Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sucho v Brazílii žene výš kávu i cukr

Sucho v Brazílii žene výš kávu i cukr

03.02.2014 12:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ceny kávy a cukru v pátek poskočily výrazně severním směrem. Mohly za to obavy obchodníků z neobvykle suchého počasí v Brazílii, které by mohlo poškodit úrodu v největším světovém pěstiteli obou komodit. Futures na kávu arabika se dokonce dostaly do býčího teritoria, což znamená, že z nedávného minima vzrostly alespoň o 20 %.

Neočekávané klimatické výkyvy by mohly udělat čáru přes rozpočet letošních prognóz. Ty totiž počítají s tím, že globální sklizeň kávy i cukru bude letos vyšší než poptávka. Nedostatek životodárné vláhy by ale uškodil výnosům na plantážích kávovníků i cukrové třtiny.

„Zažíváme trochu suchého počasí, a lidé si proto dělají stále větší starosti s odhady produkce,“ tvrdí Chris Narayanan, ředitel divize zemědělských komodit newyorské pobočky Société Générale.

Kotace kávy na americké burze ICE Futures v pátek posílily o 4,3 % na 1,25 USD za libru (0,45 kg), což je nejvyšší hodnota nejčastěji obchodovaného kontraktu od loňského července. Od svého minima z 6. listopadu posílila arabika o víc než 23 %.

Surový cukr poslední burzovní den uplynulého týdne uzavřel s 3,7% ziskem na 15,55 centech za libru, nejvýš za poslední tři týdny. V rámci celého týdne si komodita připsala 2,9 %, což je nejlepší týdenní bilance od loňského října.

U obou komodit se jednalo o prudký zvrat v dosavadní tendenci. Ještě ve středu se cukr sesouval na 3,5leté minimum, káva klesala většinu ledna. Poslední lednový týden ale kávové futures nabraly 9,4% zisk. Naposledy si takto v tak krátkém období dokázaly přilepšit v září 2012.

Sucho postihlo brazilské plantáže v nejméně vhodnou dobu. Třtina byla právě zaseta a na kávovnících začaly rašit první plody, v nichž postupně dozrávají boby, jež se poté melou na kávu. Pokud dostanou méně vláhy, mohou kávovníky shodit plody předčasně. U třtiny je výsledkem nižší cukrový výnos.

Nedostatek srážek a vysoké teploty postihly hlavní pěstitelské oblasti ve státech Sao Paulo a Minas Gerais. „Větší sucho, než je obvyklé, začalo v prosinci a v lednu se ještě zhoršilo. Navíc výhled na únor nevypadá o nic lépe,“ tvrdí Michael McDougall z newyorského brokerského domu Newedge. Dodává, že pokračování sucha by přineslo produkční ztráty a další tlak na ceny. Brazílie má na celosvětovém trhu s kávou zhruba třetinový podíl.

V případě cukru zemědělští experti podotýkají, že v extrémních podmínkách velkého sucha se může růst třtiny téměř zastavit. Dodávají ale, že problémy by začaly až po dalších třech týdnech bez srážek. Mezinárodní organizace cukru předpokládá, že v letošní sezóně (do 30. září) dosáhne převis nabídky nad poptávkou 4,7 mil. tun cukru.

(Zdroje: WSJ, ISO, ICE)


Váš názor
  • proč teda kafe zlevňuje?
    05.02.2014 15:51

    Dnes jsem kupoval zásoby - balík Tchibo extra za 78,- kaček :-))
    Jesse
    • Re: proč teda kafe zlevňuje?
      05.02.2014 16:37

      to mě těší, že nejdeš jen v těch alkoholových procentech a investuješ i do nápoje "bohů" :-))) . přeji ti k tomu vždy příjemnou společnost. Medvídek má pravdu s tou kávou. Jukni i na JVA - to je firma, která ti napoví o investicích do kávy mnohé i z minulosti, kdy žádné etn na kávu ještě neexistovala. Její graf přesně kopíruje výkyvy na globálním trhu s touto komoditou. Ale , co já mám "starému" /mladému/ forexu - radit, že ? :-)
      AMN
    • Re: proč teda kafe zlevňuje?
      05.02.2014 15:58

