Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hraje s námi Apple nefér hru?

Hraje s námi Apple nefér hru?

05.11.2013 14:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Na trhu je nový iPhone. To mimo jiné znamená, že se opět množí konspirativní teorie o tom, jak nový model přispívá k poklesu atraktivity a funkčnosti těch starších. Jedním z důkazů, že Apple záměrně využívá tohoto „plánovaného opotřebení“, je zpomalení starších modelů. Když mě můj iPhone 4 upozornil, že je možné stáhnout si nový operační systém, nevaroval mě, že tento krok může ovlivnit rychlost mého modelu. Pak je tu problém s baterií, která má omezený počet dobití a Apple technicky komplikuje její výměnu samotným uživatelem. Pokud si ji necháte vyměnit u něj, zaplatíte 79 dolarů, což je jen o 20 dolarů méně než cena dotovaného iPhone 5C.

Samozřejmě, že možné známky „plánovaného opotřebení“ mají i jiná vysvětlení. To, že nový operační systém zpomalí starší modely, může být pouze vedlejší efekt a ne záměr. Nový software je složitější a má více funkcí, které využívají schopnosti novějšího modelu. Baterie zase mohou být navrhovány především s ohledem na vzhled přístroje, který je s nimi lehčí a slabší, než kdyby měl snadno vyndavatelné baterie. A pokud Apple očekává, že lidé si po dvou letech koupí nový přístroj, nemá smysl, aby do nich montoval dražší baterie s delší životností, za které by zákazníci nebyli ochotni platit.

Je tedy jasné, že je velmi složité určit, zda daná firma navrhuje svůj produkt s tím, aby urychlila jeho zastarávání (Apple mi na dotazy týkající se tohoto tématu neodpověděl). Hovořila jsem s mnoha odborníky a jejich názory se velmi liší. Podle některých Apple záměrně omezuje životnost svých produktů tak, aby z existující zákaznické báze dostal více tržeb. Podle jiných by to ale poškodilo značku a Apple si toho je vědom.

Nejlepší tak možná bude podívat se na to, zda by měl Apple vůbec nějakou ekonomickou motivaci pro podobné jednání. Ekonomická teorie ale nehovoří jednoznačně, vše záleží na tom, jak hodnotíme konkurenci na celém trhu. Jeremy Bulow ve své studii z roku 1986 tvrdí, že pokud není monopolista na trhu ohrožen novými firmami, má motivaci k tomu vyrábět produkty s „neefektivně krátkou dobou životnosti“. Jestliže ale spotřebitelé mají možnost přejít k jinému produktu, jako tomu je pravděpodobně i na trhu chytrých telefonů, má firma přesně opačnou motivaci. Může totiž zvýšit podíl na trhu tím, že spotřebitelé budou věřit v delší životnost jejích produktů.

Apple je již nyní často osočován z nekalých praktik, v Brazílii již situace dospěla do soudního sporu. Částečně se jedná o odraz toho, o jak velkou firmu jde. Podobné úvahy se ovšem týkají i jiných odvětví a zejména těch, kde je tržní síla firem vysoká. Nejlepším způsobem, jak učinit starý produkt nepotřebný, je přijít s novým, který lidé skutečně chtějí. Výraz „plánované opotřebení“ popularizoval v 50. letech návrhář Brooks Stevens. Ne však v souvislosti se snahou vyrábět věci, které příliš rychle zastarají. Šlo mu o „touhu vlastnit něco novějšího a lepšího a touhu vlastnit to o něco dříve, než je nutné“. Dnes s tímto výrazem souvisejí spíše konspirační teorie, v minulosti s ním však byly spojovány hlavně inovace.

Autorkou je Catherine Rampell.

(Zdroj: Economix)


Čtěte více:

Apple začíná prodávat nové modely telefonu iPhone. Zachrání mu podíl na trhu?
20.09.2013 7:57
Přední světová technologická společnost Apple (472,3 USD, 1,64%) začne...
Apple (+5 %) prodal za víkend rekordních 9 mil. nových modelů iPhone a zlepšuje výhled tržeb
23.09.2013 15:24
Technologická společnost Apple zlomila další rekord, když za uplynulý ...
Apple ukázala nový iPad Air
22.10.2013 21:14
Americký technologický gigant Apple dnes představil novou generaci svý...
Icahn vytáhl do bitvy s Apple: Spusťte zpětný odkup, nebo budu kupovat já
24.10.2013 20:31
Miliardář Carl Icahn napsal vedení Applu. Jeho akcie považuje za mimoř...
Apple navzdory slušným prodejům snížil zisk, zklamal výhledem svátečních tržeb
29.10.2013 8:08
Navzdory růstu tržeb taženému slušným prodejem telefonů iPhone zazname...
Apple - Komentář k výsledkům za 4Q13
29.10.2013 16:52
Jsem upřímně rád, že se komentář k výsledkům za F4Q13 může nést v podo...

