Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem Strany zelených

Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem Strany zelených

10.10.2013 15:00
Autor: Redakce

S blížícím se termínem předčasných voleb portál Patria.cz vyzval čelní představitele politických stran k účasti na online diskusi s potenciálními voliči (nejen) z řad investorů. Online rozhovory by se měly dotýkat především témat z oblasti ekonomiky a finančních trhů.

Jako první pozvání k účasti přijal Jiří Čáslavka, ekonomický expert Strany zelených (SZ). Muž stojící v čele kandidátky SZ v Pardubickém kraji o sobě říká, že má mezinárodní přehled a plán, jak nastartovat dlouhodobě udržitelnou prosperitu české ekonomiky.

Strana zelených existuje 20 let, označuje se za „ochránce veřejného zájmu“ a prosazuje politiku odpovědnou k lidem i přírodě. Strana zelených poprvé přesáhla 5% kvórum pro vstup do parlamentu ve volbách v roce 2006, následně byla součástí vlády Mirka Topolánka (od 9. ledna 2007 do 8. května 2009), působí v desítkách měst a obcí, má několik set zastupitelů, starostů a místostarostů.

Má se Česká republika nyní držet úsporné fiskální politiky, nebo je na čase povzbudit ekonomiku rozpočtovými výdaji? Jakou budoucnost by měla hrát podpora obnovitelných zdrojů v energetické koncepci ČR? Jak by měl být optimálně nastaven daňový systém?

 

Na tyto a další otázky jste se mohli zeptat přímo. Jiří Čáslavka, ekonomický expert Strany zelených, odpovídal na Vaše dotazy v online rozhovoru na portálu www.patria.cz ve čtvrtek 10. října od 14:00
 

ČáslavkaJiří Čáslavka (* 1972) studoval mezinárodni ekonomii na Vysoké škole ekonomické a také obor etnologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působil jako poradce Karla Schwarzenberga na Ministerstvu zahraničí, účastnil se rozvojových výzkumných projektů, mj. v rámci mise OSN ve Východním Timoru. Manažerské zkušenosti získal například jako regionální ředitel pro střední Evropu a Balkán v mezinárodní firmě podnikající v oboru informačních technologií. V současnosti je Jiří Čáslavka ekonomickým expertem Strany zelených a vedoucí sekce Nová ekonomika a finance v pražském analytickém centru Glopolis. Současně je členem správní rady bruselského think-tanku Eurodad a Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nevládní organizace.


Čtěte více:

Anketa: Koho budete volit v předčasných volbách?
09.10.2013 17:28
Česká republika se rychle přibližuje k termínu předčasných voleb a zdá...

Váš názor
  • Jáj, vidím, že bola v mojom prípadku prevedená selekcia
    10.10.2013 16:05

    No, tak ďakujem peknučko.
    Šaňo
  • včerejší debata
    10.10.2013 15:41

    včera jihočeská debata s vašim zástupcem Kovářem. Měli by jste ho vyměnit. Ten člověk nic není , nevím co dělá, ale nemá vůbec načteno . Není ani povrchně o základních problémech. To byla katastrofa.
    Jezdec.
  • Co takhle rovnou 100% daň ?
    10.10.2013 15:36

    Jaké zvyšování majetkový daní ? Majetek by měl být vždy pořízen z již několikrát zdaněných příjmů takže jakákoliv majetková dan je naprostý nesmysl a trest pro ty poslední hlupáky co ještě nežíjí na úkor státního rozpočtu. Již dnes člověku stát ukradne +/- polovinu příjmu i více takže jediná cesta je daně dolů
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Transparentnost
    10.10.2013 15:29

    Dobrý den, díky za odpovědi na otázky k vašemu CV. Podotýkám jen, že doktorské studium bez disertace na VŠE obnáší jen několik zkoušek (cca 6-8) a stěžejní je právě napsání a obhajoba disertace (doktorská studia kvůli tomu končí cca jen cca 5 % studentů).. Tzn. že ekonomickou kvalifikaci de jure nemáte... Odborníci, které jmenujete jsou členy SZ? Například participaci Tomáše Sedláčka a Miroslava Zámečníka na volebním programu 2010 kritizoval místopředseda SZ Matěj Stropnický. A oba pracovali i pro jiné strany. Na současném volebním programu SZ se také podíleli? A co si myslíte o tom, že klienti (MUS) vašeho ještě nedávno místopředsedy Bursíka byli dnes odsouzeni k nepodmíněným trestům?
    Jana K
  •  
    10.10.2013 14:44

    Dobrý den. Kdy by měla ČR podle Vás přijmout euro? Jste zastáncem bankovní unie a daně z finančních transakcí a evropského fondu na ochranu bank před krizemi? Čekám Váš osobní názor.
    David
  •  
    10.10.2013 14:23

    Zdravím, co si myslíte o projektu evropského systému emisních povolenek? Je tato myšlenka ještě životaschopná? Očekáváte v brzké době reformu systému směrem k vyšší udržitelnosti systému?
    ekoMan
  • divi
    10.10.2013 14:14

