Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Joe Biden chce zmírnit polarizaci společnosti, dostat pod kontrolu koronavirus i řešit klimatickou změnu

Joe Biden chce zmírnit polarizaci společnosti, dostat pod kontrolu koronavirus i řešit klimatickou změnu

09.11.2020 8:30, aktualizováno: 9.11. 8:37
Autor: ČTK

Aktualizováno

Zmírnit polarizaci americké společnosti, dostat pod kontrolu šíření koronaviru a zakročit proti klimatické změně. Tyto i další náročné cíle nastolil v noci na dnešek SEČ bývalý americký viceprezident Joe Biden ve svém prvním projevu poté, co ho přední americká média v sobotu vyhlásila vítězem letošního souboje o Bílý dům. Jeho příznivci v mnoha amerických městech mezitím vyráželi na pouliční oslavy, na řadě míst ale po vyhrocené kampani a dramatických volbách pokračovaly protesty voličů prezidenta Donalda Trumpa. Vícero médií se shodovalo v hodnocení, že nově zvolenou hlavu státu čeká nelehká práce a pravděpodobně i kompromisy, pokud si v Senátu zachovají většinu republikáni.

"Lid této země promluvil. Dal nám jasné vítězství, přesvědčivé vítězství," řekl Biden před davem svých stoupenců ve svém domovském státě Delaware. Kandidát demokratické strany se mohl prohlásit za vítěze až čtyři dny po uzavření posledních volebních místností, když mu média za jeho narůstajícího náskoku v klíčovém státě Pensylvánie přisoudila většinu v prezidentském sboru volitelů.

"Zavazuji se být prezidentem, který nechce rozdělovat, ale spojovat," pokračoval 77letý demokrat, který se stal nejstarším vítězem v historii amerických prezidentských voleb.

"Pojďme si dát navzájem šanci," vyzval Trumpovy podporovatele. "Je na čase nechat stranou drsné řeči, ubrat plyn, mít se znovu na zřeteli, navzájem se znovu poslouchat. Teď je čas vyléčit Ameriku," dodal s tím, že si podle něj Američané přejí, aby spolu demokraté a republikáni spolupracovali.

. @JoeBiden byl zvolen prezidentem #USA. @realDonaldTrump jeho výhru odmítá #USElection2020 - https://t.co/2JAh5hBymg pic.twitter.com/jv24ylAHLH

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem USA. Ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů.Prezident Trump ovšem stejně jako řada vlivných republikánů Bidenovo vítězství neuznali a výsledek ohlášený na základě stále ještě průběžných čísel odmítaly i davy Trumpových podporovatelů, které se v sobotu sešly v hlavních městech několika amerických států. V některých městech se účastníci těchto protestů setkávali se skupinami nadšených voličů Bidena. Ti na ulicích, náměstích či v parcích slavili konec prezidentství, které přineslo nespočet skandálů a sporů.

Některé americké deníky po oznámení jména nového lídra země předpovídaly nástup politicky předvídatelnějšího prezidenta, zatímco ekonomové avizovali opatření na oživení hospodářství. Biden dává opakovaně najevo, že za své hlavní úkoly považuje kromě boje proti politické polarizaci, epidemii covidu-19 a s ní spojené ekonomické recesi, také ochranu klimatu a potlačení toho, co označuje jako systémový rasismus v USA.

Jako body, které jsou na seznamu cílů úplně nejvýše, uvádí kampaň nastupujícího 46. amerického prezidenta návrat k pařížské klimatické dohodě z roku 2015, Světové zdravotnické organizaci (WHO), zvýšení daní korporacím a nejbohatším nebo snížení cen léků. Zákony, které Biden potřebuje k uvedení jádra své agendy do praxe, však mohou narazit v Senátu, pokud si tam republikáni udrží většinu, což se v tuto chvíli jeví jako pravděpodobné, podotýkal deník The Wall Street Journal. Vliv na prosazování plánů zároveň mohou mít i konzervativní hlasy v justici včetně šesti konzervativních soudců v devítičlenném nejvyšším soudu, z nichž tři jmenoval Trump.

Některé priority může Biden naplnit cestou exekutivních nařízení, jako například obnovení členství USA ve zmíněných mezinárodních mechanismech. Deník The Washington Post píše, že bývalý viceprezident plánuje rychle podepsat také dekret rušící zákaz občanům z řady většinově muslimských zemí cestovat do USA či obnovit imigrační program umožňující zůstat v zemi lidem, kteří do USA přišli jako děti.

I necelý den po ohlášení svého volebního vítězství Biden sklízel další gratulace od světových lídrů, média si zároveň všímala, že podobná prohlášení stále nepřicházela od ruského prezidenta Vladimira Putina, severokorejského vůdce Kim Čong-una, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či brazilského prezidenta Jaira Bolsonara.

Pokud jde o americké politiky, Bidenovi zatím neblahopřál kromě Trumpa ani viceprezident Mike Pence či lídři republikánů v obou komorách Kongresu. Řada představitelů prezidentovy strany poukazuje na možné přepočty hlasů a soudní dohru voleb. Šance, že by tyto procesy změnily výsledky o desetitisíce hlasů a zvrátily tak celkové vyústění, byla podle komentátorů mizivá.

