Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Otevře Mario Draghi dveře silnější měnové expanzi?

Rozbřesk - Otevře Mario Draghi dveře silnější měnové expanzi?

22.10.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Evropská centrální banka je znovu ve střehu. Inflace pod nulou v kombinaci s rostoucím strachem z negativního vývoje v Číně nedělá evropským centrálním bankéřům vůbec dobře. A řada z nich včetně prezidenta Draghiho začíná hovořit o možnosti dalšího uvolnění měnové politiky. Je to reálné, a pokud ano, můžeme čekat takový krok již na dnešním říjnovém zasedání ECB?

Evropská centrální banka je zjevně nespokojená s tím, že musela na uplynulém zasedání opět snižovat inflační výhled. Neřízené zpomalování Číny (druhé největší světové ekonomiky) navíc také vyvolává řadu nových otazníků. Za prvé, některé evropské země (především Německo) mají vůči Číně vybudovanou poměrně výraznou expozici - odhadujeme, že zpomalení Číny o 3 procentní body může ve finále zpomalit německou ekonomiku zhruba o 0,5 procentního bodu. Za druhé, Čína znejistila i americký Fed, který teď váhá s nastartováním růstu úrokových sazeb. To samozřejmě má a ještě může mít odraz na kurzu eurodolaru. A právě posilující euro je pro evropské centrální bankéře oním červeným hadrem, který je dráždí. Počítáme s tím, že pokud Fed do konce roku nesebere odvahu ke zvýšení úrokových sazeb a euro v důsledku toho bude posilovat, nezbude ECB jiná možnost než zasáhnout. Nebude to ale pravděpodobně dnes, nýbrž až na prosincovém zasedání ECB, kde budou mít centrální bankéři k dispozici novou prognózu a budou mít také jasněji ohledně politiky amerického Fedu. V případě váhajícího Fedu a posilujícího eura nemusí ECB od další měnové expanze odradit ani postupný nárůst inflace ke konci tohoto roku.

Co tedy vlastně nakonec ECB může udělat? Za prvé, může natáhnout tisk peněz (QE) za horizont září 2016. Za druhé, může zvýšit objem měsíčních nákupů z dnešních 60 mld. EUR (např. na 80 mld.). A za třetí, může teoreticky sáhnout i k překvapivějším krokům a rozšířit záběr nákupů (například na korporátní dluhopisy), popřípadě zvažovat další snížení úrokové sazby. Na dnešním zasedání je pravděpodobné, že si Mario Draghi bude chtít “pouze” otevřít dveře pro případnou prosincovou akci. V prosinci dáváme z nabízených opatření největší šanci natažení QE, eventuálně zvýšení objemu nákupů.

Region - forex

Zatímco koruna stagnovala a forint oslabil asi o 0,3 %, tak polský zlotý byl včera opět pod tlakem předvolební nervozity a vůči euru oslabil asi o 0,6 %. Polské volby totiž nebudou jen o rozpočtové politice a strukturálních změnách, ale také o personálním složení vedení centrální banky NBP. Nový polský parlament, kterému bude pravděpodobně vládnout nyní opoziční strana Právo a spravedlnost, má na počátku příštího roku jmenovat 6 z 10 členů vedení NBP. Během roku pak i guvernéra, přičemž je vysoce pravděpodobné, že současný guvernér Belka jím nebude.

Dnešnímu kalendáři dominuje z pohledu regionu zcela jasně zasedání ECB. Stále jasněji se totiž rýsuje možnost prodloužení programu kvantitativního uvolňování. S tímto výsledkem sice dnes nepočítáme, ale již i případné naznačení tohoto kroku může mít samozřejmě implikace pro regionální měny a následně i politiku regionálních centrálních bank (v případě pozdějšího skutečného prodloužení programu QE ze strany ECB).

Dluhopisy

Desetileté vládní dluhopisy evropských zemí v předvečer zasedání ECB posilovaly a jak výnosy v Německu, tak ve Španělsku klesaly cca o 6 bps. Dolů šly i americké vládní výnosy, i když asi “jen” o 4 bps. Výnosy na krátkých koncích křivek klesaly pouze málo a výnosové křivky tak zploštěly.

Dnes je v centru pozornosti zasedání ECB. Protiinflační rizika se přitom stále kumulují, takže holubičí vyznění dnešního zasedání je velice pravděpodobné (s razantnější akcí, tedy s prodloužením QE, tentokrát ještě nepočítáme). To by dluhopisům nemělo ubližovat, i když otázkou samozřejmě je, nakolik trh s tímto scénářem již počítá…

Komodity

Cena ropy Brent se včera propadla o 1,8 %. Schůzka OPECu se zástupci ostatních velkých producentů (včetně Ruska) dle očekávání nic nového nepřinesla a trhy tak zajímala zejména týdenní data o zásobách ropy a produktů z USA. Ta poukázala na mnohem výraznější růst zásob ropy, než se čekalo. O něco větší pokles zásob produktů na pozadí rostoucího využití kapacity rafinerií přitom nedokázal včerejší pokles ceny zvrátit.


Čtěte více:

Asijské akcie uzavřely další obchodní den v týdnu smíšeně
22.10.2015 8:21
Asijské kapitálové trhy neudržely hodnoty na dvouměsíčních maximech a...
Vydavateli kreditních karet American Express klesl zisk o 16 %
22.10.2015 8:17
Vydavateli kreditních karet American Express klesl zisk ve třetím čtvr...
Výsledky Daimler (DIP) ve 3Q - prodeje rostou navzdory obavám o čínský trh; výhled do budoucna je střízlivější
22.10.2015 8:29
Dnes ráno představila svoje výsledky jedna z nejvýznamnějších evropský...

Váš názor
  •  
    22.10.2015 10:12

    nechápu ... zpomalení v Číně již dávno bylo, než tady o tom začli psát, takže se to již dávno projevilo ... -). Jinak pokud Němci pořád shánějí nové zaměstnance ( v ČR a atd.), tak ani žádná katastrofa vlivem zpomalení v Číně nebude ... samé kecy ...
    tl555
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data