Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Země BRICS už mají nejlepší roky za sebou, rychlý obrat nečekejte

Země BRICS už mají nejlepší roky za sebou, rychlý obrat nečekejte

02.06.2014 18:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Země BRICS (tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) dnes představují smutný obrázek. Dříve byly považovány za rychle rostoucí ekonomiky budoucnosti. Dnes ale čelí řadě vážných strukturálních problémů, které vrhají stín pochybností na jejich schopnost i nadále dosahovat rychlého růstu:

V Brazílii, Indii a Jižní Africe existuje řada překážek, včetně problémů na pracovním trhu, energetice a infrastruktuře. Ty doléhají na průmyslovou produkci a vznikají vnější deficity. K nim se připojuje cyklický tok mezinárodního kapitálu a dochází k celkové destabilizaci ekonomiky a měnového kurzu.

V Rusku roste závislost na ropě a plynu, kterou můžeme nazvat holandskou nemocí. Ekonomika této země je málo diverzifikovaná a zranitelná. Ztráta důvěry mezi domácími střadateli vede k chronickému odlivu kapitálu, který se projevuje v ještě větším útlumu investic a v oslabení měnového kurzu. Zmíněná holandská nemoc se projevuje tím, že roste ziskovost energetického sektoru a proudí do něho stále více kapitálu, což ovšem probíhá na úkor zbytku ekonomiky. Výjimku představují pouze sektory, které s energetikou přímo souvisí, tedy například stavebnictví. Následující graf ukazuje, jak se dlouhodobě vyvíjí podíl investic do energetiky na celkovém objemu kapitálových investic v ruské ekonomice. V současné době se blíží rekordním úrovním z roku 1998:

sous_graf1

V Číně dochází k prudkému růstu nákladu práce, který poškozuje konkurenceschopnost průmyslu. Růst je do značné míry tažen investicemi do bydlení a infrastruktury, což z hlediska budoucnosti představuje velké nebezpečí ve formě akumulace dluhu a nafouknutého sektoru stavebnictví. K tomu se přidává pokles sofistikovanosti celé ekonomiky. Druhý graf ukazuje vývoj poměru bankovních úvěrů (levá osa y) a úvěrů od dalších finančních institucí k HDP. Zatímco poměr bankovních úvěrů k HDP v roce 2008 klesl na úroveň 100 % HDP, následně došlo k prudkému růstu. V současné době tak bankovní úvěry dosahují asi 130 % HDP:

sous_graf2

Poslední graf popisuje vývoj HDP na hlavu v zemích BRICS relativně k HDP na hlavu v USA. Nejblíže americkému produktu na hlavu ze zemí BRICS je Rusko (asi 27 %), nejvzdálenější mu je Indie s asi 3 %. Zatímco Rusko, Indie a Čína se americkému standardu přibližují i v pokrizových letech, o Brazílii a Jižní Africe platí opak. Brazílie byla do roku 2011 na podobné úrovni jako Rusko, ale poté u ní došlo k prudkému poklesu HDP na hlavu měřenému relativně k USA. Co se týče tohoto měřítka, Jižní Afrika se nyní dostává kvůli poklesu z minulých let na úroveň Číny:

sous_graf3

Zdroj: Natixis


Váš názor
  • Nějaký převlečený multinick
    06.06.2014 10:20

    zde dobrovolně zřídil pobočku našeho virtuálního zařízení výzkumu možné vzdělatelnosti nevzdělatelných dospělých. A dokonce s bohorovným klidem tvrdí, že celé moje údajně zaplacené DPH nekončí ve státní pokladně!!! A znovu, já přece nemusím nic dokazovat, před 498 dny jsem suše zmínila, že já DPH neplatím. Zdejší dobrovolný frekventant našeho zařízení zřejmě míní, že katolík je nekatolík, plavec neplavec atd., podle vzoru plátce DPH neplatí DPH, neplátce DPH platí DP ;-)).
    Kalka.
    • Příjímač DPH
      06.06.2014 11:30

      Paní, já si myslím, že s vaší argumentací je jeden problém, který ještě musíte vyřešit. Plátci se také za definovaných splněných podmínek vrací při nadměrném odpočtu jím zaplacené DPH, které tedy tento plátce od FU přijímá. A všimněte si, že se mu neříká příjímač DPH. Pořád je to plátce DPH.
      ☺lolek☺
      • Re: Příjímač DPH
        06.06.2014 12:56

        :-))) No výborně, ještě zbývá jeden krok: aby sis uvědomil, že právě podáváš důkaz pro neplacení DPH neplátcem DPH...
        Kalka.
        •  
          06.06.2014 13:15

          Já si, paní, uvědomuji, že neplátce DPH neplatí DPH Finančnímu úřadu. Důkaz toho je sice jiný, nežli se domníváte, ale i chybnou úvahou můžete dospět ke správnémui závěru.
          ☺lolek☺
          •  
            09.06.2014 17:26

