Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dotace Agrofertu se vracet nebudou, odkazuje Babiš na analýzu MSp

Dotace Agrofertu se vracet nebudou, odkazuje Babiš na analýzu MSp

04.12.2018 8:24
Autor: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že není žádný důvod, aby Česko kvůli jeho údajnému střetu zájmů vracelo peníze z evropských dotací pro firmy jeho bývalého koncernu Agrofert. Názor podle Babiše podepřela analýza ministerstva spravedlnosti, podle níž svěřenský fond ze své podstaty nemůže být ovládanou osobou, o které mluví český zákon o střetu zájmů. Analýzou se v pondělí zabývala vláda. Naopak podle dokumentu právní služby Evropské komise, který o víkendu unikl do médií, může být Babiš ve střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert, protože jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování o využívání fondů z evropského rozpočtu.

Komisař pro rozpočet Günther Oettinger očekává v příštích dnech či týdnech odpověď na dopis, kterým se kvůli možnému střetu zájmů Babiše v pátek obrátil na českou vládu. "Je třeba to vidět v rámci nového finančního nařízení a faktu, že od srpna letošního roku platí vůči konfliktům zájmů přísnější přístup," upozornil komisař.

Babiš po včerejším zasedání vlády řekl, že Česko nebude žádné peníze Bruselu vracet, protože k tomu není nejmenší důvod. Analýzu, kterou zveřejnil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), hodlá poslat Evropské komisi. Uniklá zpráva právníků komise uvádí, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování. Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.

Skutečnost, že je Babiš vzhledem ke svěřenským fondům, kam převedl akcie Agrofertu, stále konečným uživatelem výhod, odpovídá podle názoru právní služby komise "hospodářskému zájmu", jak jej definuje 61. článek nařízení o pravidlech pro unijní rozpočet. V něm stojí, že střet zájmů nastává, pokud je "ohrožen nestranný a objektivní výkon funkcí" kvůli rodinným důvodům, citovým vazbám, kvůli politické či národní sblíženosti a právě také kvůli možným hospodářským zájmům.

Podle Kněžínka odpovídá Babišův postup českému právu. "Otázka toho, kdo je beneficientem, není rozhodná," uvedl. Zákon podle něho není v rozporu s evropským nařízením. Současně ale řekl, že právníci nezkoumali evropské právo. "To není naše gesce, k tomu jsme se nevyjadřovali," uvedl. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) považuje za nejdůležitější, že se premiér nepodílí na plnění rozpočtu - neposkytuje dotace, nepodílí se na finančním řízení či auditech, takže nemůže být ve střetu zájmů.

Naopak předseda Pirátů Ivan Bartoš vyzval ministerstvo zemědělství a další tři úřady, aby důsledně naplňovaly evropské nařízení zakazující střet zájmů u politiků. Babiš podle Bartoše ve střetu zájmů je, když Agrofert, který vložil do svěřenských fondů, čerpá zemědělské dotace. České úřady dosud podle Bartoše evropské nařízení, které platí od srpna, porušují.

Podle organizace Transparency International (TI) se analýza ministerstva spravedlnosti nevěnuje konkrétní Babišově situaci, ale jde o obecný právní rozbor, který podezření nijak nevyvrací. Podnět k Evropské komisi kvůli podezření na možný Babišův střet zájmů podala v září právě TI. Organizace také uvedla, že i podle analýzy při posuzování rozhodujícího vlivu v daném subjektu nazáleží na tom, zda je tento vliv reálně uplatňován, či nikoli. "Postačí reálná možnost ho uplatnit," doplnila.

Dostálová i premiér uvedli, že komise se zatím oficiálně nevyjádřila. "Stále čekáme, že EK nám něco řekne a ona nám nic neříká," uvedl Babiš s tím, že v polovině října poslal komisařům devítistránkový vysvětlující dopis. Stejně jako v případě nedávno zveřejněných informací o údajném únosu Babišova syna na Krym kvůli kauze Čapího hnízda hovoří předseda vlády o úmyslném načasování zveřejnění unijní právní analýzy. "Dnes (v pondělí) odpoledne bude řešit EU rozpočet, nepochybuji, že různí europoslanci to využijí k napadání mé osoby a o to jde," uvedl Babiš s poukazem na blížící se evropské volby.

Podle ministerské analýzy svěřenský fond nemůže být ovládanou osobou, o které mluví zákon o střetu zájmů. Uvádí, že zákon o střetu zájmů zakazuje poskytovat dotace nebo investiční pobídky společnostem, ve kterých veřejný funkcionář nebo jím ovládaná osoba vlastní alespoň čtvrtinový podíl. Podle zákona o obchodních korporacích ale ovládanou osobou může být pouze obchodní společnost, nikoli svěřenský fond. Podle tohoto výkladu by tedy svěřenské fondy, které spravují majetek Agrofertu a rozhodují o fungování holdingu, nemohly být ovládány Babišem podle toho, jak zákon vysvětluje slovo ovládání.


Čtěte více:

Beneš: ČEZ by měl zvážit dílčí vytěsnění menšinových akcionářů
23.11.2018 11:30
Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše by bylo lépe, kdyby česk...
Opozice neprosadila nedůvěru vládě Babiše. ANO by dle čerstvého průzkumu vyhrálo volby
23.11.2018 16:42
Babišova vláda ANO a ČSSD bude dál vládnout s důvěrou Sněmovny, i díky...
Babiš: ČR neuvažuje u jaderných bloků o maďarské cestě
30.11.2018 13:29
Česká vláda neuvažuje o tom, že by se nové jaderné bloky v zemi stavěl...
Kněžínek: Svěřenský fond je dostatečná záruka, střet zájmů není
03.12.2018 9:16
Obecná analýza nové legislativy EU týkající se evropských dotací podle...

Váš názor
  • A co by na to řekl (český) finanční úřad?
    04.12.2018 9:37

    Každý, kdo někdy prožil kontrolu českým finančním úřadem, si vzpomene, co mu úředníci říkali: "Nezáleží na tom, jak to vypadá formálně. Důležitá je skutečná podstata. vy můžete faktury vydávat za nákup služeb od OSVČ, pokud tato osoba je současně jednatelem společnosti, je to podle nás jednoznačně závislý příjem. ...
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.