Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronavirus (Covid-19): Co to je? Jak se přenáší? Jak se chránit? Zastaví jej alkohol a další mýty kolem...

Koronavirus (Covid-19): Co to je? Jak se přenáší? Jak se chránit? Zastaví jej alkohol a další mýty kolem...

26.02.2020 11:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Koronavirus se přiblížil přímému dopadu na Česko a naše občany. Na Patria.cz pro Vás pod následujícím odkazem průběžně pokrýváme dopady koronaviru na svět investic a dění na finančních trzích. V textu níže nadto shrnujeme informace a doporučení kolem podstaty viru, jeho šíření i možného snížení rizika nakažení. Přebíráme informace ministerstva zdravotnictví nebo Světové zdravotnické organizace (WHO).

Co je koronavirus?

Označení koronavirus se používá pro jakýkoli virus, patřící do podčeledi Coronaviridae. Jde o souhrnné označení pro čtyři čeledi virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Nový typ koronaviru označovaný jako „nový koronavirus“ neboli nCov, případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan. Vědci už dokázali popsat genetickou strukturu viru. Čína tyto údaje uvolnila veřejnosti, takže na výzkumu nyní pracuje řada odborných pracovišť po celém světě.

Jak se koronavirus přenáší?

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícmi horečkami. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

Jaké skupiny obyvatel jsou nejohroženější?

Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou.

Jak se chránit?

Důležité je - dle doporučení ministerstva zdravotnictví - postupovat tak, jak při klasickém respiračním onemocnění, jako v aktuálním chřipkovém období:

- vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní

- dodržovat základní hygienická pravidla

- používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí

- nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí

- jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)

- samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku

Existuje vakcína proti koronaviru?

V současné době není k dispozici vakcína, která by chránila proti viru 2019-nCoV. Jeden pohledem WHO vyvracený mýtus v této souvislosti: proti koronaviru nechrání další typy vakcín, například pneumokokového typu.

antibiotika koronavirus

Jaká je tedy léčba tohoto onemocnění?

Pro infekci 2019-nCoV není doporučena žádná specifická antivirová léčba. Lidé infikovaní tímto virem by měli zahájit podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky této infekce. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky. I Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že se dá léčit množství symptomů této nemoci. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta. WHO uvádí na svých stránkách, že tato léčba je vysoce účinná. 

S kým se mohu poradit?

Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru, ať už jste občan či zdravotník, je vám k dispozici infolinka Státního zdravotního ústavu, která má číslo: 724 810 106. Linka je v provozu denně od 9 do 21 hodin.

Co mám dělat, pokud pociťuji příznaky onemocnění? 

Rozhodně neplatí, že každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí koronaviru! Navíc v současné době probíhá na celé severní polokouli chřipková epidemie, resp. nárůst akutních respiračních onemocnění. Každý případ infekce virem 2019-nCoV tedy musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. daný jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění.

Na koho se mají občané obrátit, pokud se chtějí nechat vyšetřit na přítomnost infekce 2019-nCoV?

V případě, že bude mít občan obavy o svůj zdravotní stav související s novým koronavirem, je třeba, aby telefonicky kontaktoval svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde mu poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných skutečnostech.

Několik mýtů kolem koronaviru

V souvislosti koronaviru vybíráme také některé z frekventovaných mýtů. Na další můžete nahlédnout (v angličtině) na stránky WHO nebo i tuzemského ministerstva zdravotnictví.

Ochrání mě proti koronaviru textilní rouška? Při kontaktu s pacientem s příznaky akutního respiračního onemocnění je třeba dodržovat standardní opatření proti přenosu infekčních agens kapénkami, zejména ochranu dýchacích cest (ústenka, resp. rouška), respirační etiketu při kašli, kýchání a smrkání, používání jednorázových kapesníků, a také hygienu rukou, a to u symptomatických pacientů i zdravotnického personálu, který je ošetřuje. Roušky jsou prospěšné zejména k tomu, aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou například při chřipce, která je v současné době na vzestupu. Běžné papírové roušky pak chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj.

Je možné nakazit se koronavirem, pokud si nechám poslat zboží zásilkou z čínských obchodů? V tomto případě se není čeho obávat. Koronavirus 2019-nCoV se přenáší stejně jako jiná respirační onemocnění, tedy přenosem z člověka na člověka nejsnáze kapénkovou infekcí. Virus nepřežije mimo lidský organismus více než několik hodin.

coronavirus china trade

Proto se ochranná opatření přijímají především na letištích apod., kde je velké množství lidí. Zásilkové společnosti, spedice a například ani Česká pošta žádná takováto opatření v souvislosti s možnou nákazou čínským koronavirem z balíků a zboží obecně nepřijala, protože k tomu není důvod.

Ochrání mne před koronavirem alkohol? Vypadalo to nadějně i se zdravou dávkou peprnějšího humoru na sociálních sítích:

a 

Nejméně podle WHO: ne, alkohol nemá potenciál tlumit koronavirus (i když WHO rozebírá zejména aplikaci zvenčí...).

coronavirus alkohol

Je česnek prevencí před koronavirem? Česnek je bezpochyby zdravou potravinou s potenciálem zásahu proti určitým mikrobům, ve vysokých dávkách je také určitou obranou proti těsnému sociálnímu kontaktu ?. Dle WHO: není potvrzen potenciál ochrany proti koronaviru.

koronavirus česnek

Ohrožuje koronavirus především starší generaci? Z pohledu potenciálu nákazy koronavirem nikoli, z pohledu souvislosti s dalšími možnými zdravotními komplikacemi daného jedince (typu například astma, cukrovka, činnost srdce) ano.

