Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němečtí investoři: ČR už není v regionu jedničkou, Polsko je lepší

Němečtí investoři: ČR už není v regionu jedničkou, Polsko je lepší

05.06.2013 16:13
Autor: ČTK

Česká republika není z pohledu německých investorů poprvé za osm let jedničkou ve střední a východní Evropě, když ji na prvním místě vystřídalo Polsko. Ukázal to společný průzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) a dalších 15 německých zahraničních hospodářských komor ve střední a východní Evropě. 

Ostatní země v regionu navíc Česko dohánějí. V otázkách právní jistoty, transparentnosti, byrokratické zátěže a flexibility trhu práce se zároveň ČR umístila až v poslední třetině hodnocených zemí. 

"I nadále tedy platí, že ČR je pro investory atraktivní. Zatímco ale Česko v mnohých oblastech, které jsou důležité pro investory, stojí na místě, jiné země v regionu ho začínají dohánět. To se týká především Polska a částečně i pobaltských států," uvedl výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. Tuzemská infrastruktura podle něj zatím stále patří k nejlepším v regionu, chybějící investice ale tuto konkurenční výhodu oslabují. 

Kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů, stejně jako akademické vzdělávání jsou v Česku stále na vysoké úrovni. Produktivita pracovních sil obdržela v celém regionu dobré hodnocení, většina zemí však dopadla lépe než ČR. Navíc náklady na pracovní síl jsou zde prý poměrně vysoké. 

"Myslím si, že pro německé firmy bude zásadním kritériem pro to, kam v Evropě v budoucnu umístí své investice, jak se jednotlivé země vypořádají s hrozícím nedostatkem odborných pracovních sil a jak budou ochotny reformovat systém vzdělávání," dodal. 

ČR patří ke třem nejhůře hodnoceným zemím nejen ohledně dostupnosti odborných pracovních sil, ale i z hlediska transparentnosti veřejných zakázek, boje s korupcí, právní jistoty a veřejné správy. Politická stabilita v Česku se také pohybuje spíše na dolním konci žebříčku, zatímco nejvyšší hodnocení sklidily v tomto ohledu Polsko a pobaltské státy. 

Objevily se však i dobré zprávy, například platební morálku a předvídatelnost hospodářské politiky v Česku hodnotily zúčastněné německé podniky jako dobrou a 84 procent z nich nelituje svého rozhodnutí investovat právě tady. "Přednosti ČR z pohledu investorů tedy stále ještě převažují nad problémy. Faktory jako geografická a kulturní blízkost, průmyslová tradice a pracovní síla však samy o sobě nebudou stačit k tomu, aby si Česko mohlo udržet regionální konkurenceschopnost," poznamenal Bauer. 

Do průzkumu německých zahraničních obchodních komor se zapojilo více než 1700 především německých podniků ze 16 zemí střední a jihovýchodní Evropy.


Váš názor
  • to sarančata dělají
    06.06.2013 7:57

    Hejno se vždycky slétne tam, kde je úroda a je co sežrat. Němci mají pravdu, přiznali svou strategii. Ano, nejsme už pro ně jednička, protože jsme už dokonale vysátí. Potenciál obyvatelstva zmizel dvacetiletým přeškolováním na pomocné dělníky. Na to stačí jedna generace. Němci nás vyzobali tentokrát mírovou cestou. Obsadili prostor (pro ně životně důležitý), zavedli zde své móresy, kdo se nepodvolil, toho odstrčili na vedlejší kolej (tentokrát ne do plynové pece) a za pomoci servilnách českých spolutvůrců proněmecky fungující EU je postavili do fronty na pracák, nebo do politické opozice. Dnes nám budou posílat odpadky, aby si udrželi jakš takš fenomén sousedy. Budeme jim brzo děkovat, že nás nevyhladoví a občas hodí přes hranice nějakou ohlodanou kost. Odbyt potřebují stále, ale ta stejná sarančata si musí najít novou oběť. V případě Anglie se jim to nedaří, naštěstí... jako v historii vždy. A jih Evropy to má už taky za sebou :-)
    Jesse
    • Re: to sarančata dělají
      06.06.2013 8:06

      jesse jesse jako vtip parodující třeba Halo noviny dobrý...
      db
      •  
        06.06.2013 9:05

        Ale deže bufe, to je systém, mentalita, historické konotace... a nikoli jen české vidění světa. Haló noviny, ani katolické magazíny nečtu :-))
        Jesse
  •  
    05.06.2013 16:36

    Jak můžeme být v regionu jedničkou, když naše vláda , vedená HuHu předsedou, dělá vše pro to, aby jsme byli v regionu nulou!
    Achjo...
    •  
      06.06.2013 7:43

      Problém není v nás , ale v tom, že většina průmyslu patří Němcům. Němcům patří téměř celý maloobchod. Ono je to jinak. Není kde brát a lidi šetří. Klesají tržby a oni nevydělávají. V Polsku nic není a korporace postupně vytunelují Polsko jako to udělali u nás. Jediná záchrana pro nás je vytvořit skutečně český trh s českými majiteli, výrobci.
      Jezdec.
      •  
        06.06.2013 7:47

        Český trh s českými majiteli už vytvořit nelze. Dnes něco smysluplnýho vytvořit nebo vymyslet to je spíš utopie. Ve všem je obrovská konkurence, marže jdou dolů, splácení kulhá na obě nohy....
        tk69
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m