Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fischer jmenován ministrem financí i vicepremiérem úřednické vlády (+profil)

Fischer jmenován ministrem financí i vicepremiérem úřednické vlády (+profil)

08.07.2013 11:59, aktualizováno: 8.7. 17:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer byl dnes designovaným premiérem Jiřím Rusnokem jmenován nejen do funkce ministra financí, ale stane se i vicepremiérem v novém úřednickém kabinetu. Po dopoledním jednání v Kramářově vile to oznámil Rusnok s tím, že společně s Fischerem vytvoří tandem, který se bude starat o to, aby hospodaření s veřejnými financemi bylo prioritou jeho vlády. 

Post ministra financí byl posledním neobsazeným místem v Rusnokově vládě. O Fischerovi se spekulovalo již řadu dní. Rusnok v pátek pouze uvedl, že kandidáty má a spěje k závěrečnému rozhodnutí. Fischer zase podotýkal, že pokud by nabídka přišla, zvážil by ji. Na dotazy ČTK z poloviny minulého týdne, jestli vládní post přijme, odpověděl: "Vraťme se k nim příští týden."

Dočasný kabinet Jiřího Rusnoka chce podporovat obnovu ekonomického růstu a rozpočtovou odpovědnost, oznámili oba politici. Úřednická vláda chce také hledat úspory v chodu státní správy, investovat do dopravy, vědy a výzkumu a obnovit hospodářský růst na dlouhou dobu.

Fischera provázejí milionové dluhy z prezidentské kampaně. Podle dřívějšího vyjádření předsedy jeho volebního výboru Jana Pirka by měly být uhrazeny do 26. července. Fischer zůstává jediným z devítky kandidátů o hradní křeslo, který svým věřitelům zatím faktury nesplatil. Poté, co Jan Fischer nepostoupil do druhého kola prezidentské volby, nepřímo podpořil pozdějšího vítěze Miloše Zemana.

Odstupujícímu ministrovi financí Miroslavovi Kalouskovi je podle jeho odpoledního vyjádření Jana Fischera líto. "Cesta od favorita prezidentské volby až po pokusného králíka v Zemanově experimentu musí být velmi hořký lidský příběh. Ale pravděpodobně typický pro bývalého normalizačního kariéristu," uvedl Kalousek.

Prezident Miloš Zeman vládu Jiřího Rusnoka, která ale nemá zajištěnou podporu v Poslanecké sněmovně, jmenuje zřejmě ve středu. Zeman dnes večer na Pražském hradě předsedu vlády Petra Nečase a odstupující členy vlády v souvislosti s ukončením výkonu jejich funkce.

Jiří Rusnok věří, že jeho tým důvěru Sněmovny nakonec dostane. Podporu pro svůj kabinet bude hledat v rozhovorech s představiteli politických stran. "Na to bude času dost. Sněmovna teď stejně prioritně chce řešit svoje rozpuštění, ale určitě to vyjednávání zahájíme brzy," uvedl Rusnok. Do debat s politickými stranami se prý kromě něj zapojí i ministři jeho vlády.


Jan Fischer (62)
 
Datum a místo narození: 2. ledna 1951 v Praze 

Vzdělání: statistika a ekonometrie na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze (1974); v roce 1985 získal hodnost kandidáta věd 

Dosavadní funkce: od letošního května pracuje v energetické skupině CE Group, je odpovědný za strategické řízení projektů energetického komplexu Rožná a připravovaného plynovodu 

Kariéra: odborný referent ve Federálním statistickém úřadu, FSÚ (1982 až 1985); ředitel odboru ve FSÚ (1985 až 1990); místopředseda FSÚ (1990 až 2000; po zániku federace zastával stejnou funkci v Českém statistickém úřadu, ČSÚ); šéf oddělení produkce firmy Taylor Nelson Sofres Factum (2000); člen mise MMF, která měla položit základy statistické služby ve Východním Timoru (2001); vedoucí výzkumných pracovišť Fakulty informatiky a statistiky VŠE (2002 až 2003); předseda ČSÚ (2003 až 2009); předseda vlády (2009 až 2010); viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj, EBRD (září 2010 až listopad 2012); letos neúspěšně kandidoval na prezidenta 

Rodina: podruhé ženatý (od roku 1988); z prvního manželství má syna a dceru, manželka Dana má z předchozího svazku tři děti 

Ostatní:
- Jeho otec byl matematikem, statistikem a pedagogem, statističkou byla i matka. V letech 1980 až 1989 byl členem KSČ, Fischer se v této souvislosti řekl, že vstup do strany byl ústupkem minulému režimu, kterého dodnes lituje. 

- V ČSÚ stál Fischer mimo jiné v čele týmu, který byl odpovědný za přípravu a zpracování výsledků prvních polistopadových svobodných voleb. Na starosti měl také harmonizaci statistiky s pravidly a praxí EU. 

- S nabídkou na post premiéra takzvané překlenovací vlády nestranických odborníků jej po pádu koaličního kabinetu na jaře 2009 oslovil Mirek Topolánek. Vládě se podařilo dokončit předsednictví EU včetně završení ratifikace Lisabonské smlouvy. 

