Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jan Kovalovský o tipu, jak investovat do atraktivních evropských bank a jejich dividend

Jan Kovalovský o tipu, jak investovat do atraktivních evropských bank a jejich dividend

23.02.2018 16:34
Autor: Redakce, Patria.cz

V centru pozornosti investorů do evropského bankovního sektoru stojí v současnosti tři témata: regulace, sazby a aktuální ocenění. Optikou těchto tří klíčových témat vybrali analytici Patria Finance Branislav Soták a Ján Hladký celkem čtyři dlouhodobé investiční tipy. Díky spolupráci Patrie a ČSOB je nově možné do těchto bankovních jmen investovat skrze certifikát, který svou povahou navazuje na dříve vydané fondy Patria Selection I a II. Ty investorům přinášejí zajímavé zhodnocení. Více k aktuální investiční příležitosti říká Jan Kovalovský, Head of Online Sales a Marketingu v Patria Finance.

„Patria společně s bankou ČSOB připravila nový zajímavý investiční certifikát a věříme, že navážeme na úspěšnou sérii předchozích emisí certifikátů a fondů. V případě námi vydaných fondů Patria Selection I. mají klienti aktuálně 14% výnos, u fondu Patria Selection II je to zatím 4,4 %. V případě certifikátů emitovaných v druhé polovině minulého roku můžeme očekávat vyplacení ročního bonusu 5 respektive 7 %,“ shrnuje Jan Kovalovský.

Jaké jsou hlavní vlastnosti a výhody tohoto certifikátu?

V první řadě je to investice v českých korunách do zahraničních bankovních domů. Investor tak nemusí řešit měnové riziko. Dále pak ochranná bariéra 52 %. To znamená, že pokud bude průměrná hodnota koše v den ocenění roce 2023 vyšší, než 52 % počáteční hodnoty koše, investor má chráněnou investici tak, že mu bude vrácena celá zainventovaná částka a vyplacený bonus 25 %. K vyplácení bonusu může docházet v průběhu jednotlivých let. Pokud bude hodnota koše po prvním roce v den ocenění vyšší než 88 %, v dalším roce vyšší než 76 %, následně 64 %, bude každý rok vyplacen dodatečný bonus 5 %.

TIP: Detaily o investičním certifikátu si můžete přečíst zde

Jaká jsou rizika spojená s touto investicí?

Riziko je určitě nižší, než investice přímo do jednotlivých titulů. Je ale třeba zdůraznit, že se jedná o investici pro velmi odvážné investory. Stejně jako u jakéhokoliv jiného nástroje: mezi rizika patří riziko ztráty, likvidity, kreditní a úrokové riziko.

Jaké tituly jsou obsaženy v certifikátu?

Certifikát obsahuje čtyři bankovní domy. Prvním titulem je jedna z největších bank v Evropě - francouzská BNP Paribas SA. Ta působí v 75 zemích světa a patří mezi 10 největších bank na světě dle celkových aktiv. Druhou bankou je Credit Suisse Group AG, banka založená v roce 1856. Dalším titulem je italská UniCredti SpA se 147 tisíci zaměstnanci. Čtvrtým titulem je ING Groep NV, která vznikla propojením bankovní skupiny NMB Postbank Groep a největší holandské pojišťovny Nationale-Nederlanden.

 

#Analytici #Patria #Soták a #Hladký: Čtyři konkrétní investiční #tipy mezi evropskými bankami #Evropa #banky... - https://t.co/Q8rj0egvcl pic.twitter.com/CxpaNcOlLZ

 

Jaké jsou argumenty, proč si koupit certifikát postavený na evropských bankovních domech a proč právě teď?

Pro investici do bankovního sektoru a proč zrovna nyní hovoří zejména tři podstatné faktory. Prvním jsou sazby. Respektive očekávané zvyšování referenčních sazeb po vzoru Fedu a růst inflace, která posouvá výše sazby na dluhopisech s delší dobou splatnosti. Tím dochází ke změně sklonu výnosové křivky, jdoucímu ve prospěch evropských bank. V druhé řadě pak regulace, konkrétně blížící se konec navyšování kapitálových požadavků. Do třetice valuace.

Dle analytiků Patrie, konkrétně Branislava Sotáka, je valuace francouzských a italských bank značně podhodnocená v porovnání například s bankami skandinávskými, která jsou naopak na vrcholu ekonomického cyklu.

Jak lze do certifikátu investovat?

Investice je přístupná všem klientům Patria Finance. Případné založení účtu u nás je velmi snadné a rychlé, možné online, případně nám lze zanechat vzkaz na info@patria-direct.cz, zavolat na telefonní číslo 221 424 240. O vše se následně postaráme. Pak už lze jednoduše převést prostředky a zainvestovat.

S jakými dalšími investičními příležitostmi chcete letos přijít?

Investice do certifikátů je pro investory, připravené investovat větší částku. V březnu však také rozšiřujeme naší nabídku o pravidelné investice do ETF a ETC instrumentů. Naši klienti budou moci pravidelně a to od malých částek v řádu stokorun investovat do hlavních světových indexů, komodit, apod. Významnou výhodou bude možnost frakčního nákupu a nízké náklady. Jako výhodu lze také vnímat dostupnost peněz v případě potřeby. Investor bude mít možnost kdykoliv a bez sankcí pravidelné spoření ukončit a své peníze využít pro jiné účely.

 
 
 

Čtěte více:

Analytik Patrie Soták: Atraktivní investiční tipy mezi evropskými bankami (video)
14.02.2018 16:23
Na evropský bankovní sektor se ve své analýze, zaměřené na dlouhodobé ...
Analytici Patrie Soták a Hladký: Čtyři konkrétní investiční tipy mezi evropskými bankami
21.02.2018 18:23
V centru pozornosti investorů do evropského bankovního sektoru stojí v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení