Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD bude do voleb posilovat - také díky Paroubkovi

ČSSD bude do voleb posilovat - také díky Paroubkovi

09.11.2005 14:30
Autor: 

Po pádu vlády premiéra Grosse usedl do čela nového kabinetu Jiří Paroubek. V politikovi, který na karierním žebříčku postupoval vzhůru doslova raketově, našla sociální demokracie novou naději na dobrý výsledek ve volbách, ne-li dokonce na volební vítězství. V říjnové anketě na Patria.cz jsme se tak ptali na Váš názor, zda díky Paroubkovi sociální demokracie dosáhne vítězství ve volbách.

Nejvíce, tedy 47 % hlasů, v anketě získala možnost, že sice ČSSD zůstane druhá, avšak Jiří Paroubek jí pomůže posílit. Podle 18,7 % hlasujících dokonce nový premiér dovede sociální demokracii k volebnímu vítězství, 7,5% podporu získal názor, že ČSSD vyhraje volby, avšak díky chybám ODS. Naproti tomu si 23,6 % respondentů ankety myslí, že ČSSD po nárůstu preferencí začne ztrácet a že jde o růst přechodný. Pouze 3 % hlasujících se domnívá, že se odstup ČSSD od vedoucí ODS do voleb výrazněji nezmění. Celkově tedy převážil názor, že ČSSD bude do parlamentních voleb získávat, a to s výrazným přispěním Jiřího Paroubka.


Zdroj: Patria Online

Jak se vyvíjejí volební preference? V dubnu, kdy se Paroubek stal premiérem, byla ČSSD na kolenou s volebními preferencemi 10,5 %, naproti tomu ODS se stále držela nad 30 %. Změna vlády však jakoby odstartovala obrat ve vývoji. Nástup ČSSD s novým premiérem v čele znamenal nárůst preferencí až na zářijových 23 %. ODS se nestačila divit, natož aby nějak zareagovala. Její zářijový výsledek: 28,5 %. Předčasné volby v Německu znovu dokázaly, že nic není nemožné. Gerhard Schroeder se svou SPD mocným finišem před volbami takřka smazal přechozí výraznou ztrátu a skončil jen těsně druhý. Jeho volební tým pomoci i české sociální demokracii.

Tabulka: Vývoj stranických preferencí od června 2004 (v %)

Zdroj: CVVM

Na začátku listopadu CVVM zveřejnila výsledky průzkumu volebních preferencí za říjen, tedy měsíc, kdy probíhala naše anketa. ODS podle nich mírně upevnila své vedoucí postavení, když získala 29 %, naopak ČSSD zaznamenala mírný pokles na 22,5 %. Preference po předchozím oslabování znovu vzrostly komunistům a polepšila si i KDU-ČSL.

Říjnové preference tak jako by nahrávaly názoru, že se odstup ODS od ČSSD příliš nemění nebo že byl nárůst preferencí sociální demokracie přechodný. Nepřeceňujme však mírné změny v dílčích výsledcích. Roli Jiřího Paroubka ve vedení ČSSD i jeho vliv na volební zisky prověří až červen 2006.

Anketa "Dožene díky Paroubkovi sociální demokracie ODS?" probíhala na stránkách Patria.cz od 6.10. do 3.11.2005, zúčastnilo se jí 700 hlasujících.


Váš názor
  • ČSSD - vítěz voleb 2006
    09.11.2005 14:58

    To je na tuti.
    • ČSSD
      10.11.2005 9:01

      To Norbert: Příteli,myslím,že jseš socan a fanda Paroubka.Pravda je ovšem jiná.Paroubek bez zkušeností a žádné praxe na vládních pozicích nastoupil na post premiera čistě náhodou,obrodně jako před ním Gross.Nemá žádné zkušenosti ä znalosti s řízení státní politiky.Předešlé posty ohřívače párků v RaJi a náměstka na Magistrátu/kde skončil neslavně/ jsou toho důkazem.Paroubek je slibotechna,všechno zařídí,všemu rozumí,na vše se podívá.Skutek ovšem utek a dle toho vypadá i práce vlády a hlavně ÚV ČSSD.Podívej se na poslední maléry politiků ČSSD a vše pochopíš.Závěrem jen tolik,že kdo fandí Paroubkovi a jak vypadá vzorek tázaných lidi v průzkumech? Co jejich vzdělání,věková hranice atd.Možná se budeš divit,ale rychlý start znamená vždy rychlý pád.Vše potvrdil pád Grose a vo tom to je.í
      lada
      • nejsem socan
        11.11.2005 12:17

