Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Globtour vyhlásil úpadek, v zahraničí nechal zřejmě desítky lidí

ČTK: Globtour vyhlásil úpadek, v zahraničí nechal zřejmě desítky lidí

03.09.2004 17:24
Autor: 

PRAHA 3. září (ČTK) - Cestovní kancelář Globtour dnes oznámila, že je v platební neschopnosti a končí svou činnost. "Do této situace se společnost Globtour Praha s.r.o. dostala v důsledku nezájmu mateřské společnosti podílet se na její záchraně," sdělil Globtour ČTK. Stoprocentní podíl v Globtouru drží podle internetového výpisu z obchodního rejstříku slovinská společnost Globtour.

Česká podnikatelské pojišťovna, u které je CK pojištěna proti následkům insolvence, již začala zajišťovat návrat klientů zpět do ČR, sdělila ČTK mluvčí pojišťovny Tereza Fricová. Pojišťovna zatím neví, kolik lidí CK v zahraničí má. Podle ministerstva pro místní rozvoj jde o desítky klientů.

Mluvčí letecké společnosti Travel Service Vladimíra Dufková ČTK potvrdila, že společnost neodbavila asi 36 klientů CK Globtour pro dnešní odlet do Černé Hory. CK dopravci neuhradila své závazky. Zpět se s Travel Service bude ještě dnes vracet přes 30 klientů Globtouru, kteří svou dovolenou v Černé Hoře končí. Jejich dopravu by již měla hradit pojišťovna.

Pobočka Globtouru v Praze U Obecního domu byla již odpoledne zavřená. Na dveřích viselo pouze stručné oznámení, že CK ukončila činnost a že své pohledávky mají klienti uplatnit u ČPP. Před pobočkou si mohli klienti vyzvednout formulář pro uplatnění nároku.

Globtour měl problémy již před 14 dny, kdy hrozilo, že několik jeho klientů neodcestuje autobusem do Chorvatska. CK dlužila po lhůtě splatnosti autobusovému dopravci Český národním expres - C.N.E. Group. Ještě v den odjezdu se však vedení CK s dopravcem dohodlo a dluhy splatilo.

Po problémech s Českým národním expresem ČPP provedla v Globtouru audit, na jehož základě zjistila finanční nesrovnalosti v hospodaření. Pojišťovna to podle zákona oznámila ministerstvu pro místní rozvoj. Mluvčí MMR František Tlapák uvedl, že ministerstvo obdrželo informaci o finančních potížích Globtouru od ČPP dnes dopoledne a nestačilo tedy na něj nijak zareagovat. Podle zákona by MMR mohlo oznámení postoupit příslušnému živnostenskému úřadu, který by zahájil řízení o odebrání licence.

Jednatel CK Globtour Igor Fakin MMR telefonicky oznámil, že Globtour má v zahraničí desítky klientů. U pojišťovny má údajně složené depozitum, které by mělo pokrýt repatriaci, uvedl Tlapák. Nabídku pomoci při repatriaci klientů již ČPP dostala od CK Vítkovice Tours, která je největším pořadatelem zájezdů do Chorvatska v ČR. "Disponujeme volnou kapacitou autobusů asi pro 80 osob pro přepravu klientů CK Globtouru z Chorvatska z Makarské riviery a Jižní Dalmácie s odjezdem v sobotu zpět do ČR," řekl ředitel prodeje CK Vítkovice Tours Libor Šugárek.

Globtour je jednou z největších CK v zemi. Podle odhadů analytické firmy Mag Consulting se řadí podle počtu prodaných zájezdů na začátek druhé desítky největších pořadatelů zájezdů do zahraničí.

V pondělí ohlásila úpadek další cestovní kancelář, liberecký tm - Travel Market. Také tato cestovní kancelář byla pojištěna u ČPP, která zajišťuje návrat klientů ze zahraničí do ČR. Již před tím zkrachovaly prostějovská Tsakis a uherskohradišťská Moravia Tour.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.