- V letošních prvních přímých prezidentských volbách Fischer nečekaně propadl, ačkoliv původně patřil k favoritům. Z volby vypadl již v prvním kole se ziskem 16,35 procenta hlasů a jen s velmi těsným náskokem před čtvrtým v pořadí, Jiřím Dienstbierem. Před druhým kolem volby Fischer nepřímo podpořil vítězného kandidáta Miloše Zemana. Dosud přitom dluží za volební kampaň, podle dostupných údajů pět milionů korun, které slíbil uhradit do 26. července.

(Zdroj: ČTK,Mf Dnes, Právo)


Váš názor
  • Mel bych navrh......
    08.07.2013 17:10

    pri cteni jmen budoucich ministru tak k vzhledem k jejich minulosti a reputaci bych navrhl cele vlade preventivne, do vyprseni jejich mandatu, odebrat jejich cestovni pasy. Vzpominky na nekolik z nich jsou stale velmi zive a bolestive.
    bearbull
    • Re: Mel bych navrh......
      08.07.2013 17:13

      Ve straně byli jen ti schopní :-)))
      Jesse
  • blahoprani k ministru phinanci
    08.07.2013 16:40

    a je po starostech. Kalousek je tam kde ho vsichni chteli a cesky narod speje opet ke svetlym zitrkum. jen bych se rad zeptal kdo vi kolik bude schodek ke konci roku. Po slibenych valorizacich duchodu a celkove reforme statni kasy ala socdem to bude asi jako minule. Za 2 - 3 mesice asi tak zase tech 168 mld. Podle hesla - po nas potopa. Drzte si klobouky :o)).
    bearbull
    • Re: blahoprani k ministru phinanci
      08.07.2013 17:01

      My si v tom našem Knedlolandu budeme místo klobouků držet pleny:-))
      Jesse
  • 1EUR za 30kaček
    08.07.2013 14:38

    a pak, že ne , jen aby se tam ta koruna zastavila :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Mne se
    08.07.2013 12:30

    tento ministr financí nelíbí.
    medium2
    • Re: Mne se
      08.07.2013 13:12

      "Nelíbí" je slabý výraz. Mně se z pohledu na toho slizského a nechutného židobolševika dělá zle !! Voliči ho v presidenstských volbách vypoklonkovali dveřmi a on se vrátí oknem doslova jako dotěrný hmyz. Kde je jeho soudnost o které tak rád v souvislosti s členstvím v KSČ mentoroval? Vidno, že když má milionové dluhy, tak si tuplem plánuje nějaký meloun z eráru odklonit na svojke konto !!! Na tyto zmetky bychom si měli dávat pozor každý den. Víme co je to za druh lidí,
      Jesse
      •  
        08.07.2013 14:18

        Jest-li vy mu nekřivdíte. Určitě nabídku dlooouho zvažoval, nejdříve o tom nechtěl ani slyšet... ale nakonec, po přemlouvání lidí, kterých si váží to vzal a to jenom proto, že cítí, že tato země v nouzi ho potřebuje :-)))
        Scipio
        • Trefa Scipio:-)
          08.07.2013 14:21

          My ho fakt všichni nutně potřebujeme :-)))) ... jak jinak si vysvětlit, že ministra financí ČR bude dělat debil, který nedokázal finančně ukočírovat ani takovou triviální věc jakou byla jeho volební kampaň s rozpočtem v řádu miliónů korun (max desítek mil), která skončila sekerou 5 mil Kč.... a od té doby hledá někoho, kdo to za něho zacáluje. Sekeru, kterou tento nýmand udělal co by premiér, budeme splácet do smrti, zejména zcela nezvládnutý legislativní proces solárního tunelu (a s velkou pravděpodobností záměrně??!!), protože tak blbej nemůže být snad ani Fisher. Pokud zatne toto "vlezdoprdelekomukoliv" další pořádnou sekeru co by ministr financí, tak na rozdíl od sekery za volební kampaň, nebude muset nejen že hledat někoho, kdo to zacáluje (protože od toho je tady dańový poplatník), ale ještě jako bonus si určitě rychle najde sponzory, kteří zatáhnou jeho volební debakl ... výměnou za nějakou tu malou domů ze státní kasy!!!
          Jesse
  • A další radostná zpráva
    08.07.2013 12:26

    Další odesácké prase má našlápnuto do krymu. Jen mafiánští grázlové z ods a top658 v PS budou chvíli dělat obstrukce.
    mamon
    • Re: A další radostná zpráva
      08.07.2013 13:53

      Spletl jste si diskuzní forum. Běžte na novinky na seznam.
      berta
  • A další radostná zpráva
    08.07.2013 12:17

    Jak dlouho bude trvat než se dovíme, že na naši velvyslankyni na Slovensku bude jmenována Lidie. A Mišlouf Eman ma závazky splněné. A pak že neplní svoje sliby. Muž na svém místě.
    Žoržínek
  • No potěš koště už je spol je úplný
    08.07.2013 12:08

    typický případ slizouna. Dveřma ho vyženete a on vleze zpátky oknem a to mu náš oblíbený a zavirozovaný pan prezident ještě přidrží žebřík :o)).
    Hurráááááááá
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university