Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Evropský automobilový trh padá o 55 %. Remdesvir zabijákem koronaviru? Trhy to tak vidí...

Rozbřesk: Evropský automobilový trh padá o 55 %. Remdesvir zabijákem koronaviru? Trhy to tak vidí...

17.04.2020 9:25
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco řada zemí EU ještě nestihla dát do kupy statistiky z reálné ekonomiky za únor, k dispozici jsou už březnová tvrdá data z evropského automobilového trhu. Podle dnes zveřejněných výsledků se registrace nových vozů v EU meziročně propadly o 55 %, respektive téměř o 700 tisíc vozů. Na vině je nástup korona-krize, který vedl k uzavírání autosalonů a celkově přesměroval pozornost zákazníků úplně jiným směrem.

Asi nepřekvapí, že tvrdě byly zasaženy země nejvíce postižené pandemií koronaviru. Na prvním místě tak skončila Itálie (-85 %) následovaná Francií (-72 %) a Španělskem (-69 %). Téměř 38 % si odepsal i největší evropský trh – Německo. Pro úplnost snad jen můžeme dodat, že Británie, která už ve statistikách stojí mimo EU, vykázala propad o 44,4 %. Pokud bychom se podívali na výsledky jednotlivých výrobních skupin, tak nejvíce zasaženým je Fiat (FCA -77 %), Peugeot (PSA -68 %) a Renault (-68 %). VW jako největší evropský výrobce udal na trhu o 42 % méně než loni v březnu a Škoda Auto jako nejvýznamnější tuzemský producent o necelých 39 %.

car sales europe plung patria news

Tristní čísla z automobilového trhu nejsou s ohledem na již dříve avizované výrobní odstávky až tak překvapivá. Na druhou stranu dávají tušit drtivý dopad korona-krize na automobilový průmysl, který je i ve velkých zemích EU významným tvůrcem HDP, byť ne třeba tak zásadním jako v ČR. V každém případě však lze už nyní říct, že do recese vstoupily evropské země už na konci prvního kvartálu letošního roku. A ČR nebude s ohledem na odstávky – nejen v autoprůmyslu – výjimkou.

Vzhledem k tomu, že i když první automobilky hlásí návrat k výrobním pásům, tristní čísla můžeme očekávat i za duben. Budou pravděpodobně v řadě případů ještě horší než ta březnová, a tak nelze předpokládat, že by se automobilkám podařilo do konce roku vykompenzovat stávající propad a vrátit se jen tak lehce k dřívějšímu normálu. Cestu k němu sice může urychlit například diskutované šrotovné v Německu, nicméně zůstane stále velkou otázkou, jak se k nákupům nových osobních automobilů budou stavět firmy investující do svých čtyřkolových flotil a jak se bude dařit zvyšovat export na mimoevropské trhy. Zájem domácností o nová auta bude totiž až třetí v řadě. Automobilový průmysl tak v době, kdy má pod hrozbami extrémních pokut zelenat, dostal další ránu, z níž se bude dlouho vzpamatovávat. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna během včerejšího odpoledne – stejně jako ostatní měny v regionu – lehce ztrácela a postupně se propracovala až k hranici 27,20 EUR/CZK. Stejně tak jen mírné pohyby výnosů zaznamenal i dluhopisový trh, i když stát pokračoval v masivním emisním tažení. Jen tento týden se tak Ministerstvu financí podařilo získat na finančních trzích dalších téměř 90 mld. korun. Z toho 69 mld. na dluhopisovém trhu, kde největší úspěch zaznamenala emise dvouletého papíru (prodáno 33 mld.), a na skoro 21 mld. si MF přišlo prodejem půlročních státních pokladničních poukázek. Od začátku letošního roku se na českém trhu podařilo upsat dluhopisy za více než 280 mld. korun a další 102 mld. si MF půjčilo ve formě státních pokladničních poukázek, z nichž dvě třetiny budou splatné až v příštím roce. Ministerstvo tak úspěšně pokračuje v budování likviditního valu, který bude potřebovat na pokrytí expandujícího schodku státních financí. 


