Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britská můra předvánoční, již v pátek 13.

Britská můra předvánoční, již v pátek 13.

09.12.2019 5:39, aktualizováno: 9.12. 9:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Volby ve Velké Británii jsou na pořadu dne již v pátek 13., ale není moc z čeho vybírat. Labouristé a konzervativci, kdysi středolevicová, resp. středopravicová strana, se sobě po třech volbách za posledních čtyři roky neustále vzdalují. V pátek si tak budou muset voliči vybrat mezi Borisem Johnsonem, jehož konzervativci slibují tvrdý brexit, a Jeremym Corbynem, jehož labouristé plánují „přepsat pravidla ekonomiky“ radikálně socialistickým stylem. Johnson vede nejneoblíbenější vládu v historii, Corbyn její nejneoblíbenější opozici.

Poslední volby byly ve znaku posunu do extrému. Dnešní manifesty jdou ale ještě mnohem dál. V roce 2017 byli labouristé nalevo od hlavního proudu Evropy. Dnes chtějí uzmout 10 % kapitálu velkých podniků, držet ho ve fondech přispívat jím do státní pokladny. Zavedli by také čtyřdenní pracovní týden, údajně bez ztráty na výplatní pásce. Zdá se, že seznam průmyslových odvětví, která mají být znárodněna, se čím dál víc rozrůstá. Patenty na léky by mohly být nuceně licencovány. Návrh zákona o rychlém nárůstu výdajů by dopadl na bohaté a na společnosti, jejichž daňové zatížení by se přesunulo od nejnižšího ve skupině zemí G7 k tomu nejvyššímu. Jde o pokus řešit problémy 21. století politickými opatřeními, která ve 20. století selhala.

Corbyn neudělal nic, co by tlumilo obavy ohledně jeho světonázoru. Kritik západní zahraniční politiky a sympatizant s diktátory v Íránu a Venezuele, kteří jsou také proti ní, obvinil NATO z ruské invaze do Ukrajiny v roce 2014. V loňském roce tvrdil, že vzorky nervové látky, která v Salisbury otrávila bývalého ruského špiona, by se měly zaslat do Moskvy, aby Vladimir Putin viděl, zda jsou jeho. S takovým premiérem by se Británie nemohla spoléhat na přijímání amerických zpravodajských služeb. Corbyn se nezabýval ani antisemitismem, který se mu před očima zakořenil v labouristické straně. Někteří by to mohli skousnout jako cenu za druhé referenda o brexitu, které Corbyn nakonec slíbil.

I konzervativci od roku 2017 vyšperkovali svou stinnou stránku. Johnson zahodil dohodu o brexitu vyjednanou Theresou Mayovou a uzavřel ještě horší, která v důsledku odsekla Severní Irsko, aby Británie mohla opustit celní unii Evropské unie. Veřejnost je z celého fiaska tak zoufalá, že jeho slib „dokončit brexit“ získává podporu. Jenže poté, co by Británie počátkem příštího roku opustila Evropskou unii, by začala tvrdá práce na vyjednávání obchodní dohody. Johnson říká, že by to stihl do konce roku 2020, anebo by odešel bez dohody. Brexit bez dohody je tedy stále na stole vzhledem k tomu, že dohodnout dohodu za méně než rok je hodně náročné. Nejslibnější odhady naznačují, že odchod bez dohody by snížil průměrné příjmy o 8 % oproti tomu, kde by jinak byly po deseti letech.

Brexit není jediným problémem Johnsoných nových konzervativců. Provedl čistku umírněných a urychlil posun od ekonomicky a sociálně liberální strany k ekonomicky intervencionistické a kulturně konzervativní. S cílem získat si dělnickou třídu navrhl zvláštní státní podporu, britské vládní zakázky a kusovitý plán daní a výdajů, který nedává smysl. V kampani o brexitu se také něco naučil: že za lhaní nebo porušování pravidel není žádný trest. Slíbil, že parlament nerozpustí, a učinil tak; slíbil, že neprodlouží jednání o brexitu, a přesně to udělal. Stejně jako Corbyn i on normalizoval předsudky tím, že projevil své vlastní a nezkoumal ty v jeho straně (oba muži jsou považováni za rasisty 30 % voličů).

To nastavuje zbývajícím liberálním demokratům nízkou laťku. Ale i oni se od voleb v roce 2017 stali extrémnějšími. S novou vůdkyní Joe Swinson šli dál za myšlenku druhého referenda až k nezodpovědnému příslibu jednostranně zvrátit brexit. Čímž po zásluze neuspěli. Jejich ekonomický přístup (mírný nárůst výdajů placený z daní) je nejrozumnějším z návrhů hlavních stran a jako jediní jsou upřímní ohledně nákladů na stárnoucí společnost. Pokud jde o změnu klimatu a sociální politiku, hledají nejlepší rovnováhu mezi ambicemi a realitou. Stejně jako posledně jsou tak jedinou volbou pro ty, kdo odmítají jak tvrdý brexit konzervativců, tak tvrdě levicové plány labouristů.

Přesto ale nevyhrají. Tak proč je volit? Praktickým důvodem je omezit kohokoli, kdo skončí v Downing Street. Corbyn se chystá vládnout se skotskou národní stranou, která by podpořila většinu jeho programu výměnou za další referendum o nezávislosti. A s dostatečným počtem křesel liberálních demokratů by se jeho plány podařilo zablokovat. Stejně tak je tomu v případě Johnsona. 

Zdroj: The Economist

 
 

Čtěte více:

Brexit: Které strany by mohly mít po volbách v Británii hlavní slovo?
11.11.2019 6:11
Kampaně politických stran ve Velké Británii jedou před předčasnými vol...
Labouristé představili
21.11.2019 16:10
Tři týdny před parlamentními volbami dnes britští labouristé představi...
Johnson odstartoval kampaň: zajistím brexit a investice i nižší daně
25.11.2019 9:26
Odchod Británie z Evropské unie s vyjednanou dohodou, snižování daní i...

Váš názor
  •  
    09.12.2019 8:58

    Joe Swinson, nová předsedkyně LibDem, rozhodně není muž, jak vyplývá z textu. Chtělo by to jen tupě nepřekládat :-)
    Hema
    •  
      09.12.2019 9:02

      Dobrý den, děkujeme za upozornění, již jsme opravili.
      Patria Online
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení