Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Čím dříve bitcoin zkolabuje, tím dříve se z něj může stát životaschopná měna

Víkendář: Čím dříve bitcoin zkolabuje, tím dříve se z něj může stát životaschopná měna

25.01.2015 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ze všech stran slyšíme, že bitcoin kolabuje a valí se na nás otázky, zda vůbec kdy dojde k obratu k lepšímu. Všechno toto kvílení a bědování ale ignoruje jednu základní věc. Bitcoin neměl nikdy být bezpečným investičním aktivem, mělo jít o prostředek směny. Je překvapivé, jak málo lidí chápe rozdíl mezi těmito dvěma věcmi. Jedním z nich je Matt O’Brien z Washington Post, který píše: „Kdyby byl bitcoin měnou, patřil by mezi nejhůře si vedoucí měny na světě. Dokonce je na tom hůř než ruský rubl. Bitcoin ale není měna, jde o Ponzi schéma, které má přerozdělit bohatství od jednoho libertariána k druhému. Alespoň tomu tak je nyní.“

O’Brien má pravdu. Důvod vysoké volatility bitcoinu spočívá právě v tom, že řada libertariánů, ale i jiných lidí, nechápe rozdíl mezi penězi a investičními aktivy. Těmi jsou třeba akcie. Jejich cena roste na základě naší invence týkající se nových způsobů vytváření hodnoty. Jestliže koupíme akcii a držíme ji, část této hodnoty patří i nám. Nákupem akcie dáváme v podstatě firmám peníze a ty nám potom firmy splácejí. Akcie ale nejsou peníze. Pokud mi nevěříte, běžte do obchodu a zkuste za akcie General Electric koupit bochník chleba. Nakonec vás vyhodí ochranka.

Peníze jsou prostředkem směny, používají se na nákupy věcí. Může jich existovat paralelně celá řada. Jejich hodnota časem ale obvykle neroste. Někdy ano, trochu. Došlo k tomu třeba během dlouhé deflace v devatenáctém století. Obvykle ale hodnota peněz pomalu klesá, a to kvůli inflaci. Centrální banky se snaží tento pokles udržet na nízké a stabilní úrovni, aby peníze nebyly rizikové. Pokud tedy máte rozum a chcete koupit aktivum, jehož hodnota roste, nakoupíte akcie či dluhopisy a nemovitosti. Jestliže jste ale gambler, zajímají vás spíše následující úvahy: „V určitém bodě začnou lidé používat jiné peníze. Vsadím se, že dovedu odhadnout, kdy k tomu dojde, a včas se na to připravit. Koupím dost budoucích peněz a až je začnou používat i ostatní, budu sedět na hromadě bohatství!“

Podobně uvažují lidé, kteří nakupují bitcoiny jako spekulativní investice. A také milovníci zlata. Ti do omrzení opakují, že „zlato funguje jako peníze“. Ale nefunguje. Zboží za něj nekoupíte. Bitcoin víc připomíná měnu, ale ani s ním si až na výjimky nic koupíte. Milovníci zlata doufají, že lidé budou v budoucnu místo dnešních peněz používat zlato. Bitcoinoví spekulanti doufají, že budou používat bitcoin. Ti první se téměř jistě mýlí, ti druzí mají možná pravdu. Svými aktivitami ale každopádně nefinancují žádnou aktivitu, která by přidávala hodnotu. Jen spekulují na budoucí měnový režim.

Významné je ale to, že podobné spekulace nepomohou bitcoinu k tomu, aby se stal měnou budoucnosti. Poukazuje na to Greshamův zákon: Jestliže vedle sebe fungují dvě měny, lidé budou hromadit tu hodnotnější a na placení budou používat tu méně hodnotnou. Jestliže se tedy lidé budou domnívat, že bitcoin má jako spekulativní aktivum hodnotu, budou ho hromadit a své nákupy platit v tradičních měnách. Budou totiž čekat, že hodnota bitcoinu poroste, zatímco hodnota dolarů a podobných měn bude klesat. Pravděpodobnost používání bitcoinu jako nové měny tak bude klesat, protože s ním nebude chtít nikdo platit!