Zahraniční forex
Ani další série špatných čísel z USA neměla na kurz eurodolaru zásadnější vliv a ten zůstává v relativně úzkém intervalu 1,08-1,09. Další katastrofální nárůst počtu nezaměstnaných v USA na týdenní bázi implikuje, že míra nezaměstnanosti byla již v dubnu dvouciferná a trhem zásadněji nepohnula, neboť ten se již koncentruje na znovuotevření ekonomiky, na které tlačí jak prezident Trump v USA, tak třeba kancléřka Merkelová v Německu. Zprávy o tom, že s koronavirem se lze vypořádat navíc podporují informace o úspěšnosti léku Remdesivir a o enormně narůstající kapacitě bleskově testovat. To platí zejména pro USA, čímž země začíná smazávat náskok Evropy ve vypořádávání se s epidemií, což by mohlo mít důležité makro důsledky s implikacemi i pro eurodolar. 


Ropa
Ropa Brent se drží v těsné blízkosti 28 dolarů za barel a příliš nereflektuje na včerejší verbální intervence ze strany Saúdské Arábie a Ruska zdůrazňující připravenost dále stabilizovat ropný trh. Otázkou totiž zůstává, co dalšího může vlastně OPEC+ v tuto chvíli nabídnout, neboť o víkendu přijaté rekordní produkční škrty v rozsahu 9,7 mil. barelů denně se zdají maximum možného. Při pohledu na kolabující ropnou poptávku (odhadem o 25-30 mil. barelů denně) je navíc zřejmé, že ani hypotetické a jen těžko představitelné zdvojnásobení těžebních škrtů by tržní bilanci nedokázalo vyrovnat. Jinak řečeno, dokud se nezačnou rozvolňovat striktní karanténní opatření napříč světem a nedojde k oživení ropné poptávky, jakékoli myslitelné škrty kartelu OPEC+ nebudou s to rebalancovat trh a zajistit postupný růst cen ropy.

Akcie
Akciové futures v noci vyskočily o více než 3 % v reakci na zprávy o tom, že jednak Boeing příští týden opět rozjede výrobu a jednak, že lék Remdesivir zaznamenává výrazné úspěchy s léčbou pacientů těžce zasažených koronavirem. Nicméně stejně jako včera i dnes bude pokračovat výsledková sezóna.

Včera se v zámoří dařilo převážně technologickému indexu Nasdaq, který zakončil obchodní seanci 1,7 % v plusu. Industriální Dow Jones takový úspěch neslavil, přesto včerejší den skončil 0,2 % v zeleném. Nejširší index S&P500 se potom pohyboval většinu dne kolem nuly, v závěru se ale vzmohl na zisk 0,6 %. Online obchod Amazon (+4,4 %) a streamovací služba Netflix (+2,9 %) profitují ze současné situace, kdy je mnoho osob globálně odkázáno k pobytu ve svých domovech. Díky tomu se včera oběma těmto společnostem podařilo překonat svá historická maxima. Nízkou cenou ropy byl zasažen energetický sektor, který včera odepsal 4 % a stal se tak suverénně největším propadákem na zámořském trhu.


 

Čtěte více:

Ropa v době viru - břidlicové firmy v USA krachují jak nikdo
17.04.2020 6:10
Firma MCA Petroleum Corp. texaského naftaře Mika Shellmana fungovala č...
Pár chudých let?
16.04.2020 18:16
Royal Caribbean ztrácí za poslední tři měsíce asi 70 %, za poslední mě...
Amazon s Netflixem trhají rekordy
16.04.2020 22:01
Dnes se v zámoří dařilo převážně technologickému indexu Nasdaq , který...
Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí poprvé od nejméně 1992 klesla
17.04.2020 8:18
Čínská ekonomika za leden až březen ve srovnání se stejným obdobím lon...
Plány na znovuotevření ekonomiky posouvají Evropu do zeleného
17.04.2020 8:55
Evropské akciové trhy nejspíše zahájí páteční obchodování výrazným růs...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data