Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Sestup NWR a CETV po výsledcích doprovází VIG. Nad nulou Erste

Týden na pražské burze: Sestup NWR a CETV po výsledcích doprovází VIG. Nad nulou Erste

31.05.2013 18:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ziskový úvod týdne bez objemů ale ztrátový závěr týdne na nadprůměrném objemu rozhodly o sestupu indexu pražské burzy PX o 1,39 % na 957,86 bodu. Do závěru týdne promluvilo soupeření, k které strany Atlantiu přijdou slabší makrodata a akciové indexy i měny se vyvíjely podle toho. Ze silných titulů ztrátám odolala Erste, která týden končí s +0,12 % na metě 642 korun za akcii. „Na svém“ jsou také Pegas a AAA Auto a o necelá 2 % výše končí realitní skupina Orco po výsledcích za 1Q. Orco má ale zejména před výroční a mimořádnou valnou hromadou na konci června, které rozhodnout o novém složení představenstva a případném navýšení registrovaného kapitálu.

Sestupnou stranu titulů i v tomto týdnu vedou NWR s odpisem více jak 7 % a CETV se ztrátou 6 %. O bezmála 4 % níže končí akcie pojišťovny VIG poté, co výsledky za 1Q13 ukázaly již ne tak hladký růst hospodaření a potíže na některých trzích. Tržní podmínky dle skupiny neumožňují poskytnout celoroční výhled.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Orco 1,78 57,20 NWR -7,33 31,60
Erste 0,12 642,00 CETV -5,80 67,45
Pegas 0,00 550,00 VIG -3,73 982,00
AAA Auto 0,00 23,80 KB -1,83 3755,00
Telefónica CR -1,70 289,00
PM ČR -1,43 11000,00
TMR -1,10 1165,00
Fortuna -0,17 117,80
ČEZ -0,15 550,10
Unipetrol -0,09 172,50

 

V úvodu týdne PX získal procento na nízké aktivitě a při uzavřených trzích v USA a Londýně. CETV dohánělo svůj páteční růst na primárním trhu. Výše se posunul také ČEZ či NWR. Ministr financí Miroslav Kalousek během víkendu zopakoval, že jako akcionář společnosti ČEZ nemůže souhlasit s rozšířením Temelína, protože se to podle něj bez garancí ceny elektřiny nevyplatí a garance cen by zatížila spotřebitele. Karel Schwarzenberg souhlasil s tím, že bez garantované návratnosti bude celý projekt jen těžko realizovatelný. Pozitivně na ČEZ ale mohly zapůsobit odpolední zprávy o oživení v dubnu odmítnutého návrhu zákona na nápravu trhu s emisními povolenkami.

Mírné zisky si připsaly také banky KB i Erste. Zástupci rakouského bankovního sektoru o víkendu ostře vystoupili proti úvaze rakouského kancléře Faymanna o zvýšení bankovní daně kvůli finančnímu vyřešení pádu Hypo Alpe Adria. Odpor k dalšímu růstu již tak vysoké bankovní daně již dříve jasně vyjádřil šéf Erste Treichl.

Úterý znamenalo pro PX zisk dalšího půlprocenta. ČEZ přidal kosmetický zisk. Litvínovská uhelná požádala báňský úřad o povolení těžby v ochranných pilířích lomu ČSA, které brání sesuvům půdy a zničení objektů na povrchu. Povolením těžby by firma vyřešila také problém, odkud dodávat uhlí do elektrárny Chvaletice, kterou letos v březnu koupila od ČEZ. ÚOHS souběžně podle očekávání povolil ČEZ dříve oznámený prodej Elektrárny Chvaletice právě Litvínovské uhelné.

