Pokud jste sběratel vín, znáte dobře starý rituál. Každý rok si dáte stranou nějaké peníze, za které pak koupíte víno, které podle vás zlepší celou sbírku. Když pak dojde k nákupu, láhev uložíte a čekáte na chvíli, kdy chuťově dozraje a jeho chuť bude optimální. To je ale často jen teorie, protože ve skutečnosti čelí každý sběratel otázce, zda by namísto dalšího roku zrání neměl už láhev otevřít. V dnešní době je dostupná řada zdrojů informací týkajících se optimální doby zrání. Časopisy, knihy či webové stránky a obchodníci s vínem poskytují neustálý tok informací o tom, jak v dané době chutnají jednotlivé ročníky. To by vám mělo pomoci odhadnout současnou chuť i u vašeho vína. Pro ty, kdo kupují víno ke zrání pravidelně, tu je ale také několik základních pravidel, která by si měli zapamatovat.
Každé dobře uskladněné kvalitní víno vydrží mnohem déle, než si myslíte. Za kvalitní víno přitom považuji cokoliv s cenou vyšší než 15 liber z vyhlášených regionů jako Bordeaux či Burgundsko ve Francii nebo Barolo v Itálii. K tomu můžeme přidat Napa v Kalifornii a německý Ryzlink. Víno umí překvapit. Ochutnal jsem vína z každé dekády minulého století a dokonce i několik vín ze století předminulého, která chutnala, jako by byla mnohem mladší.
Je dobré si uvědomovat, že vína se s věkem skutečně zlepšují. Třísloviny během zrání ve sklepě zjemní a rozvine se celá škála příjemných chutí. Předtím, než víno uzraje, může i dobré víno svou chutí poněkud zklamat. Je příliš trpké, příjemné chutě jsou spíše skryté a celková chuť je nevyvážená. S tím se nedá nic dělat, protože kvalitní víno potřebuje čas. Otázkou je samozřejmě to, jak zjistíme, že už nadešel.
Známý odborník na víno Clive Coates se ohledně doby zrání drží pravidla deseti let. Dobré červené víno podle něho vyžaduje deset let zrání a až poté je dobré ho pít. U dobrých bílých vín je možné je otevřít už po pěti letech. Důležité potom je, jak dlouho si víno udrží tu nejlepší chuť. Coates tvrdí, že to bude stejný počet let jako doba zrání. Pokud tedy víno zraje například 30 let, vydrží pak 30 let s optimální chutí. Důležité ale je, aby na počátku zrání byly ve víně vyváženy alkohol, třísloviny a kyselost vína. Pokud některá složka převládá, zrání neproběhne ideálně. Současný trend ovšem preferuje nižší kyselost a nižší obsah tříslovin, takže se objevují pochyby o tom, že tato vína budou dobře zrát. Pozitivní je to, že u takových vín nemusíme na optimální chvíli pro otevření čekat 20 let.
(Zdroj: WSJ)