny energií v Evropě. Ceny energie ve Spojených státech naopak klesají, což vede k ohrožování konkurenceschopnosti evropských podniků, připomněl Nečas. Hlavním důvodem klesajících cen energie v USA je těžba břidlicového plynu, o kterém se mluvilo i na unijním summitu. V České republice platí moratorium na průzkum tohoto plynu. 

Nyní potřebujeme vhodnou legislativu, která upraví rámec pro možný průzkum či těžbu, řekl Nečas. Teprve až bude legislativa hotova, můžeme se bavit o dalších krocích, dodal s tím, že se to nemůže dít navzdory místním obyvatelům a samosprávám. 

Podle Nečase vláda nestaví energetickou politiku na představách o nově nalezených zdrojích, ale na efektivním využívání stávajících zdrojů, na rozvoji jaderných elektráren a na rozumném podílu obnovitelných zdrojů. Hlavním důvodem rostoucích cen energie v ČR je především politika od poloviny minulého desetiletí, která deformovala trh podporou obnovitelných zdrojů energie, řekl. 

Zdůraznil také, že břidlicový plyn stejně jako uhlí "neuteče" a bude možné je případně efektivněji těžit modernější a šetrnější technologií v budoucnu, třeba za 20 či 30 let. 

Nečas jako úspěch označil fakt, že se podařilo do závěrů summitu prosadit zmínku o problému s přetěžováním přenosových sítí elektřinou z jiných zemí. V případě ČR jde o elektřinu z větrných elektráren na severu Německa, která jde přes českou soustavu na jih Německa a mohla by v ČR podle energetiků způsobit i blackout. Ten problém je nyní pojmenován a je to výzva Evropské unii, aby ho řešila, řekl Nečas. 

Pro ČR podle něj bylo také důležité i to, že v závěrech zůstalo znění respektující otevřenost veřejné podpory pro všechny nízkoemisní zdroje, tedy i pro jaderné elektrárny. 

Nečas se kriticky vyjádřil k jednostrannému stanovování evropských cílů na nižší emise skleníkových plynů po roce 2020. Takové cíle musejí být stanoveny na základě globální dohody, jinak povedou k oslabení evropské konkurenceschopnosti, řekl. Jednostranné závazky jsou politicky neprozíravé a ekonomicky hloupé, Evropa by v této sebevražedné politice neměla pokračovat, prohlásil Nečas.

Česká republika je spokojena, že summit Evropské unie vzal na vědomí problém přetěžování přenosových sítí elektřinou z jiných států. Stejně tak oceňuje slíbené kroky proti podvodům kolem daně z přidané hodnoty, ale je ostražitá, aby tažení proti daňovým únikům nevedlo v EU k harmonizaci daní. Vyplývá to z prohlášení premiéra Petra Nečase, který na rozdíl od dalších unijních politiků nespatřuje problém v nízkých daních velkých nadnárodních korporací. 

Summit měl být původně věnován jen energetice, ale unijní prezident Herman Van Rompuy rozhodl se zaměřit i na daňové úniky. Celé téma získalo na významu kvůli pokračující ekonomické krizi i kvůli sporu o nízkých daních, které například v Británii platí velké firmy jako Google (889,42 USD, -1,94%) a Amazon (262,96 USD, -2,19%). Společnost Apple (441,35 USD, 0,39%) byla zase v americkém Kongresu kritizována, že využívala ke snižování daní dceřiné firmy v Irsku a za poslední tři roky zaplatila ze zámořských příjmů ve výši 74 miliard dolarů na daních jen dvě procenta. 

V poslední době jsme viděli jednu zprávu za druhou o využívání mezer v daňových systémech, které odůvodněně zvyšují pobouření veřejnosti, prohlásil po summitu Van Rompuy. Jde o "ohromující částky v řádu stamilionů eur". V době rozpočtových tlaků jde o otázku poctivosti a důvěryhodnosti, řekl. 

"Nemůžeme přistoupit na to, že některé společnosti unikají placení daní způsobem, který je legální," řekl po summitu francouzský prezident François Hollande. Zdůraznil, že unie by měla koordinovat svůj postup v tomto směru. Také britský premiér David Cameron řekl, že tento problém nemohou jednotlivé země řešit samy, ale společně. 

Nečas ocenil, že summit zmínil boj s podvody kolem daně z přidané hodnoty, který pro ČR je prioritou. Nečas se naopak skepticky vyjádřil k možnosti, že do konce roku bude v celé EU v rámci boje s daňovými úniky zavedena automatická výměna bankovních dat, jak to stanoví závěry summitu.

(Zdroj: ČTK, MfDnes)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data