            Teď jsem volal své účetní a ona mi tvrdí, že neplátce dph fakt tu dph neplatí. Taky nějaká baba. Asi ji budu muset vyměnit.
            ..
      • Re: Příjímač DPH
        06.06.2014 11:39

        Ještě by mne zajímalo, koho řadíš mezi vysílače DPH :-))
        Jesse
        •  
          06.06.2014 12:06

          Pane Jesse, já si myslím, že plátce DPH platí DPH. Jeho dodavatel by mu jinak nedodal zboží, pokud má jen trochu rozumu.
          ☺lolek☺
  • Zaplat' Pánbů že diskuze o DPH slábne.
    06.06.2014 8:29

    Ani naše Klalka už neotravuje svýma kalkovinama a umlká. Už nemá nic nového co říct - no to co věděla už tady opakovala nespočetně tolikraát, že už asi i jí dochází, že i ten Rup. byl těmi svými sprost'árnami a nadávkami daleko zajímavější.
    xxx
  •  
    06.06.2014 7:44

    Jj, teď už vadí i takové nevinné slova, jako je exkrement (v expresivní formě), přičemž pokuď by chtěl admin splnit všechny výhrůžky, které jsou uvedeny v upozornění pro diskutující, musel by být odborníkem na fekálie a čištění odpadních jímek....
    DeGuise
  • to jsme to dopracovali......
    05.06.2014 18:19

    Ted' už Patrie nepovolí a neprochází ani příspěvek, kde se ptám MNA, když tak brojila a tady se vychloubala jak si zapisuje co kdo napsal a vyhrožovala právníky a ted' že prej " svoboda jedněch končí, kde začínájí prava druhých" Alespon' víme kdo tady Stbákuje žejo. Děkujeme Patrie za demokratické forum. Jste trapní a normálním lidem jen k smích. No ted' vime jak to je s ruphejem.
    Pedro
    • Re: to jsme to dopracovali......
      05.06.2014 18:28

      To AMN 29.5.2014 20:38 Vím že nerada odpovídáš nickům bez zámečku, ale ten co používám někdo obsadil... Přesto prosím o odpověď. Byl bych velice rád, pokud by si nás „zatížila“ svým názorem jak by se dala "rose b." využít v běžné dermatol.praxi. Děkuji Pedro.................................Milý Pedro, Tvůj příspěvek jsem zaregistrovala a připravovala jsem si odpověd trochu obsáhlejší a s fakty. Na neozámečkované opravdu v drtivě většině nereaguji - u Tebe jsem chtěla udělat výjimku, jelikož se zajímáš o akcie. Avšak není pravda, co jsi napsal v první větě. Jsi tu poměrně dost dlouho takže jsi Tvůj nick používal ještě než byly zavedeny zámky. To, ale není podstatné. Tobě zde nejde o věcnou diskuzi se mnou ale o hledání konfliktní výměny názorů. Promiň, ale o takovou zase nestojím já.
      AMN
    • Re: to jsme to dopracovali......
      05.06.2014 18:25

      ..co bys čekal od někoho, kdo za komárů dělal v zahraničním obchodu, obdivuje estébaky /Bureše, ANO/, dělá si archivy, vyhrožuje právníkáma, chlubí se rejdění po Pařížský atd atd atd
      db
      •  
        05.06.2014 19:50

        třeba je to muž??? S takovou "ženou" jsem se ještě nikdy v reálu nesetkala
        mša
  • Pomaloučku polehoučku to zase spěje
    05.06.2014 17:00

    Návratu komunistických manýrů se nevyhneme. Za nevhodné názory a výběr slov se už zase vyhazuje. Ale na druhé straně Patrie dovoluje, že Kalka tady tapetuje a polutuje celé stránky a dokonce se pyšnila počtem svých výronů, kterými si zde léčí svoje mindráky. Nemá Patria ve svých podmínkách také určeno co je přijatelné. Stejně jako provokace ostatních místních kokodáček. Tak si tu hrajte na svém písečku a zvyházejte všechny co vám jdou proti srsti. Staré přísloví praví, že kdo nesnáší horko nemá lézt do kuchyně.
    ..
  • Sprost'áky nemá nikdo rád, ale.....
    05.06.2014 16:36

    v případě rupheje s jehož nadávkami tady mělo hodně lidí potíže, ale pořád byl lepší a přijatelnější než stbácké praktiky žalování a umlčování.
    saki
    •  
      05.06.2014 18:14

      Ruphej není můj boj pane saki, ale pokud jde o nadávky, byly jeho nadávky ojedinělé až výjimečné. Co si vzpomínám, tak několikrát nazval Kalku ženským genitálem, a nick AMN prodejnou ženou v přeneseném slova smyslu. A to je asi tak vše. Myslím, že ruphej není žádný svatý a pravděpodobně měl k tomutu svému, obecně odsouzeníhodnému, počínání dobrý důvod. Mohl být třeba zrovna rozčilen, a tak.
      ☺lolek☺
      • A co děláš ty ? Píšeš tady že....
        05.06.2014 18:38

