Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o tři procenta

Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o tři procenta

05.12.2014 12:30
Autor: ČTK

Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o tři procenta. Základní plat poslance a senátora by se zvýšil o 1700 na 57 600 korun. Schválila to dnes Sněmovna. Platová předloha, která řeší i soudcovské platy, míří k posouzení do Senátu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že s normou nebude mít problém ani prezident Miloš Zeman. Pokud by Sněmovna neschválila žádnou úpravu, mzdy politiků by vzrostly od ledna po několikaletém zmrazení o 26 procent.

Sněmovna se dnes hlasy ČSSD, KSČM, lidovců a menšiny poslanců ANO přiklonila k návrhu, který prosazovali sociální demokraté. Pro hlasovalo 102 ze 187 přítomných poslanců, pět jich bylo proti.

"Jsem rád, že Sněmovna schválila systémové řešení. Jsem také rád, že nedojde k tomu, že by se platy ústavních činitelů skokově zvýšily od 1. ledna příštího roku o 26 procent," řekl novinářům po hlasování premiér Sobotka. Sněmovna už se podle něj do budoucna nebude muset věcí zabývat.

Horní komora by mohla novelu schvalovat 18. prosince, aby měl na její posouzení dost času i prezident, řekl ČTK její předseda Milan Štěch (ČSSD). Předpokládá, že senátoři předlohu schválí nebo umožní její přijetí využitím ústavní možnosti normou se nezabývat. Sněmovnou přijatý návrh je podle Štěcha "vcelku rozumný" vzhledem k tomu, že znovu zavádí mechanismus automatické úpravy platů v příštích letech.

Schválený návrh předpokládá, že příští rok se budou platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za rok minulý. Další dva roky by se koeficient zvyšoval vždy o desetinu, v roce 2018 by byl 2,5. Pak se automaticky vrátí na konečných 2,75.

Nedůstojná debata

Autor návrhu a šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) označil dosavadní debatu o zvyšování platů zákonodárců za nedůstojnou. "Já očekávám, že už se snad k této debatě nikdy nevrátíme, a to možná byl i důvod, proč prošel můj systémový návrh. Ty ostatní návrhy příliš systémové nebyly," poznamenal.

Mezi neschválenými návrhy byl i lidovecký, který požadoval roční zmrazení mezd prezidenta, členů vlády a zákonodárců. Podle některých ale dostatečně neřešil platy soudců. Neprošel ani návrh Úsvitu na čtyřleté zmrazení. O návrzích rozpočtového a sociálního výboru na asi 14procentní růst platů a o původním vládním návrhu na jednoprocentní zvýšení se už nehlasovalo.

S prosazením Hamáčkova návrhu, pro který se vyslovilo jen devět poslanců ANO, pomohli koalici komunisté. "Když jsme viděli hlasování vládní strany ANO, tak jsme měli obavu, že usilují o skokové zvýšení o 26 procent," uvedl k rozhodnutí komunistů jejich předseda Vojtěch Filip. "Náš návrh neprošel, tak jsme hledali další, který měl nějakou logiku," řekl pak šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jehož poslanci se také většinově postavili za Hamáčkův návrh.

Diskusi okolo zvyšování platů dnes kritizoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož překročila veškerou míru trapnosti. "To, co je pozitivní, je, že nějaké řešení bylo konečně přijato," uvedl také. Zároveň ale poznamenal, že má důvod se domnívat, že Hamáčkův návrh má chybně vypočtenou základnu a že se platy mohou zvýšit výrazně více. Neupřesnil ale, jak k takové domněnce dospěl.

Základní plat pobírá jen menšina zákonodárců. Většina z nich má ještě příplatky za vedení klubů, výborů nebo komisí. Politikům se zvýší i některé náhrady.


Čtěte více:

Pražská burza koriguje včerejší odpolední pokles, ČEZ ale dále ztrácí
05.12.2014 11:35
Vývoj na domácí burze odpovídá celkovému dění na evropských trzích. Ty...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university