    Dobrý den, jste sám aktivním investorem na finančních trzích? Pokud ano, do čeho investujete? Jak se stavíte k otázce prodloužení daňového testu z 6 měsíců na 3 roky a (ne)zrušení zdanění dividend?
    Investor
  • Okruh nebo smog ?
    10.10.2013 13:36

    Dobry den, Strana zelených u mně totálně propadla svými některými názory. Pamatuju si jeden, kdy pan Bursík u minulých voleb hlásal, že nejsou pro dostavbu severního okruhu kolem Prahy ! No to byl teda gól do vlastní branky. Už jste se z takovýchto zpátečnických názorů poučili, nebo takových jobovek zastáváte víc ?
    Syndi
  •  
    10.10.2013 12:42

    Dobrý den, pane Čáslavko, s ohledem na zaměření Vaší strany prosím o stručnou odpověď (kostru, hlavní body): 1/ jak by v reáliích ČR měla být koncipována podpora OZE, jakých zdrojů v rámci OZE (co do povahy a velikosti zdroje) a z jakých prostředků ji financovat? 2/ jak nahlížíte na současné fungování ERÚ? 3/ máte vlastní očekávání pro vývoj tuzemské ekonomiky? 4/ které obory vidíte jako perspektivní pro rozvoj tuzemské ekonomiky, které "zelené" z nich? 5/ kde dle Vás dochází k největšímu úniku veřejných zdrojů? Díky za zprostředkování postoje Vašeho a Zelených.
    JoN
  •  
    10.10.2013 11:48

    Jáj, zdravím Vás, pánko Čáslavka. Čo poviete, Nemci tento rok priplácajú príspevok na OZE o 50% viacej ako vlani a nabudúci rok zasa o 20% viac. A Česi nič? Ako je toto možné? Čo sa príspevku na OZE týka, nemal by sa v ČR prijať nemecký model oslobodenia veľkých firiem od príspevku a túto čiastku preniesť na domácnosti? Nepomohlo by to ekonomike, zamestnanosti, aby Česi mohli chodiť do roboty vo vätšom počte a z daní by sa zasa mohlo pridať sociálne slabším na dávkach? Dobre ja hovorím?
    Šaňo
    • Sano ty kecko
      10.10.2013 13:48

      Za 1. nelzi ! pristi rok budou platit jen o 1 cent vic a ne o 20% - to mi fakt s.e.r.e jak si kazdy vymysli "fakta" jak ho napadne 2. vubec neni dulezity o kolik vic nez jindy, ale KOLIK procent z celkove castky za el. plati nemci a kolik my ! a to ted zrovna nevim 3. porad lepsi dotovat el. nez tolerovat setrilky, co huli z kominů , diky spalovani uhli v prisernych starych kotlech vsem lidem kolem sebe do nosu. Zajimavy, ze to nikomu nevadi, to nikdo neresi, misto aby tyto lidi lyncovali a zavreli je za sireni smrtelne nemoci rakoviny !!! Ted vazne, meli by mit na vyber: bud koupit novy kotel ( dnes jsou hodne dotovany ) a nebo platit tucny poplatek za takove spalovani uhli. Hned by bylo na dotace a zdravejc by se nam zilo.
      Syndi
      • Jáj, pánko Čáslavka, pozrite sa, už ma tuna zasa napádajú
        10.10.2013 13:58

        Syndi, veď Patria píše toto: Průměrná německá domácnost letos prostřednictvím přirážky podporuje obnovitelné zdroje částkou 185 eur za rok, příští rok by to mělo být zhruba 220 eur.
        Šaňo
  •  
    10.10.2013 11:26

    Burzy vyspělých států jsou oknem do stavu ekonomiky. Pražská burzu však od dob svého vzniku má zcela jiné poslání. (sloužila jako dobré úložiště privatizovaných a restituovaných peněz pro struktůry 80let) Dodneska se nevymanila z počátečních obtíží vyplývajících s původního účelu.a pomalu chcípá na úbytě což je nejlépe vidět na denních oběmech obchodování.Jak hodnotíte budoucí dopad prodloužení časového test vzhledem k budoucí likviditě jednotlivých titulů.Proč české firmy raději kotuji na burze v Polsku, případně jinde.
    Homo
  •  
    10.10.2013 11:14

    Dobrý den, Státní dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o 48 miliard korun na 1,716 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 163 tisíc korun. Plánovaný deficit státního rozpočtu je 110 miliard Kč. Zatímco podpora výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů vyjde stát na částku přesahující 1000 miliard korun. Jen letos stát předpokládá, že celkem na podpoře obnovitelných zdrojů vyplaceno 44,4 miliardy korun, tj. jest více jak 1/3 plánovaného deficitu státního rozpočtu, a tuto podporu si rozdělí zhruba 27.000 zařízení, které provozuje přibližně 20.000 majitelů. A s jakým výsledkem ? Kvůli přemrštěným nákladům na obnovitelné zdroje energie stojí Evropská unie před "průmyslovým masakrem" (Britskému listu The Telegraph to nedávno řekl evropský komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani). Naše stávající vláda si stanovila jako jednu z priorit úlevu firmám od podpory obnovitelných zdrojů stanovila. Ale stát jen letos na obnovitelné zdroje doplácí 11,7 miliard korun (z daní daňových poplatníků). A životní prostředí, to se nelepší, stačí se snadno přesvědčit a zajet si na severní Moravu nadýchat se „čerstvého vzduchu“. Současně v samotném Německu odchod od jádra tvrdě doléhá na plány na tzv. Energiewende, v jejímž rámci se má z největší a nejprůmyslovější ekonomiky Evropy stát zelený ráj. Znečištění vzduchu v Německu se horší druhým rokem v řadě. Jedná se o první podobný jev od 80 let. minulého století. Podle odhadů institutu DIW, který radí spolkové vládě, by po loňském 1,5% nárůstu měly emise skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry vzrůst i letos. S ohledem na výš uvedené mám na Vás následující dotazy: a) Bude i nadále SZ presentovat a prosazovat u občanů ekonomický a ekologický smysl zvětšení instalace počtu OZE v našich podmínkách, jestliže je skutečnost taková, že 10 miliónů obyvatel doplácí a dalších 15 let bude doplácet na podnikatelské aktivity 20 tisíců podnikatelů ? b) Jestliže ano, z jakých zdrojů mimo peněženky občanů a firem je hodlá financovat ? c) Jak hodlá SZ fakticky podpořit rozvoj ekonomiky a její konkurenceschopnost bez zatížení budoucích generací ? d) Co konkrétního pro zlepšení životního prostředí hodlá SZ opravdu udělat ? Děkuji, Jiří
    JM
  •  
    10.10.2013 10:50

    Dobrý den, myslím, že školství polkne peněz poměrně dost. Přitom učitelé jsou placeni bídně. Není někde nějaký školský tunel?
    CERVUS
  •  
    10.10.2013 10:48

    Pane Čáslavko, jak se stavíte k současné složité situaci na Ostravsku, konkrétně ke kauze OKD a dolu Paskov? Jste pro brzké uzavření dolu i za cenu ztrát pracovních míst? Ptát se na Váš na prolamování těžebních limitů s ohledem na příslušnost k SZ považuji za zbytečné :-) Hezký den
    Petra
  • Německo - jádro
    10.10.2013 9:58

    Zajímal by mě Váš názor na odklon Německa od jaderné energie. Myslíte si, že to byl krok hodný následování?
    Koutný
  • Životopisné detaily...
    10.10.2013 9:48

    Dobrý den, zaujala mě anotace Vašeho životopisu - VŠE jste vystudoval nebo jen "studoval"? A nedělal jste také asistenta/poradce jedné zelené poslankyni? A jak se jmenuje ta (v SZ trochu mýtická) IT firma, jejímž regionálním ředitelem od Dunaje po Labe jste byl? Jaké další ekonomické experty má SZ? Děkuji za (nevyhýbavé) odpovědi.
  • Školství
    10.10.2013 9:44

    Dobrý den, myslíte si, že financování školství je nyní v pořádku? Navrhl byste nějaké změny? Pokud ano, jaké? Děkuji.
    Hermína
  • FVE
    10.10.2013 9:40

    Dobrý den, jste si vědomi, že "zelení" svou politikou ve výsledku místo obnovitelných zdrojů obnovují peněženky mafie, která si vezme z našich daní cca 600 miliard !!?? Mě jde o to, jestli umíte rozlišovat podporu technologie od podpory zločineckých kruhů. Nevyhýbejte se prosím tendenční odpovědí, ale sdělte prosím, co tím ideologickým zločinem sledujete?
    Jesse
  •  
    10.10.2013 9:38

    Zdravím Vás, pane Čáslavko, co si myslíte o důchodové reformě a jaké kroky chcete podniknout v rámci této oblasti? Má pro běžné občany smysl spořit si do penzijních fondů? Díky a přeji hodně štěstí ve volbách, Kohoutová
    Kohoutová
  •  
    10.10.2013 9:35

    Dobrý den, jak hodnotíte současné nastavení daňového zatížení v ČR a chcete v této oblasti něco změnit? Děkuji, Nikola
    niki
  • Temelín
    10.10.2013 9:22

    Co si myslíte o dostavbě Temelínu? Je to dobře využitých pár set miliard korun, které nastartují ekonomiku k novému růstu, nebo spíš nejistá investice do energetické budoucnosti?
    Kulík
  • využití rozpočtu?
    10.10.2013 9:18

    Dobrý den, jak hodnotíte současný stav české ekonomiky a jakou cestu dál v rámci možností fiskální politiky byste (ve stručnosti) navrhnul? Hodně zdaru
    Petr S.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data