Předpokládám tedy, že ti, kteří investovali do firem a technologií spojených s bitcoinem, nejsou propadem jeho hodnoty znepokojeni. Čím dříve se lidé vzdají nadějí na prudký růst jeho ceny, tím dříve budou ochotni ho používat v každodenním životě namísto tradičních měn. Jinak řečeno, čím dříve umře bitcoin jako investice, tím dříve se z něj může stát životaschopná měna.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  • Další znalec
    27.01.2015 0:15

    Pokud by si dal autor aspoň minimální práci, zjistit si fakta, tak by podobnou slátaninu nikdy nezplodil. Jen zásadní fakta: BTC je ze své podstaty deflační měna a je podpořena investicí do těžícího zařízení (kde "vzniká") a elektriky.
    ignor
    • Re: Další znalec
      27.01.2015 9:19

      Z podstaty deflační měna, ale za poslední rok má bitcoinový spotřební koš inflaci asi 200%. Kde udělali soudruzi z NDR chybu?
      ..
  •  
    26.01.2015 8:02

    Já koupil Bitcoiny na virtuálníměny.com a bez problému. Počkám si na zhodnocení mojí investice ;-) Dokonce mají i stránku s altcoiny (měnybudoucnosti.cz), kdyby někdo chtěl.
    Jarda79
  • Jiny pohled:
    26.01.2015 2:26

    Kazdy muz sni o vladnuti sveta / Kdo ovlada penize nejakeho statu, ovlada stat a nemusi se zajimat o jeho politiku / Pokud jste majitelem FEDu, MMF a evropskych centralnich bank, sklizite ovoce z vasi eurodolarove zahradky / Kdyz vam na to zacne hazet bobek zbytek sveta a z vasi zahradky odchazet, budete se snazit zajistit si budoucnost / Pokud vytvorite jednotnou spolecnou menu pro cely svet, nemusi vas zajimat politika ruznych zemi, budete vladnout celemu svetu skrz tu menu / Nechate vytvorit kryptomenu se skrytymi backdoory a vlastnostmi, ktere vam umozni si s uzivateli hrat jako s manasky a udrzet si kontrolu / Udelate tomu reklamni kampan ve vasich mediich (v momente, kdy mate uz miliony natezene) a rozsirite famu o anonymnim, autistickem, asijskem stvoriteli, aby to lip vypadalo. / Ouha, v zemich, ktere jste tim planoval ovladnout to zakazali, ztracite tedy o ten pokus zajem a jdete delat neco jineho nebo se budete snazit znicit meny tech zemi, vyvolat krize a valku, aby lidi zacali kryptomenu pouzivat i v tech zemich, kde je zakazana, protoze kontrolovat, kdo tim plati po netu je trochu slozitejsi pro toho, kdo nezna backdoory a triky. / Hrat si na boha a vladce sveta je uzasny pocit, muzeme jen zavidet.
    Mezernik
    • Re: Jiny pohled:
      26.01.2015 7:51

      Jaký jiný pohled? Je to komunizmus, obyčejná revolta - revoluce. V každém případě přijde spolehlivě zase někdo, kdo ovládne bitkoin, resp ekonomiku a bude ji "vlastnit" stejně jako FED, ECB nebo MMMF dnes. Trochu se prober chlapče, páč to má jeden velký nedostatek - na cestě "neposlušných" od vzniku až po docílení "nezávislosti" (vlastnictví) bude hodně, ale opravdu hodně obětí...
      Jesse
      •  
        26.01.2015 17:45

        Ano, ja zapomnel, komunistum zbrane a osaceni vyrobili lokalni remeslnici zadarmo a vubec nikdo je nesponzoroval pro sve zajmy. ;) Sorry, zase sem si pustil pusu na spacir, neumim jeste tak dobre lhat pred lidma na verejnosti.
        Mezernik
        •  
          26.01.2015 17:51

          V jaké jsi momentálně léčebně a jaké máš číslo pokoje? My tě za kolektiv spekulantů přijdeme navštívit :-))
          Jesse
          •  
            26.01.2015 17:59

            Pokoj 666, lecebna U Svateho Havla.
            Mezernik
    • Re: Jiny pohled:
      26.01.2015 2:59

      nemusime zavidet, muzem jim vyhlasit valku :)
      Azb
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university