Váš názor
  • Hovadina ?
    05.11.2013 22:07

    Ja se vubec nepřu jestli je lepsi Pc nebo Mac nebo Apple telefony nebo zbytek sveta, to si kazdy musi rozmyslet sam co chce a kolik penez je za to ochoten dat, stejne jako si nekdo koupi Forda a nekdo Kiu, je nesmysl si navzajem davat argumenty co je lepsi je to pro kazdeho neco jineho. Ja se zastaval Applu protoze v clanku je nepravem osocen z toho ze podporuje tzv. Planovane opotrebeni, ale jsem presvedcen ze je to prave naopak, proto si dnes date na 5 let stary iphone Ios7. Stejne tak u tabletu vidim spoustu lidi kteri maji Ipad2 a nemaji potrebuj kupovat novy, protoze jim porad dostacuje tim ze byl nadcasovy a provedeni kvalitni takze porad drzi neskripe, neni poskrabany atd. Podivejte se na tablety za polovicni ceny jak vypadaji po roce nebo dvou, za tri ctyri roky je neuvidite protoze nekomu uz upadli a jsou ve srotu. To je myslim i problem Applu, ze jejich uzivatelum proste ten produkt vydrzi dele nez napr od samsungu. Davat novy sw na stary treba htc je zalezitost par zoufalcu kteri nemaji na novy a radeji travi hodiny u pc, bezny uzivatel na to dnes nema cas, android 2.3 si zrejme delate legraci, na tom uz je problem rozchodit hodne dnes bezne pouzivanych programu. Naproti tomu i uzivatel amater si dokaze udelat update na novou verzi ios primo z telefonu na par kliknuti a to je to proc ma apple uspech napr v americe kde si zadny uzivatel nebude nekde stahovat a upravovat androidi romku.
    Koky
  • Blbost
    05.11.2013 15:09

    Tenhle clanek by se hodil na Samsung a Google. Iphone 4 ma 4 roky a aktualizaci dostal. System bude odladen u 7.1 :) Uvidite. Novy android 4.4 nedostane ani Galaxy Nexus, ktery byl na trh uveden v listopadu 2011. Takze asi tak.
    sazkar
    • Re: Blbost
      05.11.2013 16:59

      Jenže zatímco iPhone/iPad má... řekněme 10 modelů, zařízení s OS Android jsou stovky, ale spíš tisíce různých konfigurací. Ukočírovat zpětnou kompatibilitu v takovém rozsahu je podle mne nemožné - tím spíš, pokud si každý výrobce ještě "dovylepší" systém vlastním GUI. Je to jako s PC a Mac - vyber si buď šedivou uniformitu a stabilitu/kompatibilitu (Mac), nebo nepřeberné množství variací a možné potíže (PC).
      Berounskej
      •  
        05.11.2013 17:14

        nemam s jakymkoli pc ani ten sebemensi problem...ani ten nejmensi..androidy mam tez 5ks v rodine...nemam sebemensi problem..note 3 mi beha k te nejvyssi spokojenosti...htc nne+ taktez...note 2 manzelky naprosto nadherne...atd atd...nejvetsi problemy jsou vzdy mezi display-zidle...v 99%...no a o vstupni cene nemluvim...v te konfiguraci...pamet ...jakou mam note 3 by stal iphone hooooodne pres dvacet...ja to poridil za 16 000...ale rikam tez...AT SI KAZDY PORIDI TO...CO MU RADOST UDELA.. apple je predrazeny a brzy mu dojde dech i na ukor te kvality kterou pryyyy ma nezlomnou...cha
        OPTIMISTA
    • Re: Blbost
      05.11.2013 15:22

      tohle neres...na to mame XDA
      OPTIMISTA
    • Re: Blbost
      05.11.2013 15:20

      Přesně tak, článek je úplně mimo. Je to přesně naopak, tím že Apple umožňuje dát nový IOS i na starší zařízení, tak se sám připravuje o možný prodej a tím že jejich telefony a tablety jsou kvalitní a nadčasové, tak uživatelům vydrží 3,4,5 let na rozdíl od konkurence. Proto také mají slabší čísla, protože spoustě lidí stále stačí Iphone 4 nebo Ipad 2,3, protože design, provedení i baterie se kupodivu stále drží. To že se novým IOSem zařízení zpomalí je logické, protože proti novinkám je HW prostě pomalejší. Buďme rád že Apple tuto strategii stále má, na rozdíl od veškeré konkurence, pro kterou je výrobek 2-3 roky starý tzv. OUT OF DATE a nový firmware, natož OS pro něj prostě neseženete.
      Koky
      •  
        09.01.2014 11:04

        To není strategie, ale neschopnost vymyslet něco co bude viditelně jiné... za posledních pár let prošel iPhone takovýma změnama jako Blanka... Všichni jen mluví co bude v novém iPhone za vychytávky a novinky a pak se jim Apple veeelice úspěšně vyhne... a že telefony drží klidně 4 roky? díky ale 4roky jsem neměl telefon nikdy v životě, protože prostě chci pořád něco nového... já chápu že majitelé iPhone jsou s ním spokojeni, kdybych chtěl od telefonu jen volání a psaní sms na šíleně drahým zařízení, koupím si taky iP...
        as
      •  
        05.11.2013 15:27

        hovadina...a hlavne v dnestni dobe to slov NADCASOVE 3-5 LET..ok to je vyhoda..umis li to nahrajes si laucher ci jiny soft i na stare HTC HD...NEUMIS LI TO staci android 2.3...a ani to nevnimas...zbytecne hadky a vylevy...vseobecne je u me odjakziva apple predrazeny versus to co umi...a system co rika tady mas a tohle ti musi stacit ..no nikdy jsem to nemel rad...pro vyznavace prednastavenych hracicek za nekrestanske love to muze byt ok...
        OPTIMISTA
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.