Skupina VIG před otevřením trhu představila své výsledky za 1Q 2013. Dosáhla čistého zisku 123,8 mil. EUR a předepsaného pojistného 2,7 mld. EUR. Čistý výsledek je mírně nad konsensem sestaveným VIG, ale za mediánem Reuters, hrubé předepsané pojistné meziročně kleslo o 1,5 %, zejména kvůli polskému trhu. Omezení v oblasti krátkodobého pojištění na něm nicméně dle VIG bylo plánováno. Skupina neposkytla konkrétní výhled pro rok 2013, CEO skupiny Hagen uvedl, že podmínky v pojišťovacím odvětví zůstávají napjaté natolik, že je celoroční výhled nemožné stanovit. Akcie na výsledky reagovaly poklesem o 0,19 % na 1032 .

Realitní skupina Orco svolává mimořádnou valnou hromadu akcionářů na 27. června do Lucemburku. Na ní mají být řešeny změny autorizovaného akciového kapitálu skupiny, včetně otázky warrantů a opcí. V případě odsouhlasení všech bodů může autorizovaný akciový kapitál narůst na 278.992.584 EUR. Souběžná výroční valná hromada pak bude řešit nové obsazení představenstva skupiny. Zde probíhá spor o nominaci pěti zástupců, spojených s Radovanem Vítkem. V případě jejich odsouhlasení AGM by Vítek z pozice cca 30% akcionáře představenstvo ovládl. Proti tomu protestují další silní akcionáři – fondy a žádají nadále proporční zastoupení v představenstvu.

Fortuna vyplatí akcionářům hrubou dividendu 0,67 eura na jednu akcii, schválili na řádné valné hromadě. Dividenda zahrnuje také část nerozdělených zisků z předchozích období. Rozhodný den byl stanoven na 11. června 2013.

Středa znamenala následování negativního sentimentu v Evropě. PX ztratil půlprocento. CETV, které z krátkodobě překoupených úrovních u 77 korun zkorigovalo i o více jak 10 % níž. Další prodeje postihly NWR. Po propadu až o 11 % zakončilo se 7,5% ztrátou na 33,5 . Citigroup snížila cílovou cenu na 0,65 GBP či 20 Kč/akcie. Analytici banky označili některé úsporné plány managementu za obtížně realizovatelné a za pravděpodobné pak zastavení provozu či prodej dolu ČSM v Karviné. Nadto Moody’s snížila rating na „B2“ a výhled ponechala „negativní“ s varováním ohledně růstu zadlužení společnosti, které možná bude vyžadovat "podporu" ze strany věřitelských bank.

V úterý po závěru trhů překvapilo Orco zveřejněním výsledků za první čtvrtletí roku neočekávaně dříve (oznámené datum bylo 30. května). Zaznamenalo pokles tržeb o 6,3 milionu eur na 23,1 milionu eur při poklesu EBITDA na 5,1 milionu eur z 5,6 milionu eur před rokem. To jde na vrub zejména výpadku příjmů z pronájmu prodaných projektů (Sky Office, Rádio Svobodná Evropa). Čistý výsledek dosáhl 7,3 milionu eur po úrovni 1,1 milionu eur před rokem, když zejména finanční výsledek podpořilo omezení úrokových nákladů u úvěrů i dluhopisů díky restrukturalizaci dluhu. Orco na konci června čekají klíčové valné hromady, které rozhodnou o novém složení představenstva s možným výrazným posílením vlivu Radovana Vítka a nárůstu autorizovaného akciového kapitálu až na 278.992.584 eur.

V případě výrazné změny podmínek aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE na základě došlých připomínek by se měla uskutečnit ještě jedna veřejná konzultace, která by mohla být kratší, než standardní připomínkové řízení, uvedl ve středu radní ČTÚ Ondřej Malý.

