Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Handelsblatt: Evropští výrobci oceli se ocitají pod tlakem

Handelsblatt: Evropští výrobci oceli se ocitají pod tlakem

16.07.2019 11:50
Autor: ČTK

Po zotavení z posledních let hrozí evropskému ocelářství recese. Zatímco konkurence v Indii a dalších rychle rostoucích ekonomikách jde od jednoho rekordu k druhému, objemy zakázek v Evropě klesají. Zároveň roste cena železné rudy, nejdůležitější suroviny při výrobě oceli. Společně s velkým převisem nabídky na globálním trhu s ocelí vzniká pro zdejší výrobce nebezpečná kombinace nepříznivých faktorů, upozornil v pondělí německý ekonomický deník Handelsblatt.

Ostravská huť ze skupiny Liberty Steel dnes oznámila, že dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent. Firma svůj krok zdůvodňuje růstem cen surovin i povolenek CO2 a také dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový.

"Nastal pokles poptávky v automobilovém průmyslu a strojírenství, což pociťujeme i my," řekl německému listu k problému odvětví jednatel ocelářského holdingu Georgsmarienhütte Frank Koch. "Poté, co v prvním pololetí byly citelné zejména dopady zkušebního procesu WLTP (celosvětového standardu pro testování spotřeby a emisí), pozorujeme nyní všeobecné oslabení konjunktury v Číně," říká Koch. Také přechod k e-mobilitě podle něj vyvolává nejistotu.

Ocelářská branže je přitom na automobilovém průmyslu obzvlášť závislá. Například více než čtvrtina německé poptávky po oceli vzniká v tomto nejdůležitějším průmyslovém odvětví země, dalších 11 procent připadá na strojírenství. Zbytek se pak dělí mezi sektory stavebnictví (35 procent), kovodělný průmysl (12 procent), výroba trubek (devět procent), domácí potřeby (dvě procenta) a ostatní (pět procent).

Ještě před půl rokem žilo mnoho firem v naději, že se konjunktura v průběhu roku opět vrátí. Pomalu se ale ukazuje, že tento optimismus byl zřejmě předčasný. Mnohá odvětví, která představují pro ocelářství zákazníky, mezitím počítají s velkým poklesem poptávky.

Platí to například o německém strojírenství. Jestliže strojírenský svaz VDMA ještě loni počítal na letošek s růstem produkce o dvě procenta, revidovali ekonomové svazu poprvé v dubnu svou předpověď na minus jedno procento. Na začátku července pak na minus dvě procenta.

Podobně to vidí automobilový průmysl. Daimler před několika dny vydal už druhé ziskové varování během jednoho roku. Automobilka od minulého týdne počítá s poklesem zisku před úroky a zdaněním, zatímco předtím chtěl přinejmenším udržet výsledek z předchozího roku, píše Handelsblatt.

Jenom v uplynulých 12 měsících se přitom téměř zdvojnásobily ceny železné rudy: ze zhruba 56 eur (přes 1400 korun) na téměř 110 eur za tunu. Protože se ale nedostavila poptávka, nemohli výrobci tyto náklady převést na své zákazníky.

Firmy jako Georgsmarienhütte, které při produkci oceli místo rudy zpracovávají šrot, jsou ve výhodě. Tady dokonce ceny naposledy lehce klesly. V červnu se v Německu za tunu šrotu platilo 210 eur, zatímco loni to bylo přes 240 eur.

Už nyní se velké hutě připravují na "období sucha". Největší výrobce světa Arcelor-Mittal oznámil, že svou produkci v Evropě citelně utlumí. Dohromady má letos vyrobit o tři miliony tun oceli méně, než předpokládal. Rovněž evropská dvojka, essenský koncern Thyssen-Krupp, v uplynulých měsících opakovaně upravoval svá očekávání.

Zlepšení situace se přitom nedá očekávat. Naopak, branži hrozí ještě větší obtíže. Počátkem července EU o dalších pět procent navýšila kvóty na dovoz oceli, další zvýšení je naplánováno za rok. Prezident federace německých oceláren Hans Jürgen Kerkhoff to označil za "nanejvýš špatnou zprávu pro ocelářské podniky v Německu".

Evropští oceláři sdružení ve skupině Eurofer minulý měsíc vyzvali Evropskou komisi, aby přijala opatření, která by je lépe chránila před dovozem z jiných částí světa. Loni se pro výrobce oceli prakticky uzavřel trh ve Spojených státech poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa uvalila z důvodů "národní bezpečnosti" 25procentní cla na dovoz oceli.

Dalším negativním faktorem je pro ocelárny přechod z koksu na vodík. Čas vysokých pecí se chýlí ke konci. Ochrana klimatu staví ocelářský průmysl před zvlášť velké výzvy, upozorňuje Handelsblatt.


Čtěte více:

Thyssenkrupp očekává, že EK zamítne její fúzi s Tata Steel
10.05.2019 13:12
Firma Thyssenkrupp neočekává, že Evropská komise odsouhlasí její fúzi ...
Stát chce podle Babiše koupit ArcelorMittal za korunu
20.05.2019 9:29
Stát chce koupit ostravský hutní podnik ArcelorMittal za korunu. Premi...
Britská ocelářská dvojka je prý na pokraji kolapsu
21.05.2019 11:39
Druhý největší britský výrobce oceli British Steel je na pokraji kolap...
Čína zvyšuje antidumpingová cla na ocelové trubky z USA a EU
14.06.2019 9:29
Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dov...
Oceláři jsou v rámci klimatu další na mušce
24.06.2019 6:01
V největší evropské ocelárně šlehají plameny z pecí kypějících roztave...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data