Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Europarlament schválil novou Evropskou komisi von der Leyenové

Europarlament schválil novou Evropskou komisi von der Leyenové

27.11.2019 14:23
Autor: ČTK

Evropský parlament dnes jasnou většinou schválil novou Evropskou komisi vedenou Ursulou von der Leyenovou. Sbor 27 komisařů, v němž je jednou z místopředsedkyň také Věra Jourová, začne pracovat od 1. prosince, kdy nahradí komisi vedenou Jeanem-Claudem Junckerem.

Pro novou komisi hlasovalo 461 europoslanců, proti bylo 157 a 89 se jich zdrželo. Předseda EP David Sassoli popřál nové komisi vše nejlepší v práci a předal nové předsedkyni der Leyenové dopis potvrzující schválení. Nyní musí nové složení EK ještě formálně odsouhlasit šéfové států a vlád unijního bloku. V komisi bude chybět zástupce Velké Británie, která do ní už nikoho nenominovala, neboť chce z EU na konci ledna odejít.

Program své komise ráno v rozpravě představila její nová šéfka von der Leyenová. V projevu citovala prvního porevolučního prezidenta Československa Václava Havla a jeho slova o tom, že o věci je třeba usilovat, protože jsou dobré, nikoliv jen proto, že mají šanci na úspěch.

Zdůraznila, že boj s klimatickými změnami je pro Evropu existenční otázka, která si žádá okamžité řešení. Uvedla také, že chce modernizovat rozpočet EU s ohledem na nové priority, mezi které vedle ochrany klimatu patří také digitalizace či sociálně odpovědná ekonomika. Hodlá rovněž zajistit bezvýhradné dodržování vlády práva v unijních zemích.

Konference předsedů - tedy předseda EP a lídři politických skupin - minulý čtvrtek prohlásila za uzavřený proces veřejných slyšení kandidátů na komisaře a umožnila tím dnešní hlasování. Veřejná slyšení kandidátů, která prověřila jejich způsobilost, odstartovala před příslušnými výbory EP začátkem října. Nakonec si 14. října poslanci vyslechli tři nové kandidáty na komisaře, kteří nahradili předcházející neúspěšné nominanty Francie, Maďarska a Rumunska.

Česká eurokomisařka Jourová, která byla už členkou Junckerova týmu, se od 1. prosince stane místopředsedkyní EK pro evropské hodnoty a transparentnost.

Klima je pro Evropu existenční problém, řekla budoucí šéfka EK

Boj s klimatickými změnami je pro Evropu existenční otázka, kterou je třeba řešit okamžitě. Europoslancům to dnes řekla nastupující předsedkyně Evropské komise von der Leyenová. Německá politička také prohlásila, že chce modernizovat rozpočet EU s ohledem na nové priority, mezi které vedle klimatické politiky patří také digitalizace či sociálně odpovědná ekonomika. Hodlá rovněž zajistit bezvýhradné dodržování vlády práva v unijních zemích.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová při svém projevu ve Štrasburku 27. listopadu 2019."V boji proti klimatickým změnám už nemůžeme propást ani chvíli," řekla von der Leyenová, která hodlá unijní země přesvědčit, aby se zavázaly k dosažení takzvané uhlíkové neutrality do poloviny století.

Zdůraznila, že pro regiony nyní závislé na těžbě uhlí vytvoří komise nový fond, který jim bude pomáhat s přechodem k ekologicky odpovědnému hospodářství. Vedle samotných unijních financí by měl podle ní fond počítat se zárukami na soukromé investice, které chce komise do této oblasti přilákat.

Další z priorit, které dnes von der Leyenová zdůraznila, je digitalizace evropské ekonomiky. V souvislosti s ní rovněž hodlá modernizovat víceletý rozpočet EU pro roky 2021 až 2027, o němž budou v příštích měsících vyjednávat lídři unijních zemí.

V ekonomické oblasti von der Leyenová přislíbila dokončení unie kapitálových trhů, která podle ní zlepší přístup k financím pro malé a střední podniky. Jejím cílem je také dokončení bankovní unie.

Čerpání peněz z nového rozpočtu pro období 2021 až 2027 chce velká část unijních zemí spojit s dodržováním vlády práva. Současná EK vede kvůli porušování principů právního státu řízení s Polskem a Maďarskem. Von der Leyenová slíbila zajistit respektování právního státu ve všech zemích bez rozdílu, což bude mít v její exekutivě na starosti česká místopředsedkyně Věra Jourová.

"Musíme se zaměřit na dialog a prevenci, ale neváhat sáhnout ke všem nutným prostředkům," připustila dnes německá politička možné pokračování kárných procedur.

Zásadní otázkou bude pro ni rovněž vyřešení reformy azylového systému, o kterou se unie neúspěšně snaží od migrační krize v roce 2015. "Evropa musí být schopna přijít s reakcí, která je zároveň humánní i efektivní," prohlásila dnes von der Leyenová.