Jsou antibiotika efektivní obranou proti koronaviru? Ne už ze své podstaty. AntiBIOTIKA jsou jsou zásahem proti bakteriální infekci, nikoli virové. Nejsou tedy vhodnou podobou prevence zásahu koronavirem. Pokud k nákaze dojde, pak například při hospitalizaci v nemocnici mohou být antibiotika podávána jako doprovodná léčba pro případ zjištěné kombinované bakteriální a virové nákazy.

coronavirus vaccine Patria WHO 

No a kdybyste se chtěli jen tak preventivně prolévat nosními kapkami, tak...

nosní kapky koronavirus

Odkazy na další informace:

Vše kolem koronaviru - WHO

Mýty kolem koronaviru - WHO

COVID-19: informace pro občany na stránkách ministerstva zdravotnictví ČR

 

Vše k dopadům koronaviru na dění na finančních trzích a v oblasti investování a ekonomiky sledujte na Patria.cz pod následujícím odkazem:

coronavirus

Sledujte průběžně vývoj koronaviru ve světě například na odkaze níže (klikněte na grafiku):

coronavirus in the world Patria

 
 

Čtěte více:

Evropské trhy propadají ve strachu z šíření koronaviru
24.02.2020 10:00
O řádově 4 procenta klesal v úvodu obchodování nového týdne italský ak...
Franklin Templeton: Úplné ekonomické důsledky koronaviru stále neznámé
24.02.2020 14:39
Trhy nadále hodnotí dopady koronaviru (COVID-19) a pozadu nezůstává an...
Analytici: Koronavirus stáhne italskou ekonomiku do recese
25.02.2020 8:34
Italská ekonomika se podle analytiků kvůli negativním hospodářským dop...
Koronavirus zvyšuje sázky na další pokles sazeb
25.02.2020 8:44
Narušení globálního ekonomického vývoje kvůli šíření onemocnění způsob...
BNP Paribas: Akcie, které kupovat teď a které po panice kolem koronaviru
25.02.2020 12:24
Nezdá se, že by celosvětové rozšiřování nového typu koronaviru zatím p...
Rakousko má dva nakažené koronavirem, šest Čechů je v karanténě na Tenerife
25.02.2020 14:23
V Rakousku se dnes potvrdily první dva případy nákazy novým typem koro...
Jan Bureš: Jaké budou dopady šíření koronaviru?
26.02.2020 5:41
Nejistota spojená s nástupem koronaviru zůstává vysoká a rychlý nárůst...
Rozbřesk: Extrémní nejistota spojená s koronavirem vyhání investory z akcií
26.02.2020 9:46
Nejistota spojená s nástupem koronaviru zůstává extrémní. I když přírů...

Váš názor
  •  
    28.02.2020 13:23

    Tak věřit WHO může jen trouba. Nebyli to právě oni, kdo říkal, cestujte, jako když se nic neděje, světová ekonomika je důležitější než zdraví. Celou dobu situaci zlehčují a ve svých prohlášeních jsou 30 dní pozadu za odborníky na nemoci. Pro zajímavost třetina rozpočtu WHO padla na cestování jejích členů po světě první třídou a přespáváním v luxusních hotelech. Je to korupcí prolezlá organizace financovaná a hájící zájmy USA. Lidské zdraví je nezajímá, jen jejich koryta a ekonomika. WHO a vlády ignorovaly nebezpečí a musely to být aerolinky, kdo začal rušil lety z Číny. Jediná prevence bylo měření teploty, které je zcela neúčinné, protože inkubační doba je až 27 dní a lidé bez příznaků mohou šířit virus a dále pak přihlouplé cedule na letištích. Vláda USA nechala od prosince přicestovat 300k Číňanů do USA a za celou dobu udělala jen několik stovek testů v zemi s 350 miliony obyvatel. Některým testovaným dokonce vystavila účet na 3500 dolarů za tento test, takže lidé radši budou doma a nenechají se testovat, protože 60% Američanů si nemůže dovolit výdaj ani 1000 dolarů natož 3500. Japonská vláda dle odborníků na infekční nemoci zcela selhala se situací na výletní lodi. Snažili se situaci zlehčovat, kvůli nadcházejícím olympijským hrám v Japonsku, nejprve testovali jen malý počet pasažérů a nakonec po uplynutí 14 dnů spoustu lidí nechali odejít. Mnoho z nich je nyní pozitivních a šířilo virus dál. Přesto však z českých médií a ministra zdravotnictví slyšíme o 14 denní karanténě a testování teploty pasažérů jako adekvátní.
    czinvestor
  • Je možné nakazit se koronavirem, pokud si nechám poslat zboží zásilkou z čínských obchodů? - OPRAVA
    27.02.2020 11:34

    V článku se píše: "Virus nepřežije mimo lidský organismus více než několik hodin." Podle mě je to špatně, dle vědecké studie: Coronavirus přežije mimo lidský organismus při pokojové teplotě v průměru 5 dnů, maximálně 9 dnů. Zdroj: https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext
    Adam
  • To vypadá jako dobrý nápad
    26.02.2020 11:52

    pro konečné řešení potřeby penzijní reformy na globální úrovni. Vědecky. Když penzijní reforma, tak jedině od Koronaviru!
    stan013
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení