Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Look but don't touch....aneb prokleté Česko

Look but don't touch....aneb prokleté Česko

08.03.2005 18:13
Autor: Petr Žabža, Patria Finance

Milovníkům filmové zábavy jistě není třeba citaci uvedenou v nadpisu tohoto sloupku představovat. Je z filmu Ďáblův advokát, kde Al Pacino (představující jak jinak než Satana) hřímá „Look but don’t touch, touch but don’t taste, taste but don’t swallow“. Nyní již bývalý CEO společnosti Boeing Co. Harry C. Stonecipher si jistě přeje, aby býval poslechl minimálně první třetinu uvedené repliky.

Včera odpoledne se totiž na obrazovkách informačních agentur objevila zpráva, že CEO Harry C. Stonecipher rezignuje na žádost představenstva společnosti na svoji funkci. Za důvod tohoto kroku bylo označeno porušení interních pravidel chování – H. Stonecipher totiž udržoval intimní vztah s jednou z podřízených. Prvotní návrh na rezignaci vzešel z představenstva již 6. března, kdy vyšetřování interními a externími právníky potvrdilo podezření na výše uvedený prohřešek (impulsem pro vyšetřování bylo anonymní udání). Polehčující okolností zde budiž fakt, že uvedená dáma nebyla nijak podřízená C. Stoneciphera, vztah byl oboustranný a nikterak neovlivnil pracovní výkony ani jednoho z účastníků. Výsledkem tohoto vztahu nebyl ani karierní postup ani platový růst.

Zástupci společnosti si pospíšili s ujištěním, že důvodem odvolání C. Stoneciphera nebyly jeho pracovní výkony, ale pouze a jedině uvedená aféra. Promptně se rozběhl proces hledání nového CEO, v mezidobí byl rozšířen mandát Lewise E. Platta který se stal dočasným CEO.

Jaké si můžeme z uvedených skutečností vzít ponaučení ?

Osobní pochybení se nepromíjí. Kdyby se státy a vlády chovaly jako korporace, nikdy by nemohlo dojít k situaci, v níž se Česká republika nyní nachází. Představenstva a dozorčí rady jsou zde od toho, aby rozmnožovaly a zhodnocovaly jim svěřený majetek. Pokud dojdou k názoru, že jejich „kormidelník“ tomuto cíli nejenom nenapomáhá, ale svým nezodpovědným chováním dokonce brání, navrhnou a prosadí jeho odvolání.

Osobní pochybení může být za určitých okolností výhrou. Když celá aféra „praskla“, Harry C. Stonecipher stěží svaloval vinu na uvedenou dámu, na souhru okolností, na nezodpovědnost nebo – nedej Bůh – na novináře. Rovnice byla přece jasná – existují nezvratné důkazy o aféře (potvrzené dvěma nezávislými kanály), toto jednání neodpovídá interním pravidlům, toto jednání poškozuje image společnosti, budete muset rezignovat. Akceptace pochybení a vyvození osobní zodpovědnosti není hanbou, je to známkou etiky, úcty k akcionářům a morální síly. Kdo ví, třeba se na p. Stoneciphera obrátí nějaká jiná firma se zajímavou nabídkou – o jeho manažerských schopnostech přeci nikdo nepochybuje.

Možná bychom od politiků chtěli mnoho – vždyť málokdo z nich někdy něco skutečně řídil, mnoho z nich se nikdy nemuselo potýkat s nástrahami reálného trhu a jeho zákonitostmi. Možná by ale někdy mohli otevřít noviny – akcie Boeing Co. jsou na ročním maximu, po včerejším oznámení sice oslabily, přesto den končily o 2,28 % výše. Že by za to mohl Harry C. Stonecipher a jeho rezignace ?


Váš názor
  • Neházejte všechny do jednoho pytle.
    08.03.2005 21:46

    Denně čtu v různých novinách a poslouchám v mediích že zvláště čeští politici jsou takoví a makoví, jakoby politici byla jakási jiná nelidská hmota než my ostatní tzv pracující (např analytici). Je to ale blbost. Jsou to kupodivu taky lidi tedy dobří a zlí, poctiví a podvodníci, úplatní a neúplatní a nvíc jsme si je zvolili na rozdíl od např. analytiků. Je možné tvrdit že ten či onen politik je takový nebo jiný a provinil se tím nebo něčím jiným. Ale tvrdit že politici (potažmo všichni) jsou takoví nebo makoví je nonsens který bych od analytika nečekal. Nevšimnul bych si toho normálně ale protože to zní dnes a denně skoro všude (včetně hospod) tak mně tohle módní klišé vadí, zvláště mezi ekonomy.
    Černý
    • Neházíme všechny do jednoho pytle.
      10.03.2005 12:57

      Neházíme všechny do jednoho pytle.Protože nemusíme. Když si sami "ve volbách" zvolíme analitika tak ho kdykoliv! můžeme ihned odvolat. Třeba i proto že nám špatně poradil, nebo nevydělal dost peněz a o to tady jde. Všichni politici nejsou špatní ale těch dobrých je moc málo a všichni jsou závislých na tom jak dlouho budou u vesla. A tak křicí jako husy ať zprava nebo zleva ať mají byt nebo nemají. Snad se těm dobrým podaří prosadit daňová přiznání státních úředníků i když o tom pochybuji. Je to všechno špína, ale ekonomika si jede stejně svou cestou a nic ji nezastaví, jen těch brzd kdyby ubylo.
      Kodys
  • Pekny clanek
    08.03.2005 21:36

    Pekny clanek, a jak se zda pisatel velmi dobre chape moralni principy rizeni. Spravne prevedl tema i do ceske politiky. Ja bych jen dodal : Pane Petre Zabzo, kolik je takovych lidi jako vy v CR kteri chapou moralni principy a stavi na nich? Jak je vuybec mozne ze STRANA slozena z desetitisicu clenu potvrdi ve funkci tak spatneho predstavitele jakym byl je vzdy bude Gross? Ta strana je tedy slozena z lidi kteri absolutne opovrhuji moralkou.Je pro ne prirozene ze premier dostava uplatky ci dokonce penize z pochybnych pramenu, ze podepise komukoliv smenku, a telefonuje si s damou velmi pochybne povesti.O jeji pochybne povesti vedel vzdy. Ja si neumim predstavit politika ktery je tak snadno zranitelny a uz vubec si neumim predstavit uradujiciho premiera ktereho vysetruje policie. CSSD musi byt evidentne na dne.
    Thyronx
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data