Po vystoupení von der Leyenové promluvili lídři evropských politických frakcí. Většina z nich komisi podpořila, námitky zněly od konzervativců, ale také z levicových řad.

Manfred Weber z Evropské lidové strany (EPP) řekl, že komise je sestavena dobře. Nepřekvapil tím, sama von der Leyenová se k EPP hlásí. Weber mluvil také o plánech pro další roky, včetně uzavření nových obchodních dohod či tvorbě pracovních míst.

Iraxte Garcíaová (S&D) uvedla, že její frakce dala von der Leyenové důvěru zejména kvůli slibu transformace EU tak, aby byla citlivá k životnímu prostředí. Změna však podle socialistů musí být "udržitelná a sociálně spravedlivá". O ekologických cílech komise mluvila také zelená europoslankyně Ska Kellerová. Zdůraznila, že ochrana klimatu není možná bez změn v průmyslové politice. "Zelená hesla nestačí", varovala.

Raffaele Fitto (ECR) naopak poznamenal že opatření na ochranu klimatu musí být doprovázena ochranou právě průmyslu. Martin Schirdewan (GUE-NGL) o předchozí komisi hovořil kriticky a vyjádřil naději, nový tým bude jednat jinak. "V příštích letech budeme sledovat vás a vaši komisi a zasadíme se změnu o kurzu," dodal.

Von der Leyenová při představení nové EK citovala Havla

Připomínkou dvouhodinové generální stávky v někdejším Československu v roce 1989, od které dnes uplynula přesně tři desetiletí, začala von der Leyenová svůj projev na plénu europarlamentu ve Štrasburku. Zdůraznila, že v nadcházejících letech projde EU změnami, které bude nutné prosazovat, protože jsou správné, nikoli snadné. Německá šéfka budoucí komise, jejíž tým by měl dnes europarlament jako celek potvrdit, přitom citovala prvního československého porevolučního prezidenta a někdejšího disidenta Václava Havla a jeho slova o tom, že o věci je třeba usilovat, protože jsou dobré, nikoliv jen proto, že mají šanci na úspěch.

Připomínce československé stávky z roku 1989 von der Leyenová věnovala začátek svého vystoupení. "Přesně před 30 lety, 27. listopadu, udeřila dvanáctá hodina. Rozezněly se zvony a sirény, dělníci odložili nástroje. Továrny, doly a obchody se vyprázdnily, ulice zaplnily tanec a naděje. Při historické dvouhodinové generální stávce uprostřed sametové revoluce se lidé od Prahy po Bratislavu zapojili do krásné mírové vlny svobody, odvahy a jednoty," řekla.

"Pro mne tyto dvě hodiny znázorňují, co EU vždy znamenala. Není jen o politice, o partajích, pravidlech a nařízeních, trzích a měnách. Je především o lidech a jejich cílech, o lidech, kteří spolu hájí svobodu, své hodnoty či prostě lepší budoucnost," zdůraznila. Někdy se podle ní zapomíná na to, že největší úspěchy v Evropě přichází, když mají lidé odvahu.

Od Havla, kterého označila z jednoho z hrdinů sametové revoluce, si von der Leyenová vypůjčila slova o tom, že o věci je třeba usilovat, protože jsou dobré, nikoliv jen proto, že mají šanci na úspěch. "EU čeká transformace, která se dotkne každé části naší společnosti a ekonomiky, děláme to ale proto, že je to správné, nikoli snadné," řekla.

Von der Leyenová také zdůraznila, že jako nová šéfka EK bude svým kolegům a parlamentu naslouchat a uplatňovat demokratické principy. Uvedla, že mezi členy nové EK budou představitelé různých profesí od učitelů a lékařů po diplomaty a techniky a dodala, že k plné genderové vyváženosti komise jí chybí jedna žena. Dodala, že zajistí, aby každý člen jejího kolegia měl genderově vyvážený kabinet. "Společně budeme fungovat jako tým, který pracuje pro společný evropský zájem. Jsme připraveni, Evropa je připravena, chci říct jednoduše: Dejme se do práce!" řekla.

 

Čtěte více:

Čína uskutečnila svůj zatím největší prodej zahraničních bondů
27.11.2019 9:30
Šest miliard USD (139 miliard Kč) získala nyní Čína z prodeje státních...
Facebook koupil české herní studio Beat Games, tomu to pomůže k rychlému růstu
27.11.2019 9:36
Americká internetová společnost Facebook koupila české studio Beat Gam...
Guvernér ČNB Rusnok nyní nevidí důvod ke změně úrokových sazeb
27.11.2019 11:52
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok v současnosti nevidí důvod ke...
Dobrá nálada trvá. Dohodu vyhlíží i Trump, na programu data
27.11.2019 10:49
Nová data tentokrát moc nepotěšila, když se ukázalo, že v říjnu výrazn...
Vládní koalice se shodla na růstu minimální mzdy od ledna na 14600 korun
27.11.2019 14:07
Minimální mzda by se od ledna měla zvýšit o 1250 korun na 14.600 ko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m