Čtvrtek znamenal pro PX odpis dalšího půlprocenta. Trh následoval negativní sentiment plynoucí z Asie, kde japonský index Nikkei propadl o 5 procent na měsíční minimum. Zbytek evropského regionu testoval červená čísla pouze krátce po otevření a následně se vydal s eurem výše pod vlivem horších dat z USA v podobě negativní revize HDP za 1Q, podpor v nezaměstnanosti i rozjednaných prodejů domů. Trh vedl níže zejména ČEZ, KB a Telefónika CR. Nepomohla ani slova premiéra Nečase o důležitosti jádra pro ČR. ÚOHS nabídl Městskému soudu v Praze spolupráci při zkoumání údajného zneužití dominantního postavení Telefóniky CR u nabídky internetového připojení technologií ADSL. Firmě se to nelíbí, ale její žalobu proti ÚOHS zamítl nejprve krajský a nyní Nejvyšší správní soud. Na trh pak přibydou další dva virtuální operátoři. Brněnská FAYN Telecommunications bude od června nabízet internetové a mobilní volání včetně SMS služeb a datových přenosů. 99mobile pak srazil cenu volání do všech sítí na 1,49 za minutu. To je zhruba o korunu méně, než nabízí další operátoři.

Česká rafinérská ze skupiny Unipetrol v noci oznámila, že neplánovaně odstaví kralupskou rafinérii zhruba na 10 dní kvůli nedostatku skladovací kapacity pro suroviny pro jednotku fluidního katalytického krakování. Unipetrol odhadl negativní dopad na provozní zisk EBIT skupiny Unipetrol za celý rok 2013 na přibližně 60 mil. , kvůli ztrátě prodejních objemů. Později přišla zpráva, že Unipetrol dohodl nové podmínky se slovenským národním ropovodním přepravcem Transpetrol, které mu zajistí levnější dodávky ropy přes slovenskou část ropovodu Družba. Od transakce očekává pozitivní dopad na provozní zisk EBIT skupiny Unipetrol za celý rok 2013 ve srovnání s rokem 2012 v rozsahu přibližně 45 milionů korun.

Šéf pražské burzy Koblic v rozhovoru pro Reuters uvedl, že tržní podmínky a regulace nutí burzu udělat "nějaký krok jako fúze" a že značka BCPP v dnešní podobě nejspíše za pět let nebude existovat.

Závěr týdne přinesl pražské burze výrazné ztráty. Index PX propadl pod tlakem především bankovních zástupců (Erste, KB i VIG řádově -3 %) o 1,8 %. Zástupce energií tlačilo níže těžební NWR, které vymezilo nové dno na úrovni 31,1 . Později se ztráty utlumily. Odboráři se po složitých vyjednáváních dohodli s vedením těžební společnosti OKD na nové kolektivní smlouvě. Příplatky, o které se vedl boj, zaměstnanci dostanou, ale později a rozdělené na dvě části. Kolektivní smlouvu zástupci odborů a vedení firmy podepíší zřejmě příští týden.

ČEZ uzavíral u 550 s 0,3% ztrátou. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnes v rozhovoru pro HN, že není třeba přesných termínů pro dokončení tendru na dostavbu Temelína, protože důležitá je především slušná cena. O tom, že by se měl projekt za tržních cen vyplatit, ale podle něho na téměř nefungujícím energetickém trhu nemůže být řeč. Odpoledne přišly další zprávy z Bulharska, kde se jednání mezi regulátorem DKEVR a novou vládou vyvinula směrem zmrazení cen elektřiny nejméně do září s tím, že ministr by chtěl, aby nulový růst cen elektřiny v zemi po březnovém snížení umožnil nový energetický zákon a v něm obsažená změna cenotvorby. To není příznivé pro ČEZ, jemuž v důsledku březnového snížení cen elektřiny v Bulharsku klesl zisk z koncové faktury domácnosti řádově na 4 % z 9 %.

Po čtvrtečním uzavření vídeňské burzy kvůli svátku narostly ztráty také na pojišťovacím titulu VIG. Nepomáhá krok analytiků HSBC, kteří vylepšili cílovou cenu ze 44,5 EUR na 45 EUR, cca 1158 , při ponechaném doporučení „neutral“. Celkový objem obchodů dosáhl atraktivnějších 0,8 miliardy korun.


Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR

Souhrn tuzemské výsledkové sezóny za 1Q13 naleznete ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university