Tisk: Biden bude předvídatelnější, čekají ho i kompromisy

Demokrat Joe Biden bude politicky předvídatelnější než jeho předchůdce, republikánský prezident Donald Trump, píší americké listy The Washington Post (WP) a The Wall Street Journal (WSJ). Mezi nejnaléhavější body své agendy řadí návrat k pařížské klimatické dohodě, Světové zdravotnické organizaci (WHO), zvýšení daní korporacím a nejbohatším, snížení cen léků, změny v systému zdravotního pojištění a především cílená opatření na boj s pandemií covidu-19, která si už vyžádala životy 237.000 Američanů a poškodila americkou ekonomiku. Média se však shodují, že jej čeká nelehký úkol a pravděpodobně i kompromisy, pokud si v Senátu zachovají většinu republikáni.

"Slibuji, že budu prezident, který se nesnaží rozdělovat, ale spojovat, který nevidí modré a červené státy, nýbrž Spojené státy," řekl Biden v projevu poté, co jej média na základě získaných hlasů označila za zvoleného prezidenta USA. Doplnil, že chápe zklamání Trumpových stoupenců, ale zároveň je vyzval "dát si navzájem šanci". List The New York Times (NYT) poznamenal, že Biden v celém 17minutovém projevu Trumpovo jméno zmínil jen jednou a zcela ignoroval fakt, že Trump prohru odmítá uznat a zpochybňuje regulérnost voleb.

Podle The Washington Post bude přechod od Trumpa k Bidenovi patřit k nejpřekotnějším v dějinách USA. Zatímco Trump se "snažil podkopat zavedené normy a instituce", Biden se zavázal obnovit "nastolený řád".

Zákony, které Biden potřebuje k uvedení své agendy do praxe, však mohou narazit v Senátu, pokud si tam republikáni udrží většinu, což se v tuto chvíli jeví jako pravděpodobné, připomíná WSJ. Vliv na prosazování plánů zároveň mohou mít i konzervativní hlasy v justici včetně šesti konzervativních soudců v devítičlenném nejvyšším soudu, z nichž tři jmenoval Trump. Závěrem WSJ uvádí, že pro podnikání bude Bidenovo prezidentství nejspíše "méně pohostinné" než za Trumpa, ale také předvídatelnější a jak mnozí lídři v oblasti byznysu doufají, "nudné".

Bidenovou hlavní prioritou však v tuto chvíli bude podle NYT dostat pod kontrolu pandemii. To ostatně zopakoval i v nočním projevu, když řekl: "Nemůžeme napravit ekonomiku, obnovit naši životaschopnost nebo si užívat nejcennější okamžiky života - objímání vnoučat, narozeniny, svatby, promoce, všechny momenty, na kterých nám nejvíce - dokud nedostaneme tento virus pod kontrolu".

 

Čtěte více:

Joe Biden byl zvolen prezidentem USA. Trump jeho výhru odmítá
07.11.2020 18:25
Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvol...

Váš názor
  • Biden prý odstoupí
    09.11.2020 19:31

    Biden prý prohlásil, že odstoupí a nebude prezidentem, pokud mu jeho dva kluky nevemou do domova důchodců. tak nevím?
    oradapoisson
  •  
    09.11.2020 14:27

    "Média vyhlásila Bidena prezidentem." Demokracie v kostce.
    Berounskej
    •  
      09.11.2020 20:19

      Přesně, ani jeden stát necertifikoval volby na vlastní půdě. Až to udělají stát po státu, sbor volitelů potvrdí své hlasy, oštempluje to supreme Court a pak to předá congressu. Pokud, má Trumpův Team skutečné důkazy, a to se dovíme velmi brzy, a začnou se tím zabývat příslušné soudy v každém státě, také FBI ... můžeme být všichni vykulení!?
      Čert
  • polarizace spolecnosti
    09.11.2020 9:08

    Tak zmirneni polarizace asi sotva. I Trump taky dostal vic hlasu nez dosavadni rekord Obamy, skoro 71 milionu.. A k tomu ty jeho cile sou primo v rozporu s nejakym uklidnovanim situace. Hypoteticky, pokud by Biden vydrzel az do konce obdobi, Trump bude mit obrovskou sanci na drtivou vyhru v roce 2024.
    Ai-kun
    • Re: polarizace spolecnosti
      09.11.2020 20:22

      Pochybuji, že Trump by šel 2024. Myslím, že věk půjde proti němu. Nicméně, Dems tady poslední 4 roky nedělali nic jiného než povzbuzovali lidi k nepokojům, honům na Trumpovi voliče a ostrou rétoriku v médiích... najednou chtějí sjednocovat!
      Čert
    • Gerontokracie
      09.11.2020 9:34

      Trump 2024 a drtiva vyhra? Na to bych si v zivote nevsadil a doufam, ze si GOP vybere za pristiho kandidata nekoho mladsiho, ktery nebude polarizovat spolecnost takovym zpusobem a hlavne ktery bude moct kandidovat 2 volebni obdobi.
      sleeper
      • Re: Gerontokracie
        09.11.2020 10:13

        Mam obavu ze republikani momentalne nemaj nikoho kdo by mel sanci ziskat vic hlasu nez Trump. Otazka je jak to bude za 4 roky, troufam si tvrdit ze DT bude v lepsi kondici nez ted o 4r starsi Biden. (Trumpuv otec se dozil 93..). A pokud by ho republikani nechteli a on kandidoval nezavisle, republikani budou fakticky bez jakykoliv sance na vyhru.
        Ai-kun
        •  
          09.11.2020 11:25

          Víc hlasů než Trump jiný republikán nezíská, i tak by to mohlo být dost na výhru. Těch co volili proti Trumpovi je obrovská masa.
          ..
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data