      Byla několik let světová nadúroda. Všichni pěstovali kafe jako magoři. To je vždycky v cyklech. Za chvíli bude na řadě u. Dno se u kafe teprve utváří, možná bude letos jen pohyb do boku.
      Velkamedvědice
  •  
    05.02.2014 0:34

    CAFE, JO
    Velkamedvědice
    • VM
      05.02.2014 13:00

      dívala jsem se , když jsi mně je posílal již minulý týden - když si mohu vybrat dávám vždy přednost čisté akcii před etn. Tak doufám, že i JVA mě krátkodobě nezklame.
      AMN
      • Re: VM
        05.02.2014 13:05

        Diversifikace?
        Velkamedvědice
        •  
          05.02.2014 13:12

          :-))
          AMN
          •  
            05.02.2014 13:18

            zapomněla jsem dodat, že i ta "kytka" roku bude přínosem "diversifikačním" - tam o úspěchu nelze pochybovat s "obama care" - podporou.:-)
            AMN
            • Amn
              05.02.2014 15:37

              Myslíš HEMP?
              Velkamedvědice
              • Re: VM
                05.02.2014 16:30

                ne ta mě nezaujala. v lednu jsme vedli na toto téma s tutor diskuzi na arna. doporučovala jsem mu medbox. Ten jsem omylem :-) nakoupila v prosinci na doporučení " zasvěcených" pouze "malé množství" :-) jelikož oni se v tomto sektoru pohybují :-) - jukni co ta akcie vyvedla do dnešních dnů. pro mě je investovatelná fusion a mentor. tutor jede v mjna. /také dobrá/ mentor má ambice se stát leadrem trhu, jelikož chtějí zkupovat malé "šlechtitele".jukni na jejich webky. btw. přehodnot ještě naší reitku. vím že byla v posledních měsících "nechutná", ale krom jiného ten tlak na cenu byl zpusoben odkupem vlastních akcii, které "prý "budou i nadále vykupovat. Fair value je stále vyšší než nynější price. Jesltliže zkoupili, to co nyní uvěřejníli a hodlají v tom pokračovat a bude-li se politika QE odvíjet avizovaným směrem , navýšení divi bude následovat. Domnívám se , že nákup na této ceně je i nyní velmi vhodný pro budoucnost. Nikdy jsem jí zcela nevyprodala, kvůli divi, ale stále si jí hýčkám. pravidelná cca 4% každý kvartál se hodí :-)))
                AMN
    • Ahoj VM,
      05.02.2014 5:10

      zaznamenal jsem, žes před časem zvažoval investici do kafe. Já koupil něco už před rokem, kdy byla arabika za 145, pak jsem vzal na páku větší množství po odrazu, když byla za 114. Poslední dny mi tedy dělají radost. Jak se znám, tak budu mít jako vždy problém s výstupem. Vždycky si říkám, že by to mohla být "životní" sázka, ale trefit ten výstup. Kdyby to kafe pokračovalo někam k 200 - 250, tak by se mi to mohlo skoro splnit. Jaký máš názor na další cíle?
      vlcak
      • Re: Ahoj VM,
        05.02.2014 13:26

        Ahoj vlčáku! Především musím sdělit, že i když přes měsíc o nástupu uvažuji, zatím jsem nenastoupil, proto krátkodobý cíl neřeším. Uvažuji spíše o dlouhodobé investice započaté první šarží, protože cena kávy je na nákladech a teď jde o počasí v Brazílii. Nadúrody kávy a počet ploch by se měl zmenšovat, ale rok 2014 spíše počítám jako budování dna a když ne růst, cesta do boku. Z dlouhodobého hlediska by mohlo jít a zajímavý nákup. Z krátkodobého je to spekluace na sucho, co přišlo po záplavách.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university