Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, Tesla prohlubuje ztráty a futures jsou dnes smíšené

ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, Tesla prohlubuje ztráty a futures jsou dnes smíšené

03.04.2024 8:46
Autor: Redakce, Patria.cz

ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, včetně dvou uhelných elektráren. Vláda si posvítí na banky, které se vyhýbaly mimořádné dani. Dva představitelé Fedu potvrdili, že americká centrální banka v roce 2024 třikrát sníží sazby. Tchaj-wan utrpěl nejsilnější zemětřesení za čtvrt století. A Tesla předčila i ta nejčernější čísla o dodávkách elektromobilů a prohloubila letošní ztráty. Futures jsou dnes smíšené.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +0,1 %, FTSE 100 -0,4 %, DAX +0,1 %.

Člen ODS Benda v rozhovoru řekl, že se banky vyhýbaly mimořádné dani „účetním trikem“. Dodal, že vláda to analyzuje a zvažuje další kroky.

Skupina ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, včetně dvou uhelných elektráren. Polostátní energetická firma nejprve otestuje zájem trhu, následovat bude výzva k podání nezávazných nabídek. Vyplývá to z informací na stránkách firmy, na který dnes upozornil web e15.cz. Prodej vybraných polských společností je v souladu s plánem Skupiny ČEZ na dekarbonizaci výroby. Aktiva zařazená do divestičního procesu zahrnují dvě černouhelné elektrárny s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla. Elektrárny CEZ Skawina a CEZ Chorzów v loňském roce vyrobily dohromady 1390 gigawatthodin elektřiny a 5649 terajoulů tepla. CEZ Skawina je s přibližně 25procentním podílem druhým největším dodavatelem tepla do Krakova a CEZ Chorzów patří mezi největší dodavatele tepla do Katovic a dalších městských aglomerací ve Slezsku. Více zde.

Americký prezident Joe Biden řekl, že Izrael neudělal dost pro ochranu civilistů po smrti sedmi humanitárních pracovníků. Jde o jednu z jeho dosud nejtvrdších kritik vůči chování této země od zahájení vojenské kampaně proti Hamasu v Gaze. Podle nové zprávy zničila izraelská vojenská ofenziva v pásmu Gazy infrastrukturu v hodnotě 18,5 miliardy dolarů. Ropa si drží své zisky, Brent se v úterý obchodoval poblíž 90 dolarů za barel poté, co zavřela na nejvyšší úrovni od října.

Dva představitelé Federálního rezervního systému, kteří letos hlasovali o rozhodnutích o měnové politice, uvedli, že stále očekávají, že americká centrální banka v roce 2024 třikrát sníží sazby, i když se snižováním výpůjčních nákladů nijak nespěchají. Naděje na snížení sazeb se na trhu skutečně začínají vytrácet. Obchodníci s dluhopisy se shlukují na medvědích sázkách a podporují výprodeje benchmarkových státních dluhopisů a čerstvá data o silném růstu v USA spouští rekalibraci očekávání úrokové politiky Fedu.

Tchaj-wan utrpěl nejsilnější zemětřesení za čtvrt století. Otřesy srovnaly se zemí desítky budov na východní straně ostrova, zranily více než 50 lidí a narušily některé linky na výrobu čipů. Zemětřesení udeřilo ve středu v 7:58 místního času a podle US Geological Survey mělo sílu 7,4 stupně. Po počátečním šoku došlo k několika otřesům, většinou na východním pobřeží ostrova. Taiwan Semiconductor Manufacturing, největší světový výrobce pokročilých čipů, po zemětřesení zastavil některé stroje na výrobu čipů a evakuoval zaměstnance.

Tesla vedená Elonem Muskem dodala za první tři měsíce roku pouhých 386 810 vozů, čímž zaostala za průměrným odhadem Bloombergu, přičemž jde o největší rozdíl v těchto číslech za sedm let. Akcie Tesly v úterý v New Yorku klesly o 4,9 %, čímž prodloužily svůj pokles v roce 2024 na 33 %, což je druhý nejhorší výsledek na indexu S&P 500.


 

Čtěte více:

Německá inflace v březnu zpomalila na 2,2 procenta
02.04.2024 14:40
Míra inflace v Německu v březnu zpomalila na 2,2 procenta z únorové h...
Dva dnešní problémy - Tesla a výnosy
02.04.2024 17:46
Po smíšeném začátku se evropské akcie postupně noří do červeného. Z hl...
ČEZ chce prodat část polských aktiv včetně dvou uhelných elektráren
03.04.2024 8:24
Skupina ČEZ plánuje prodat část aktiv v Polsku, včetně dvou uhelných e...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y