Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: Česká republika v minulosti vyhrála již dvě arbitráže

MF: Česká republika v minulosti vyhrála již dvě arbitráže

06.10.2005 14:38
Autor: 

Následuje tisková zpráva MF
Ministerstvo financí musí jednoznačně odmítnout informace o tom, že Česká republika špatně vede mezinárodní arbitráže. Po roce 1993 byly uzavřeny tři mezinárodní arbitrážní spory.

První dva se týkaly sporu ohledně TV NOVA. Zde Česká republika vyhrála spor proti Ronaldu Lauderovi, který byl veden v Londýně podle dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o podpoře a ochraně investic. Tento spor byl ukončen počátkem září 2001 rozhodčím nálezem, který byl jednomyslný a zamítl veškeré nároky žalobce vůči ČR. Tento nález rovněž konstatoval, že skutečnou příčinou škody, kterou žalobce nepochybně utrpěl, nebylo chování RRTV nebo jiných státních orgánů, ale chování CET 21, resp. dr. Železného.

V následné arbitráži vedené ve stejné věci ve Stockholmu s holandskou společností CME Czech Republic B.V. ovládanou panem Lauderem podle Dohody mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Nizozemským královstvím však tribunál žalobcovy nároky v celém rozsahu uznal a 13. září 2001 vydal mezitímní rozhodčí nález, ve kterém konstatoval, že ČR porušila uvedenou dohodu o ochraně investic. Česká republika pak byla nucena, po absolvování druhé fáze arbitrážního řízení, ve které byla stanovena výše náhrady škody, uhradit CME 10 mld. Kč.

„Řada významných odborníků v oblasti mezinárodní arbitráže byla rozhodnutím ve sporu s CME pohoršena. Toto rozhodnutí vrhlo na mezinárodní arbitráž špatné světlo, protože mezinárodní dohody o ochraně investic nikdy nebyly koncipovány jako pojistka pro špatnou obchodní politiku soukromých investorů. Česká republika jako právní stát je však povinna dodržovat své mezinárodně právní závazky a proto i uznávat výsledky mezinárodních rozhodčích sporů, jakkoli s nimi nesouhlasí. Česká republika se alespoň snažila využít veškerých dostupných právních kroků k tomu, aby rozhodčí nález v arbitráži s CME byl prohlášen za neplatný,“ říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Zároveň dodává, že právě výsledky těchto dvou arbitráží, které se zabývají stejnou podstatou věci ukazují rizikovost arbitrážních sporů.

Významný úspěch Česká republika zaznamenala v dalším sporu proti Williamu Nagelovi. Podstatou sporu Nagel vs. Česká republika byla telekomunikační politika České republiky z roku 1994 týkající se vydání licence na provoz mobilního telefonního systému GSM. V půlce července 2003 se konalo na půdě Švédského arbitrážního institutu ve Stockholmu ústní jednání ve sporu William Nagel vs. Česká republika. Počátkem září 2003 vydal rozhodčí tribunál arbitrážní nález. Rozhodčí senát zamítl veškeré nároky uplatňované panem Nagelem a nařídil mu uhradit 90% nákladů souvisejících s vedením rozhodčího řízení a dále nahradit České republice částku 400.000 USD jako část jejích nákladů spojených s obhajobou. Pan Nagel podal návrh na zrušení rozhodčího nálezu u Švédského odvolacího soudu, který dne 26. srpna 2005 potvrdil rozhodnutí rozhodčího tribunálu z roku 2003. Zároveň Švédský soud stanovil, že jeho rozhodnutí je konečné, to znamená, že se proti tomuto rozhodnutí nemůže pan Nagel odvolat a uložil panu Nagelovi, aby uhradil České republice veškeré náklady, které vynaložila v souvislosti s tímto soudním řízením. Celkem se jedná o částku kolem 600 000 USD, což je zhruba 15 milionů korun.

Z výše uvedeného vyplývá, že Česká republika ve dvou mezinárodních arbitrážních sporech zcela uspěla a v jednom neuspěla. Ministerstvo financí, které zastupuje v mezinárodních arbitrážích stát, jedná vždy v zájmu České republiky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení