Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem ODS Skopečkem

Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem ODS Skopečkem

16.10.2013 15:30
Autor: Redakce

S blížícím se termínem předčasných voleb portál Patria.cz vyzval čelní představitele politických stran k účasti na online diskusi s potenciálními voliči (nejen) z řad investorů. Online rozhovory by se měly dotýkat především témat z oblasti ekonomiky a finančních trhů.

Po ekonomickém expertovi Strany zelených (online rozhovor viz zde) přijal pozvání k online diskusi ekonomický expert Občanské demokratické strany (ODS) Jan Skopeček. Člen Výkonné rady ODS, předseda Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje a zároveň radní v Hořovicích říká, že ideálem je pro něj malý stát s minimem přerozdělování a tedy i nízkými daněmi. Za nejúspěšnější, nejefektivnější a blahobyt přinášející systém považuje kapitalismus.

Občanská demokratická strana je stranou liberálně konzervativní, která vznikla v roce 1991 po rozpadu Občanského fóra. Jejím zakladatelem a předsedou byl do roku 2002 Václav Klaus. ODS se účastnila vlády v letech 1992–1996, 1996–1997, poté po téměř desetileté pauze od podzimu 2006 do jara 2009 a opět od července 2010 do července 2013. Občanskou demokratickou stranu reprezentuje téměř 600 starostů a místostarostů, 102 krajských zastupitelů, 50 poslanců, 15 senátorů a 9 poslanců Evropského parlamentu.

Jaký je prostor pro snižování daní v současné situaci? Jak dosáhnout vyváženého rozpočtu? Jak nastartovat udržitelný růst české ekonomiky?

Na tyto a další otázky odpovídal Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

Jan SkopečekJan Skopeček (* 1980) vystudoval obor Ekonomika a management na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a následně program Hospodářská politika a správa na Vysoké škole ekonomické v Praze. V letech 2006 - 2013 působil v Kanceláři prezidenta republiky jako poradce prezidenta, v roce 2009 se stal výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku. Do ODS vstoupil v roce 2001. V současnosti je členem Výkonné rady ODS, předseda Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje a radním v Hořovicích.


Váš názor
  •  
    16.10.2013 15:11

    Dobrý den , co by jste si myslel o člověku , členu strany ODS , který by ve finálním čase pléna ODS shodil vše o čem se domluvili a vedení by vykořisťoval tím , že by chtěl lepší místo na kandidátce k volbám či jiné požitky. Se na mě nezlobte , ale jste normální zlatokop a proto vás a vám podobné volit nemůžu, protože pro vaši povahu nemám k vám důvěru.
    Duben
  •  
    16.10.2013 14:33

    Hezky den . Zajimalo by me , a jako clen strany z byvale vlady byste to mel doufam vedet , proc M. Kalousek jednorazove ucetne zvysil schodek rozpoctu kvuli cirkevnim restitucim . Z ekonomickeho hlediska v tom logiku nevidim . Diky za odpoved H.K.
    Beldor
  •  
    16.10.2013 14:09

    Dobrý den, Docela dost mě děsí představa, že po volbách nám tu pravděpodobně bude vládnout duo pánů Sobotka, Hašek. Hlavně to, že tito dva pánové nikdy nepřišli do styku se skutečným životem. Tyto pány mi tak trochu připomínáte. Za svou poměrně krátkou profesní kariéru jste nikdy nepřišel do styku s reálným byznysem. Mám tomu rozumnět tak, že ODS je tak personálně vyprázdněná, že není schopna mít experta s nějakou zkušeností z reálného podnikatelského prostředí, nebo tuto absenci považujete za svou přednost?
    ..
  • Doplňující dotaz
    16.10.2013 14:08

    Dobrý den, mám ještě jeden dotaz ohledně Vašeho názoru na dvojí zdanění dividend a obecně by mě zajímal Váš názor na možnost vytvořit z České republiky v jistém slova daňový ráj v pojetí Švýcarska nebo Holandska. S pozdravem a práním úspěchu ve středních Čechách, Kačírek
    Liberál001
  •  
    16.10.2013 13:34

    Dobrý den, jste sám aktivním investorem na finančních trzích? Pokud ano, do čeho investujete? Jak se stavíte k otázce prodloužení daňového testu z 6 měsíců na 3 roky a (ne)zrušení zdanění dividend?
    Investor
  •  
    16.10.2013 13:29

    Dobrý den, jelikož vím, že pan Skopeček je erudovaným ekonomem na poli veřejného sektoru, tak by mě zajímalo, zda někdy dělá přednášky alespoň úzkému vedení ODS? To co člověk alespoň trochu znalý a zajímající se občas slyší od vrcholných politických představitelů je opravdu zarážející. Vím, že všichni nemohou mít ekonomii vystudovanou, ale chtějí-li vládnout zemi a řídit ji, tak si znalosti MUSEJÍ doplnit!!! Hodně štěstí a přemýšlejících voličů straně ve volbách
    Martin Ovsík
  •  
    16.10.2013 13:09

