Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ratingová agentura Moody's potvrdila vysoké hodnocení závazků Českých drah se stabilním výhledem

Ratingová agentura Moody's potvrdila vysoké hodnocení závazků Českých drah se stabilním výhledem

11.05.2018 15:12
Autor: Redakce, Patria.cz

České dráhy obhájily rating dlouhodobých závazků na stupni „Baa2“ od ratingové agentury Moody’s. Výhled pro udržení ratingu je „stabilní“. Ratingový stupeň souzní s hodnocením závazků České republiky jako majoritního akcionáře (na stupni A1 s výhledem pozitivním), uvedla krom jiného Moody’s. Podle ratingové agentury je hodnocení závazků Českých drah podpořeno „strukturálním zlepšením“ po řadě opatření na podporu efektivnosti, která České dráhy realizovaly v posledních třech letech, zejména v oblasti nákladní přepravy. V oblasti osobní dopravy pak je rating „podpořen solidní tržní pozicí a vysokou předpověditelností tržeb v souvislosti podepsaných 10letých kontraktů s vládou a 14 regiony. U většiny z nich očekáváme úspěšné obnovení v roce 2019,“ dodala Moody’s.

Jako další podpůrné faktory pro rating firmy Moody's zmiňuje postupné zlepšování provozních výsledků od roku 2014 či vysokou pravděpodobnost podpory ze strany většinového akcionáře - státu. V loňském roce České dráhy hospodařily se ziskem 984 milionů korun, meziročně o 102 miliony korun vyšším. K zisku po mnoha letech přispěla i osobní doprava, která skončila v mírném zisku, vyplývá z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila na sklonku dubna. Vedle osobní dopravy se významně na zisku podílel také růst tržeb z nákladní dopravy a sílící kurz koruny.

Osobní doprava zaznamenala čistý zisk šest milionů korun, což je o 652 milionů korun více než v roce 2016. Podle generálního ředitele skupiny Pavla Krtka je za zlepšenými výsledky zejména růst tržeb z jízdného, které se zvýšily o 246 milionů na více osm miliard korun. Tržby za provoz vlaků, které si u společnosti objednal stát a kraje, činily vloni zhruba 14 miliard korun, což bylo meziročně o 292 milionů korun více. České dráhy loni přepravily téměř 175 milionů lidí. Výrazné zlepšení dráhy zaznamenaly hlavně na mezinárodních linkách.

Velký vliv na konečný výsledek hospodaření celé skupiny měla nákladní doprava. Dceřiná společnost ČD Cargo vykázala čistý zisk 743 milionů korun. Je to o 192 milionů korun méně než v předchozím roce. Podle Krtka jsou nižší příjmy způsobeny především investicemi do nákupu nových lokomotiv a nákladních vozů. Naopak úspěšně pokračovala expanze na zahraniční trhy, zejména pak do Polska, Maďarska či Rumunska. Mírně vzrostl i objem přepraveného zboží o 0,6 milionu tun na 66,1 milionu tun. K růstu přispěla zejména přeprava zboží v zahraničí a rovněž prodlužování vzdáleností nákladní dopravy.

Celkové tržby skupiny se loni zvýšily o 682 milionů korun na 33,9 miliardy korun. Z toho osobní doprava zaznamenala nárůst přibližně o 538 milionů na 22,1 miliardy . Tržby v nákladní dopravě vzrostly oproti roku 2016 o zhruba 163 milionů na 11,9 miliardy korun.

Stejně jako v roce 2016 pokračovala skupina ve snižování dluhu, který je ve srovnání s předchozím rokem o tři miliardy nižší. Aktuální dluh Českých drah tak je 27,2 miliardy korun. K tomu přispěl zejména výhodný kurz koruny vůči euru.

Nyní České dráhy jednají s kraji o nových smlouvách na provoz regionálních tratí, které vyprší po roce 2019. Podle generálního ředitele skončí platnost asi 80 procent dosavadních smluv, přičemž je pravděpodobné, že část z nich už prodloužena nebude. Jak očekává Moody’s, většina obnovena bude.

2. května České dráhy oznámily vyhlášení soutěže na dodávku až 50 elektrických vlaků pro regionální dopravu. Hodnota tendru přesáhne šest miliard korun. Investice umožní podniku právě nabídnout lepší služby při jednání s kraji o nových smlouvách na provoz regionálních vlaků. "Ještě letos chceme vybrat dodavatele nových elektrických jednotek, se kterým uzavřeme rámcový kontrakt, a hned jak se dohodneme s kraji na zajištění dopravní obslužnosti, můžeme zadat jejich výrobu," řekl člen představenstva ČD odpovědný za techniku, servis a majetek Miroslav Kupec.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo. Do skupiny patří rovněž i Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČDIS.


Čtěte více:

České dráhy, a.s. - Oznámení úrokové sazby na 10. výnosové období
23.01.2018 15:00
České dráhy, a.s. (IČ 70994226) Povinně zveřejňovaná informace Spole...
České dráhy, a.s. – Zveřejnění Výroční zprávy Skupiny ČD za rok 2017
30.04.2018 10:31
České dráhy, a.s. (IČ 70994226) České dráhy, a.s. – Zveřejnění Výroční...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení