Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda zpřísnila opatření vůči hotelům, doporučuje omezit pohyb

Vláda zpřísnila opatření vůči hotelům, doporučuje omezit pohyb

29.01.2021 8:06, aktualizováno: 29.1. 8:32
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ubytovací služby mají být nově jen pro lidi na služební cestě s potvrzením a lidé v Česku by měli celkově omezit pohyb. Od soboty budou také kvůli šíření nemoci covid-19 zakázány návštěvy v nemocnicích na odděleních akutní péče. Po jednání vlády to oznámili členové kabinetu. Navzdory spekulacím ale vláda nevymezila maximální vzdálenost, do které se lze vzdálit od bydliště. Kabinet nerozhodl ani o povinném nošení respirátorů na rizikových místech, vláda je však jako ochranu doporučila. Kabinet také rozšířil možnosti bezplatného testování na covid-19.

Mezi zpřísněnými opatřeními, která začnou platit o půlnoci z pátku na sobotu, je další omezení pro ubytovací zařízení, která jsou uzavřena od 18. prosince. Ubytovací služby budou moci využívat jen lidé na služební cestě, bez rodinných příslušníků. Budou se muset prokázat potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby a ubytovací zařízení budou muset potvrzení uchovávat.

Lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů. Pobývat v nich ale mohou pouze členové jedné domácnosti, uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vybídl, aby lidé nevykonávali zbytné návštěvy a omezili kontakty. "Nejlepší je zůstat doma," řekl. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že by se neměly setkávat rodiny, které spolu nežijí.

Další zpřísnění se týká lyžařských středisek. Lanovky a vleky už nebudou moci vozit kromě lyžařů ani pěší. Provoz lanových drah a vleků byl dosud omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdových tratí. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) byl ale na sjezdovkách chaos a nedodržovala se opatření. Zákaz se nebude vztahovat na činnosti typu veřejné obslužnosti, kritické infrastruktury, energetiky nebo záchranného systému. Kabinet podle Havlíčka neurčil termín, od kdy skiareály budou moci obnovit provoz. Pravděpodobně to ale nebude příští týden.

Kabinet obnovil zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. V pravidlech ale zůstaly některé výjimky. Dál je možná například přítomnost třetí osoby při porodu, návštěva u lidí s omezenou svéprávností či u dětských pacientů, doplnil ministr Blatný. Vláda zakázala ještě prodej na tržištích, ve stáncích a mobilních zařízeních i pochůzkový prodej. Zůstat mohou jen pojízdné prodejny potravin či drogerie v obcích, kde toto zboží není dostupné.

Iniciativa Chcípl PES vyzvala lidi, kteří nesouhlasí s vládou, aby přijeli v pátek do Prahy. Odpoledne chce zorganizovat protest, k němuž podrobnosti sdělí v pátek ve 14:00. Její zástupci oznámili, že hodlají blokovat vládní budovy.

Vláda od minulého týdne zvažovala zavedení povinného nošení respirátorů na rizikových místech, ale dnes ještě k tomuto kroku nesáhla. Používání respirátorů lidem kabinet jen doporučil. Kabinet však nově nařídil, že respirátory budou muset využívat instruktoři i žáci v autoškolách.

Nově se budou moci lidé nechat častěji zdarma otestovat na covid-19, a to každé tři dny. Zatím mohou na bezplatný antigenní test zájemci po pěti dnech. Ministerstvo zdravotnictví v opatření píše, že chce umožnit častější testování veřejnosti především kvůli výskytu nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta. V Česku je minimálně od začátku prosince tzv. britská mutace. Podezření na tuto mutaci je podle Blatného u 355 případů a 13 z nich bylo potvrzeno tzv. sekvenací.

V Česku nyní oficiálně platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES, který se řídí opatření proti šíření covidu-19. Rizikové skóre PES je od poloviny ledna na úrovni čtvrtého stupně, ale Blatný včera prohlásil, že toto skóre není v současnosti pro vývoj protiepidemických opatření relevantní. Prioritou je podle ministra snížení počtu lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19. Ke středě jich bylo 5925. Pokud budou opatření fungovat dobře, mohl by počet lidí v nemocnicích klesat o 1000 až 1200 týdně. "To odpovídá dvěma až třem týdnům, v té době bude nutné znovu požádat o prodloužení nouzového stavu," uvedl Blatný. Nouzový stav aktuálně platí do 14. února.

Zemřelých s nemocí Covid-19 je přes 16.000

Počet zemřelých lidí s nemocí covid-19 od začátku epidemie v Česku ve čtvrtek přesáhl 16.000. Nově nakažených koronavirem ve čtvrtek přibylo 7937, což je zhruba o čtyři stovky více než před týdnem. Dále však klesal počet hospitalizovaných. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Index rizika protiepidemického systému PES je i dnes stále na čtvrtém stupni s 68 body.

Mírně stouplo tzv. reprodukční číslo, ale dál je pod hodnotou jedna. To znamená, že jeden pozitivně testovaný nakazí koronavirem v průměru méně než jednoho dalšího člověka.

 

Čtěte více:

Nejasnosti kolem daňových změn: Začnou platit od ledna, nebo je prezident vetoval?
30.12.2020 8:15
Takzvaný daňový balíček by měl začít platit od začátku ledna. V prosin...
Papírnictví a dětské zboží od úterý otevřeno. Vláda chce nouzový stav dalších 30 dní
18.01.2021 18:06
Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli ep...
Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i epidemická opatření
22.01.2021 9:42
Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i platnost opatření proti ší...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university