        Pane Láďo, nejsem socan, ani nefandím vládě ČSSD, ve které jsou jen prospěcháři a zloději. Bylo to jen smutné konstatování...
    • To je na palici
      09.11.2005 15:18

      Nechápu, co kdo na Paroubkovi vidí. Sám nic nedělá, na všechno má lidi, kteří každou chvíli něco zvorají a za to on pak prostě nemůže, mění názory mrknutím oka, cenzuroval by veřejné mínění a ještě kamarádí s komančema. A z holčičího pohledu - není to žádnej Redford. Stejně je zvláštní, že Zeman označil Grosse za zrádce, když jednal s KSČM, ale s Paroubkem jsou nejlepší kámoši. Jestli jde tohle pochopit, tak se při tom nesmí používat mozek.
      Jirka
      • Máš problémy s hlavou ?
        10.11.2005 10:09

        Jirko, nezlob se, ale myslím si, že toho o politice moc nevíš.Z Tvého textu je zřejmé, že jak si povrchní v názorech na lidi (přeci není vůbec podstatné jak někdo vypadá, ale jak se chová a jedná), tak jsi povrchní i v politice. Předseda vlády je vrcholový manažer a jako takový má na odbornou problematiku své ministry. Ti zase, jako manažeři na 2. stupni mají zase své poradce, atp To znamená, nejsou výkonní, ale říldící pracovníci. Ve vztahu ke KSČM jsou sociální demokrati v pozici, jako každá jiná politická strana, která, aby mohla prosazovat svůj politický program a nemá většinu, potřaebuje podporu politiackké strany jiné. A přitom není vůbec podstatné, kdo ji politicky podpoří. A k Zemanovi: - Zeman označil Grosse jako zrádce ne z důvodu jeho postojů ke KSČM, ale z důvodu jeho podpory Klause při volbě prezidenta. Zeman naopak kritizoval Grosse za odklon od levicové politky ke středu a jeho ústupkům vůči koaličním partnerům a neplnění pragramu své strany. Takže to máš asi dost podstatně přeházaný v hlavě a jsi zřejmě právě ten, kdo ten mozek jako výplň hlavy.
        Honza
        • Re:
          14.11.2005 15:08

          Mě nejde o to, jak Paroubek vypadá. Jen jsem se snažil najít důvod, proč má tolik příznivců. Proto ten pohled z holčičí strany. Tedy: nedivil bych se, že po něm voličky blázní, kdyby to byl fešák každým coulem. Chápu samozřejmě, že musí mít pod sebou nějaké lidi, kteří za něho něco vyřizují. Ale je zvykem, že když něco podřízení podělají, nadřízený se za to zodpovídá a považuje to i za chybu vlastního vedení. Tento se za ně schovává. S tím Grossovým případem se s Vámi nechci přít. Je možné, že jsem si zapamatoval jinou část Zemanových výtek, než Vy. S tím odklonem Standy doprava máte pravdu.
          Jirka
      • Paroubkova šance
        10.11.2005 10:02

        Paroubek je skutečně dost odpudivý týpek. Ale pokud zachrání zemi před zjevy jako je Topolánek, Langer, Tlustý a Zahradil, je v mých očích plně rehabilitován. Právě proto, že jsem pravicového smýšlení.
        glox
        • hele
          10.11.2005 15:22

          jestli ty nejsi az moc napravo politicke spektrum je jako kruh a ty budes uz levicak ale asi o tom nevis ty kluku jeden socanskej
          pepa
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů