Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zakladatel Amazonu Bezos koupil list The Washington Post

Zakladatel Amazonu Bezos koupil list The Washington Post

06.08.2013 10:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký mediální dům The Washington Post Company prodal svůj vlajkový list The Washington Post zakladateli internetového obchodu Amazon Jeffu Bezosovi. Informoval o tom list The Washington Post s tím, že Bezos za deník a přidružené tiskoviny zaplatí 250 milionů dolarů (takřka 4,9 miliardy korun) v hotovosti. 

Bezos, který dosud stojí v čele Amazonu, řízení slavného média převezme od rodiny Grahamů. Ta jeden z předních amerických deníků vedla po čtyři generace, od roku 1933. Bezos list zakoupil jako soukromá osoba a ne za Amazon po období, kdy sedm let klesají tržby a reklama propadá v celém sektoru tištěných médií.

List se proslavil zejména pokrytím aféry Watergate v 70. letech minulého století, vedoucí k jediné vynucené rezignaci prezidenta Spojených států. Po kauze nakonec odstoupil americký prezident Richard Nixon.

"Vnímám zásadní roli listu, kterou hraje pro Washington i celé Spojené státy. Jeho hodnoty se nezmění," slíbil Bezos.

Co je The Washington Post

List The Washington Post patří společně s listy The New York Times a The Wall Street Journal do elitního klubu prestižních amerických deníků. Dosud byl součástí konglomerátu mediálních i nemediálních firem The Washington Post Company. Na tržbách skupiny se vydávání novin podílí ze 14 procent, přes polovinu příjmů konglomerátu zajišťují vzdělávací divize Kaplan. 

- První číslo listu vydal zakladatel listu Stilson Hutchins (1838-1912) 6. prosince 1877. Během následujících desetiletí Post zaváděl technické inovace, několikrát vystřídal majitele a pevně zakotvil na washingtonské scéně. 

- Velká krize přišla až s krachem na newyorské burze. V roce 1933 musel Post (podobně jako stovky jiných podniků v té době) vyhlásit bankrot. Ve veřejné dražbě jej pak za 825.000 dolarů koupil bývalý šéf americké centrální banky Fed a úspěšný obchodník Eugene Meyer, který deník postavil na nohy. 

- Vzestup Postu pokračoval i za éry Meyerova zetě Philipa Grahama. V roce 1954 pohltil deník svého posledního přímého washingtonského rivala, raník The Times-Herald. Po uzavření The Washington Star v roce 1981 zůstal jako jediný deník v hlavním městě USA, nyní má konkurenci v podobě konzervativního deníku The Washington Times. V roce 1961 Post přikoupil i významný zpravodajský týdeník Newsweek, který ale v roce 2010 prodal jako ztrátový za symbolický jeden dolar. 

- V roce 1963 převzala po sebevraždě Philipa vedení deníku jeho manželka a Meyerova dcera Katharine Grahamová, které se z deníku podařilo vybudovat zpravodajské impérium. 

- Hvězda budoucí "první dámy americké žurnalistiky" stoupla, když začátkem 70. let vydala utajované dokumenty ministerstva obrany o válce ve Vietnamu. Krátce poté vypukla i nejslavnější kauza v dějinách Postu (potažmo amerického novinářství vůbec) - aféra Watergate. Právě reportéři washingtonského deníku Bob Woodward a Carl Bernstein, skrytě podporovaní Grahamovou, odhalili nekalé praktiky republikánů vůči demokratům, což vedlo až k rezignaci prezidenta Richarda Nixona v roce 1974. 

- Na svém kontě má deník řadu prestižních novinářských vyznamenání včetně desítek Pulitzerových cen. 

- Od roku 1996 provozuje The Washington Post vlastní zpravodajský internetový server. 

- Mezi americkými deníky patří Postu aktuálně co do rozšířenosti osmá příčka - jeho denní náklad činí podle úřadu pro audit médií přes 470.000 kusů, v neděli dosahuje přes 800.000 výtisků. 

- V posledních letech se deník stejně jako další vydavatelé novin potýkal pod sílícím tlakem internetu s poklesem příjmů. 
 
  Kdo je Jeff Bezos (49)
  
- Zakladatel a šéf společnosti Amazon.com, která je největším světovým internetovým prodejcem. Firma v loňském roce vykázala tržby 61,09 miliardy dolarů, což je zhruba o čtvrtinu více než v roce 2011, a čistou ztrátu 39 milionů dolarů. 

- Podle časopisu Forbes Bezosovo čisté jmění činí 25,2 miliardy dolarů, což z něj činí devatenáctého nejbohatšího člověka na světě. 

- Firmu Amazon založil v roce 1994 v Seattlu pod jménem Cadabra. Zpočátku nabízela pouze knihy, postupem času se ale sortiment rozšiřoval a dnes zahrnuje širokou škálu produktů včetně elektroniky, hraček či nábytku. Amazon je rovněž významným hráčem na poli cloud computingu, tedy poskytování kapacit vzdálených serverů. 

- Pod Bezosovým vedením uvedl Amazon koncem roku 2007 na trh populární čtečku elektronických knih Kindle, která znamenala revoluci v oblasti distribuce literatury. 

- Podle tisku se Amazon chystá postavit v Česku velký sklad pro zásobování západní Evropy. Stát by měl nedaleko Prahy. 

- Na veřejnosti Bezos nevystupuje příliš často. Sám sebe označuje za tvrdohlavého. Ve svém podnikání se orientuje na dlouhodobé investice, i když to pro jeho vlastní firmu může krátkodobě znamenat propad zájmu investorů. 

- Kromě Amazonu založil také společnost Blue Origin, která vyvíjí technologii pro komerční lety do vesmíru. 

- V roce 1999 jej americký časopis Time zvolil osobností roku. 

- Jeffrey Preston Bezos se narodil 12. ledna 1964 v Albuquerque ve státě Nové Mexiko. V polovině 80. let absolvoval Princetonskou univerzitu a následně pracoval jako počítačový odborník pro několik finančních společností v USA. Je ženatý, má čtyři děti.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m