Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ABB získala objednávku v hodnotě 200 milionů USD na vybavení nové generace švédských vysokorychlostních vlaků

ABB získala objednávku v hodnotě 200 milionů USD na vybavení nové generace švédských vysokorychlostních vlaků

10.02.2014 13:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Rekordní projekt elektrického systému pro všech 36 vysokorychlostních vlaků společnosti SJ přinese zlepšení dochvilnosti, spolehlivosti a energetické účinnosti.

Curych, Švýcarsko, 27. ledna 2014 – ABB, přední světová společnost působící v oblasti energetiky získala objednávku v hodnotě 200 milionů USD na dodávku elektrických systémů u všech 36 vysokorychlostních vlaků ‚SJ 2000‘ nové generace pro švédského státního železničního dopravce SJ.

SJ bude investovat celkem asi 510 milionů USD do komplexního programu pro vlaky SJ 2000, do kterých ABB dodá a nainstaluje energeticky účinné technologie. Objednávka bude zaúčtována v prvním čtvrtletí roku 2014 v ABB divizi Automatizace výroby a pohony.

ABB zajistí u vlaků SJ 2000 dodávky všech systémů pro přeměnu energie a systémů řízení, a vybaví je tak moderní technologií pro nadcházející desetiletí. Vlaky, které byly uvedeny do provozu na konci 80. let minulého století, rovněž získají nový svěží design interiéru.

První modernizovaný vlak bude dodán v roce 2015. Po úspěšných zkouškách a vyhodnocení budou do roku 2019 postupně vyrobeny zbývající vlaky. Demontáž a montáž proběhne ve Švédsku ve spolupráci s místním partnerem.

„Vybavení vysokorychlostních vlaků představuje rostoucí trh pro železniční segment ABB, ve kterém máme velmi dobrou pozici, protože můžeme vycházet z našich řešení jak pro energetiku tak i automatizace,“ uvedl Ulrich Spiesshofer, CEO společnosti ABB. „Díky všestrannému portfoliu trakčních řešení, souborů pro výkonovou elektroniku a zkušeností s projektovým managementem po celém světě a samozřejmě i ve Švédsku jsme spolehlivým partnerem pro špičkové železniční společnosti, jako je SJ zde ve Švédsku.“

Modernizované elektrické systémy pro SJ 2000 zajistí spolehlivější dodávky energie a současně přispějí k výraznému omezení energetické spotřeby. Dochvilnost, spolehlivost a vyšší pohodlí jsou klíčové faktory pro další zlepšování spokojenosti zákazníků.

„Potřeba a požadavky na ekologické a pohodlné cestování se budou zvyšovat. Počet cestujících v osobních vlacích vzrostl v letech 1997 až 2010 o 59 procent. Všechno naznačuje, že dojde k dalšímu velkému nárůstu, zejména u služebních cest, protože společnosti se snaží dostát svým závazkům v oblasti udržitelnosti,“ uvedl Crister Fritzson, CEO společnosti SJ. „Tato iniciativa umožní společnosti SJ nabízet v dlouhodobém výhledu co nejpohodlnější cesty vlakem na hlavních meziměstských rychlíkových tratích ve Švédsku.“

Rozsah dodávek ABB zahrnuje trakční měniče, trakční transformátory, nabíječky akumulátorů, systémy řízení vlaku a zařízení pro infotainment. Tento projekt je pokračováním úspěšné renovace, kterou provedla společnost ABB u vysokorychlostních vlaků InterCityExpress (ICE 1), které provozuje německý železniční dopravce Deutsche Bahn.

Vozy vlaků SJ 2000 zkonstruovala na konci 80. let minulého století firma ASEA, jeden z předchůdců společnosti ABB. Vlak patří ke světové špičce ve své třídě z hlediska pohodlí, prostoru a služeb. Jde o jediný vlak ve Švédsku se speciálně navrženým „košovým“ naklápěním, které při jízdě vysokou rychlostí na mnoha obloukových úsecích švédské železniční sítě zajišťuje pohodlí cestujících.

ABB má dlouhou historii poskytování inovativních a energeticky účinných technologií pro železnice, výrobu a údržbu všech součástí a subsystémů používaných u městských, meziměstských a vysokorychlostních sítí, a to jak v oblasti železniční infrastruktury, tak vozového parku. Díky rozsáhlé celosvětové základně poskytuje společnost ABB servisní podporu během celého životního cyklu, včetně údržby a modernizace.

(Komerční sdělení)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m