        ....."několikrát nazval Kalku ženským genitálem, a nick AMN prodejnou ženou v přeneseném slova smyslu. A to je asi tak vše. Myslím, že ruphej není žádný svatý a pravděpodobně měl k tomutu svému, obecně odsouzeníhodnému, počínání dobrý důvod...." Ten tvůj "genitál" je jen opsané to samé. Tak co a hned se zminu'ješ, že měl asi důvod. No, je to sprost'ák a velice prchlivý. Mě taky častoval podobnými výrazy a výmysly, že v emigraci čistím hajzly, protože ho to naučili komouši. Pomyslím si něco o jeho inteligenci a odpovím bez nadávek a lide tady si udělají svůj úsudek. Ty jsi horší - tys mi nepustila můj moji minulou odpověd' a kdo ví jestli pustíš tohle. Jen tak dál - jen pak nenadávej na politiky. Pro tebe je to správné místo tam kam sluce nikdy nesvítí, když jsi tak citlivá na prdel.
        Saki
        •  
          05.06.2014 18:53

          Šlo o pouhý můj nicotný názor, který ani není potřeba brát za nějakou bernou minci. Napsal jsem, že nadávání je obecně odsouzeníhodné. Ale lidé nadávají, to víme. Třeba si uleví čistě beze svědků, nebo i někoho nadávkou osloví. Stalo se to i mně, také jsem někdy někomu nadal, ale nemyslím si o sobě, že bych byl kvůli tomu špatný člověk. Jsem jen člověk, nádoba hříšná. Jistě jsou lidé, kteří nikdy nenadávali. Já myslím, že jim ale chybí něco lidského. Toto není obhajoba nadávání, to je čistě konstatování, odpozorované ze života. A také záleží na míŕe, jako ve vśem. Ale jak jsem psal, ruphej není můj boj.
          ☺lolek☺
          • paní P.
            05.06.2014 19:42

            Při Vaší praxi rozumím Vašemu nadhledu Jitko.. o)
            Velkamedvědice
            • Re: paní P.
              05.06.2014 20:11

              Vy jste mi sympatická, paní Medvědice, tak bych vám ráda nabídla potykání. Není to ode mě/mně příliš troufalé? Přítelky mi říkají cíťo-Jíťo.
              ☺lolek☺
              •  
                05.06.2014 20:25

                Vy jste mi taky sympatická, paní dvětečky, tak bych vám rád nabídl polykání. Není to ode mě/mně příliš troufalé? Přítelkyně mi říkají WAPKA.
                db
              • Jíťa
                05.06.2014 20:23

                S radostí přijímam. Ostatně v prvé reakci jsem Jíťu měl. Leč před odesláním jsem ji smazal, přece jen jsem se nechtěl dotknou tenkrát všich, Teď Tvých kruhů. Potěšilo, mě Jíťo cíťo, že posloucháš Radůzu. To značí, že nemůžeš být špatný člověk. Měj se holka. PS Adroid děla svému jménu čest vždy.
                Velkamedvědice
                • se vetřu :)
                  05.06.2014 20:46

                  android vivat. ... jsem se trochu vyděsila, že mne nepochopil, když jsem grilovala...a parafrázovala plky kalušky
                  mša
                • Jíťa
                  05.06.2014 20:40

                  Mimochodem ta zlouška včera 20. 15, byla pěkná. Slušný nápad na nick..
                  Velkamedvědice
      • technická:
        05.06.2014 18:17

        podstata byla v adjektivu - "prolhaná"
        mša
    • Re: Sprost'áky nemá nikdo rád, ale.....
      05.06.2014 16:44

      naprosto s Tebou souhlasím ! Ve všem. Práva druhého končí na hranici práv druhých !
      AMN
      •  
        05.06.2014 18:12

        paráda. Ze mě jsi zde zcela účelově a estébácky udělala děvku, nulu, póvl, primitiva...což je mi lhostejné. Ale........
        mša
  • Mega info
    05.06.2014 11:57

    http://zpravy.idnes.cz/babis-predstavil-vysledky-auditu-na-ministerstvech-fy9-/domaci.aspx?c=A140605_103002_domaci_kop#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    ZUZKA
  • Dží, pět stránek! Přelítla jsem to
    05.06.2014 10:55

    a zjistila, že k DPH a ke mně se tu opět zcela nekvalifikovaně vyjadřovaly známé nicky. Ale zamyslet se nad tím, jak je možné, že na účtu DPH ve státní pokladně skončí tak málo, když podle nich údajně DPH platí každý jako mourovatý, to ne. Ale na bezobsažné pindání si jich jeden užije. Ještě dokonce jeden můj rádoby jmenovec zkoušel, jak bdělý je admin... ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university