Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Žižek: Neexistuje cesta zpět ke komunismu, ale kapitalismus se blíží nebezpečnému bodu nula

Žižek: Neexistuje cesta zpět ke komunismu, ale kapitalismus se blíží nebezpečnému bodu nula

17.04.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Slavoj Žižek je slovinský filozof a jeden z nejodvážnějších levicových intelektuálů v Evropě. Nemá rád, když je nazýván profesorem a je pravda, že na univerzitách toho moc neodučí. Je po celém světě znám zejména díky svým článkům a knihám. Zařadit ho do nějakého konkrétního myšlenkového směru je složité. Je znám i pro svou kritiku globálního kapitalismu. V reakci na atentáty v Paříži začal poukazovat na propast mezi tolerancí západních zemí a nenávistí radikálního islámu vůči západnímu liberalismu.

V rozhovoru pro der Spiegel Žižek uvedl, že „novou revoluci bohužel nečeká“. Nepovažuje se ale za „bláznivého marxistu, který očekává konec světa“. Zoufalé situace v Evropě z něj podle jeho slov dělají komunistu. A dodává, že když byl přednášet v Jižní Koreji o krizi globálního kapitalismu, vysmáli se mu s tím, že jediný, kdo se nachází v krizi, je Evropa. „Domnívám se, že pocity nás Evropanů nejsou jen o tom, zda říci ano či ne kapitalismu. Jde o budoucnost západní demokracie. Na horizontu je něco temného a my už cítíme první závan větru,“ tvrdí filozof.

„Myslím si, že moderní kapitalismus funguje lépe bez plně rozvinuté demokracie. Vzestup takzvaného kapitalismu v rámci asijských hodnot, ke kterému došlo v posledních deseti letech, budí minimálně pochybnosti a otázky. Co když autoritářský kapitalismus čínského typu ukazuje, že liberální demokracie tak, jak ji známe, není podmínkou a hnacím motorem rozvoje, ale naopak ho brzdí,“ ptá se Žižek. Na námitku, že demokracie není cestou ke kapitalismu, ale pojistkou, která má eliminovat jeho slabé stránky, filozof odpovídá: „Pak ale musí být demokracie víc než jen svobodnými volbami. Svoboda volby může společnost zavést mnoha směry. V tomto smyslu jsem leninista.“ Lenin totiž podle Žižeka říkal: „Svoboda – ano, ale pro koho? Aby udělal co?“

Podle filozofa může docházet k tomu, že „růst osobní svobody maskuje ztrátu svobody společenské“ a dnes tak ztrácíme pojem o tom, kam nás společenský proces vede a v jaké společnosti vlastně chceme žít. Zároveň je jasné, že totalitární režimy nejsou schopny dlouhodobého přežití. „Jsem přesvědčen, že Evropu dnes potřebujeme více než kdy jindy. Představte si, jak by svět vypadal bez ní. Zbyly by Spojené státy s jejich brutálním neoliberalismem a takzvaný asijský kapitalismus s jeho autoritářskými politickými strukturami. A uprostřed Putinovo Rusko s jeho expanzivními choutkami. Ztratili bychom to nejcennější evropské dědictví ve formě demokracie a svobody vedoucí k rovnosti a spravedlnosti,“ uvedl Žižek.

Běžná demokracie vypadá podle filozofa tak, že většina voličů je spokojena s předstíráním svobody volby. Ve skutečnosti ale dělají jen to, co se jim řekne. Neexistuje cesta zpět ke komunismu, ale kapitalismus se blíží „nebezpečnému bodu nula“. Pomyslnými čtyřmi apokalyptickými jezdci zde jsou „klimatická katastrofa, evidentní důsledky biogenetického výzkumu, nedostatek regulace na finančních trzích a sílící sociální aparteid“. Nedostatek alternativ by ale podle Žižeka neměl vést k tomu, že se spokojíme se současným stavem. „Jedinou záchranou liberální demokracie je obnova levice. Pokud levice propásne svou šanci, poroste nebezpečí fašismu, nebo minimálně nových autoritářských režimů“, říká filozof.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Aerolinky
17.04.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...

Váš názor
  • toto napial fililozof?
    18.04.2015 7:17

    Toto mohol napisat tak akurat FIZOLOF, co je rovnako nezmyselne slovo ako tento clanok. Ton kto pisal tento clanok nevie nic o slobode ani o kapializme, nepoznacrozdiel medzi socializmom a komunizmom ( to savmu ale da tazko vycitat, lebo na tycho strankach to nikto nevie). Alebo ten kto ten clanok prekladal, ho neprelozil spravne a cely. A to v dnesnej dobe je bezne. Stavi zapnut Tv a zistie, ze ked ide o simultanny preklad zo srany Tv perooziavnieco uplne ine,ako sa v skutocnosti povedalo no jecto v sulade s principmi " zapadnej demokracie". Ktorej hnacim motorom je vidina obycajneho cloveka ze raz bude taky bohaty ako naboatsi ludia sveta. A tak pre tuto vidinu stacaju slobodu, pracuju na svoho chebodarca od nevidim do nevidim, ich sukromie a ridinny zivot je obetobetovan. A to vsetko pre akusi fatamorganu.
    jářku
  • Bláboly
    17.04.2015 14:33

    Snůška blábolů, nic víc.
    rac
Aktuální komentáře
24.04.2024
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m