    Dobrý den, kdy bude zveřejněna pravda o prodeji 50 tun zlata? Bylo to za vlády v ČNB p. Tošoského. Kam přišly ty peníze. Proč se prodávalo, když jeho uskladnění nic nestojí.
    krtek
  •  
    16.10.2013 12:38

    Dobrý den Hozo, když se podíváte do našeho volebního programu, kde se to hemží různými pobídkami, slevami a zvýhodněními- pro studenty, šťastné majitele prvního bytu, prvopodnikatele- zajímalo by mne co si o tom myslíte a zda by nebylo lepší spíš snížit celkovou daňovou zátěž, zrušit daňové výjimky a nechat lidi, aby se sami rozhodli, jak se svými penězi naloží? Nevyklízí tím ODS příliš prostor Svobodným a tlačí se do střeu politického spektra, který už je i tak dost zahuśtěn (TOP09,KDU-ČSL. ANO)?Díky předem za odpověď.
  •  
    16.10.2013 12:34

    Dovolím si ještě druhý dotaz: Jak nahlížíte na obraz ČR jako "středoevropského bezpečného ráje" (dluh, schodek, ekonomická a politická stabilita, samostatná koruna, vývoj výnosů dluhopisů) versus váš pohled na skutečné fundamenty a vývoj české ekonomiky? Jdou oba obrazy v souladu, nebo je mezi nimi mezera?
    JoN
  •  
    16.10.2013 12:32

    Dobrý den, pane Skopečku. 1/ Pokud ODS projde do sněmovny, bude chtít a jak zvrátit fakt předchozího zvýšení daní v situaci recese ekonomiky? 2/ pokusí se prosadit skutečné snížení výdajů (v mandatorní části, nikoli škrtání investic a toho, co rychle šktnout lze)? Děkuji za Vaši reakci
    JoN
  •  
    16.10.2013 11:28

    Dobrý den, Dosavadní předvolební průzkumy jsou jednoznačně v neprospěch vaší strany a s vysokou pravděpodobností přejdete do opozice. Proto by mě zajímalo, jak dalece máte rozpracovánu strategii působení v této roli, jak hodláte zabránit opakování situace, kdy se za časů ministra financí, pana Bohuslava Sobotky zvýšil deficit HDP na historicky rekordní úroveň, a jaký máte konkrétní program obrody strany. Děkuji.
    Jiří
  •  
    16.10.2013 10:56

    Pane skopečku proč se každá politická strana, která se dostala k moci chovala vždy jako banda nájezdníků na obsazeném území. Vaše strana má bohužel primát. Kuponová privatizace u které muselo být zhasnuto a církevní restituce konče. Jestě by stála za zmínku prezidentská amnestie vašeho dlouhodobého vedoucího představitele a tim pádem potvrzení , že krást se vyplácí. Máte ještě odvahu oslovovat lidi. Bohužel váš bývalý volič.
    Homo
  •  
    16.10.2013 10:41

    Dobrý den pane Skopečku. Jaký máte vy, jako ekonom, názor na investiční pobídky. Květová
    Květová
  • BCPP
    16.10.2013 10:24

    Dobrý den. Co říkáte na stav, v jakém se nyní nachází pražská burza? Objemy padají rychlostí blesku a obchodovatelné tituly nepřibývají, ale ubývají… Nebyla by cestou privatizace některých státních podniků skrze burzu jako v Polsku nebo nedávno v UK?
    Koutný
  •  
    16.10.2013 10:18

    Dobrý den. Kdy by měla ČR podle Vás přijmout euro? Jste zastáncem bankovní unie a daně z finančních transakcí a evropského fondu na ochranu bank před krizemi?
    David
  •  
    16.10.2013 9:41

    Dobrý den. Myslím, že se mnou budete souhlasit, že všechna ekonomická rozhodnutí jsou k ničemu, pokud se nebudou realizovat ve spravedlivém právním prostředí. Korupce, klienelizmus a zejména ten politický, spolehlivě zničí i ty nejlépe myšlené ekonomické změny či reformy. Jak chce vaše strana řešit cokoliv v ekonomické oblasti, když jste během všech předchozích období, kdy jste byli ve vládě v této oblasti nejen selhali, ale ještě stav velmi zhoršili? Proč bychom vám (ODS) nyní, po minulých velmi zlých zkušenostech a výsledcích, se stejnými lidmi, měli věřit? Mou důvěru jste již bohužel nadobro ztratili.
    jarom
  • Program politický stran
    16.10.2013 9:29

    Dobrý den, pane Skopečku, volební programy českých politických stran se dají v drtivé většině označit spíše jako levicové a to platí i o programu ODS, i když ta je na tom v porovnání s ostatními ještě celkem dobře. Vás vnímám jako člověka pravicového i v rámci Vaší strany. Zajímalo by mě, jaké by byly Vaše ekonomické priority v teoretickém případě, že by jste se stal ministrem financí. S pozdravem, Kačírek
    LiLiberál001
  •  
    16.10.2013 9:19

    Dobrý den, pane Skopečku. Podle Vás je ideální stát s nízkým zdaněním - jak v rámci strany plánujete změnit aktuální daňovou zátěž a jak chcete řešit situaci nevyváženého rozpočtu? Děkuji
    Kutnohorská
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m