Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schůzka o vládě u Zemana bez výsledku. Mám jasno a nejsem  optimista, řekl Hamáček

Schůzka o vládě u Zemana bez výsledku. Mám jasno a nejsem optimista, řekl Hamáček

04.07.2019 14:15, aktualizováno: 4.7. 15:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se dnes definitivně nevyjádřil k návrhu na výměnu ministra kultury, řekl novinářům po více než hodinovém jednání v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO). Zeman počítá se schůzkou s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a současným ministrem Antonínem Staňkem (ČSSD) 12. července, na které je plánuje usmířit. Hamáček uvedl, že dnešní schůzka v Lánech nepřinesla žádný výsledek a předeslal, že ohledně výsledku schůzky 12. července a tedy i setrvání ČSSD ve vládě není příliš optimistický. „Jsem připraven se s panem prezidentem setkat, protože pozvání prezidenta se neodmítá,“ poznamenal na adresu další schůzky se Zemanem šéf ČSSD.

Vicepremiér Hamáček se chystá svolat předsednictvo ČSSD. Termín přizpůsobí tomu, aby se na něj mohlo dostavit co nejvíc členů a nejdůležitější orgán mezi sjezdy byl i v době dovolených usnášeníschopný. Jednání by se mohlo konat kolem 15. července. O svém návrhu pro další postup má jasno. Plánuje postupovat podle koaliční smlouvy. "Na rozdíl od jiných budeme respektovat dokumenty, které jsme podepsali," uvedl. Před případnou demisí ministrů ČSSD by předcházelo dohodovací řízení, řekl.

Babiš doufá v to, že se podaří najít řešení, které zachová stávající vládu. Hamáček na to reagoval slovy, že je "menší optimista". "Představuji si, že se domluvíme, aby byli všichni spokojeni, aby vláda mohla pokračovat," řekl Babiš.

Podle Hamáčka je jediným řešením to, že funkci ministra kultury bude zastávat člověk, kterého v ní chce ČSSD. "Jediným orgánem, který musí posoudit další postup sociální demokracie, je naše předsednictvo," uvedl. Zeman podle Hamáčka v případu výměny ministra kultury postupuje "v jakémsi režimu mimo ústavu", zatímco šéfové koaličních stran se chovají striktně podle ústavy.

Babiš řekl, že v případě odchodu ČSSD z vlády nepreferuje předčasné volby. Ve Sněmovně by se případně nejdřív ptal jednotlivých stran, jak se k situaci staví a zda by akceptovaly rekonstrukci vlády. "Na základě jejich vyjádření bychom se rozhodli o dalším postupu," uvedl.

Zeman: Ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu.

 V prohlášení po dnešní schůzce v Lánech s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) to uvedl prezident Miloš Zeman. Lídři koaličních stran předtím konstatovali, že jednání s hlavou státu nepřineslo posun v otázce výměny ministra kultury Antonína Staňka za Michala Šmardu (oba ČSSD), kterou sociální demokracie podmiňuje setrvání v koalici.

"Ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu. Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého resortu," uvádí tisková zpráva Hradu.

Zeman tak de facto zrekapituloval svá předchozí prohlášení k otázce výměny ministra. Prezident dříve uvedl, že Staněk by podle něj měl ve funkci setrvat nejméně do doby, než budou prošetřena trestní oznámení, která podal v souvislosti s odvoláním šéfů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa.

Dubnové odvolání Fajta a Soukupa vyvolalo kritiku a několik petic, na které Staněk na Hamáčkovu výzvu reagoval v polovině května oznámením rezignace. Zeman ji však nepřijal a dosud nevyhověl ani pozdějšímu Babišovu návrhu na odvolání ministra kultury. Podle ústavních právníků v tomto případě prezident návrhu předsedy vlády vyhovět musí, a to bez zbytečného odkladu. Prezident uvádí, že mu ústava nestanovuje žádnou lhůtu.

Na adresu Šmardy koncem června v televizi Barrandov Zeman uvedl, že by se měl stát volebním manažerem ČSSD pro krajské volby. Poukázal na to, že zatímco Staněk má titul docent, Šmarda má jen středoškolské vzdělání a nemá žádné zkušenosti s oblastí kultury. Staněk naopak řídil jako primátor Olomouc, uvedl Zeman a označil ji za kulturní město.

Předseda ústavního soudu Rychetský: Zemanova nečinnost není v souladu s ústavním pořádkem

Pokud předseda vlády navrhne odvolat ministra, česká ústava nedává prezidentovi žádný prostor k vyjednávání či zvažování pro a proti - hlava státu má povinnost takovému návrhu vyhovět, a to bez zbytečného odkladu. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský to řekl v rozhovorech pro Český rozhlas Plus a týdeník Respekt. Nečinnost prezidenta Miloše Zemana, který ani po měsíci nerozhodl o návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), není podle něj v souladu s ústavním pořádkem.

"To není založení pravomoci prezidenta, to je založení povinnosti prezidenta," poznamenal Rychetský ke zmíněnému článku ústavy v ČRo Plus.

Otázku, zda Zeman v této chvíli už překročil onu podmínku "bez zbytečného odkladu", Rychetský odmítl odpovědět vzhledem k tomu, že by ji mohl řešit Ústavní soud v případě podání takzvané kompetenční žaloby. Dosud nikdy se ale premiér na Ústavní soud v otázce odvolání ministra neobrátil, neexistuje tedy žádný precedens.

Pokud by Ústavní soud musel vyložit, co znamená bez zbytečného odkladu, nebylo by podle Rychetského rozhodnuto stejně jednou provždy - vždy by záleželo na okolnostech dané situace. "Slova bez zbytečného odkladu se nedají interpretovat v obecné rovině hodinami, dny, týdny nebo měsíci. Je třeba je vždy posoudit podle okolností konkrétní kauzy a zvažovat, zda existoval důvod pro zpožděné rozhodnutí. Je třeba je vždy posoudit podle okolností konkrétní kauzy a zvažovat, zda existoval důvod pro zpožděné rozhodnutí," řekl Respektu.

Zatímco demisi ministra prezident republiky přijmout nemusí, což se v případě Staňkovy rezignace také stalo, návrh na odvolání ministra podle Rychetského i podle ústavních právníků přijmout musí. "Absolutním pánem vlády je premiér a premiér má, dá se říci, neomezenou kompetenci, koho si prostřednictvím prezidenta do vlády nominuje a koho prostřednictvím prezidenta z vlády odstraní," zdůraznil šéf Ústavního soudu takzvaný kancléřský princip české ústavy.

Otálení Zemana není podle něj v souladu s ústavním pořádkem. "Vím, že je (Zeman) nečinný... A ta nečinnost není v souladu s ústavním pořádkem," řekl Rychetský v rozhlase. Právě fakt, že ústava neukládá v této věci prezidentovi žádnou lhůtu, čím argumentuje Zeman, podle Rychetského znamená, že hlava státu nemá prostor pro úvahy a má tuto povinnost splnit bez zbytečného odkladu. "V tomto bodě je ústava nekompromisní," dodal.

Kvůli výměně ministra kultury se dnes v poledne sešli na zámku v Lánech Zeman s Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

(Zdroj: čtk, ČT, ČRo)


Čtěte více:

85 hlasů pro i proti. Babišova vláda po maratonu ustála hlasování o nedůvěře
27.06.2019 6:21
Vláda ANO a ČSSD ustála i druhé hlasování o nedůvěře. Opozici, která s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university