Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Handelsblatt: Akcionář Lufthansy chce jednat s vládou, firmu by mohl zachránit sám

Handelsblatt: Akcionář Lufthansy chce jednat s vládou, firmu by mohl zachránit sám

19.06.2020 13:24
Autor: ČTK

Vlastník 15,5 procenta akcií letecké společnosti Lufthansa chce o balíčku na záchranu firmy jednat s německou vládou. Množí se spekulace, že by Heinz Hermann Thiele společnost postiženou koronavirovou krizí mohl chtít zachránit sám, píše na svém webu německý hospodářský deník Handelsblatt.

Miliardář si obstaral další hotovost prodejem podílu ve firmě Knorr-Bremse. Podle čtvrteční zprávy agentury Bloomberg se zbavil osmi milionů akcií tohoto výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla a nákladní automobily, které mu vynesly zhruba 760 milionů eur (18,7 miliardy Kč). Zisk má být použit k dalším osobním investicím Thieleho, stojí v obchodním sdělení.

Podle Handelsblattu se objevují spekulace, že by Thiele mohl získané prostředky použít k dalšímu posílení své pozice v Lufthanse. Hovoří se i o tom, že by se mohl pokusit zachránit aerolinky sám.

Thiele už dříve uvedl, že mu vadí požadavek vlády na 20procentní podíl v Lufthanse a na dvě místa v její dozorčí radě. Společnost varovala, že by díky malé účasti na mimořádné valné hromadě svolané na příští týden mohl miliardář schválení pomoci od vlády ve výši devíti miliard eur zabránit.

Podle Handelsblattu se má Thiele brzy sejít s německým ministrem financí Olafem Scholzem. Jeho resort se na tvorbě záchranného balíku významně podílel.

Na Lufthansu doléhají podobně jako na celé odvětví letecké přepravy dopady koronavirové krize. Firma již uvedla, že se chystá propustit 22.000 zaměstnanců, což odpovídá asi 16 procentům pracovní síly. Mimořádná valná hromada se uskuteční 25. června.

Podle zdrojů belgického listu La Libre by největší německá i evropská letecká společnost mohla nechat zbankrotovat nebo prodat svou belgickou dceřinou firmu Brussels Airlines. V té pracuje 4200 lidí a jejich zaměstnavatel minulý měsíc uvedl, že v důsledku koronavirové krize letku zeštíhlí o 30 procent a pracovní sílu sníží o čtvrtinu.

Rozhovory o záchraně Brussels Airlines přerušily problémy mateřské společnosti. Vedení obou firem by se měla k dalšímu jednání sejít v pondělí, uvádějí zdroje La Libre z belgické firmy.


Čtěte více:

Spotřebitelská důvěra v Británii se dostala nejvýše od března
19.06.2020 9:29
Spotřebitelská důvěra v Británii v červnu díky uvolňování opatření pro...
Akcie lehce v plusu. V závěru týdne mohou dostávat impulsy z různých stran
19.06.2020 10:46
Závěrem týdne se investoři budou muset poprat s řadou faktorů, mnohdy ...
Dluh Británie poprvé od roku 1963 přesáhl 100 procent HDP
19.06.2020 11:10
Britská vláda si v květnu kvůli rozsáhlým nákladům na podporu ekonomik...
Jak Wirecard zašantročil dvě miliardy eur
19.06.2020 13:01
Sága Wirecard a jeho podvodných transakcí, kterou odstartovalo obviněn...

Váš názor
  •  
    19.06.2020 14:17

    Tak tohle je přesně způsob, jakým by vlády neměly zneužívat koronakrizi ke znárodňování firem, zasaženým koronakrizí a OPATŘENÍMI VLÁDY! Znárodňovat měly banky, co tehdy nakoupili od Američanů to hypotéční harampádí. Tam to bylo namístě. Teď jde o hyenismus nejhrubšího zrna. Přeji panu Heinzi Hermannu Thielemu, aby společnost zachránil vlastními silami.
    Richard Fuld
    •  
      19.06.2020 19:06

      Znárodnění německou vládou bych se nebál! Významným akcionářem VW je mj.jedna ze zemských vlád a nikomu to žíly netrhá. Naopak ve státní účasti spatřuji v takto významných firmách buď strategicky nebo počtem zaměstnanců, stabilizační efekt. Německé vláda zareagovala promptně a řekla si o tolik, aby měla nad svou investicí kontrolu. Jinak také přeji panu Thielemu, aby společnost zachránil vlastními silami. Ale už nevidím tak daleko, jestli v budoucnu nebude chtít (nebo muset) prodat svůj podíl třeba čínskému nebo americkému fondu. Mně to může být jedno, ale německé vládě to spíš jedno není. Kromě toho v USA šlo do sektoru oficiálně 60 mld a možná tam mají méně přísná kritéria pomoci. Americké hypoteční harampádí využiji k odpovědi, kterou dlužím z rozbřesku 4.6. Tehdy poprvé se zvedla bilance (já říkám steroidy) a tentokrát jde o stejný princip - rozředit v sektoru toxická aktiva, která na základě jednorázového excesu (posledně hypoteční listy, tentokrát covid) budou nabývat na síle řekněme jeden rok. Nebýt nových steroidů, už na konci tohoto roku by některé z komerčních bank neprošly zátěžovými testy, možná i hůř, a proto jsou steroidy nezbytné. Steroidy jak je běžně známe nejsou nejčistší řešení a někdy dokonce nejsou legální. Zvednutí bilancí křížem světa legální je, ale ne zcela čisté. Čisté řešení v "našem" stávajícím ekonomickém systému by bylo nechat ty slabé padnout, aby se prostředí pročistilo, jistě se mnou v tomto budete souhlasit. Jestliže se ekonomický systém čistě nechová, je to vždy pouze "ve vyšším zájmu". (Něčeho, někoho, každý nechť si najde svému uchu líbivou odpověď sám.) Rétorika je obvykle bohulibá, ovšem vidíme také časové grafy, které dokládají opak (konkrétně dlouhodobě rozdělení ekonomického vlivu - čím dál menší množství subjektů s vlivem proti zvětšující se skupině populace bez vlivu; přirozeně když v Indii nebo Africe populace roste výrazně rychleji než ve "vyspělém světě"). Vždycky je něco za něco, a ne vždy to je win-win. Tímto vysvětluji z minula "steroidy dále umocní ekonomické a politické nerovnováhy ve světě". FED bude nákupem korporátních dluhopisů nejenže preventivně ředit potenciální růst toxicity aktiv, ale dokonce může nepřímo podporovat protekcionismus. ochranářství. Akvizice jako Bayer-Monsanto byla na úrovni akcionářů a vyhráli ti s většími koulemi. Teď vstoupil oficiálně do hry akcionářů FED, který doposud vystupoval na politice nezávisle. Přepisují se dějiny.
      Mudr.c
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m