Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svojitka: České blue-chips byly po dynamickém růstu v prvních měsících roku technicky překoupené (opak.)

Svojitka: České blue-chips byly po dynamickém růstu v prvních měsících roku technicky překoupené (opak.)

20.05.2004 11:44
Autor: 

Výkonný ředitel pro finance a správu a člen představenstva ČEZ pan David Svojitka poskytl exkluzivní rozhovor serveru Patria.cz. Tématem rozhovoru je budoucnost společnosti ČEZ, její strategické a akviziční záměry, její konsolidace a vývoj ceny akcie.

Patria Online: Na začátek poněkud obecnější dotaz - jaké budou podle Vás hlavní dlouhodobé trendy v evropské elektroenergetice?

David Svojitka: Dlouhodobě bude elektroenergetika ovlivňována především požadavky plynoucími z ochrany životního prostředí. Systém obchodování s emisemi CO2 zatím nevypadá jako mezník, podle dosud publikovaných čísel nehrozí v prvé fázi nějak výrazný nedostatek, a proto cenu povolenek nečekám nijak vysokou – to až bude nutné do snížení emisí investovat.

Zajímavý bude ale postoj Evropy k jaderné energetice, ať již z hlediska elektřiny, či ve vzdálenější budoucnosti z hlediska vodíkového hospodářství. Podle mne je neopatrné založit budoucnost Evropy na tak vysokých podílech dovozu ropy a plynu, jak naznačují současné trendy.

Patria Online: Přejděme ke konkrétnějším tématům - jak v souvislosti s neochotou MPO privatizovat majoritní podíl v ČEZ hodnotíte možné zasahování státu do strategie společnosti a možný nesoulad těchto zásahů s hodnotu maximalizujícími kroky? Pokud se takové objeví, nakolik jim hodláte čelit (např. v zájmu minoritních akcionářů ČEZ)?

David Svojitka: Otázka tak, jak je položena, již v textu podsouvá určitá sdělení. Takže nelze reagovat přímo na otázku, ale obecně. Vedení ČEZ se řídí obchodním zákoníkem, který má v sobě poměrně značnou ochranu práv minoritních akcionářů. Stát, respektive FNM a MPO (který je pověřen výkonem akcionářských práv), má v ČEZ majoritní podíl a využívá všech práv s tím spojených. Základní strategii firmy určují vždy vlastníci a management ji naplňuje, zde žádný nesoulad není.

Rád bych podotkl, že ČEZ, díky emitovaným yankee bondům na americkém trhu, plní jako jediná česká firma i přísné informační povinnosti amerického dohledu na kapitálovým trhem SEC. Myslím, že ČEZ je i pro drobné investory jednou z nejlépe čitelných firem ve střední a východní Evropě.

Patria Online: Jak hodnotíte budoucí vývoj podílu ČEZ na dodávkách elektřiny ČEZem majoritně vlastněným distributorům, těm zbylým a přímo koncovým zákazníkům?

David Svojitka: Naším cílem bylo zvýšit podíl (podíl vlastních zdrojů) na domácím trhu nad 60 procent. V prvním čtvrtletí letošního roku činil tento podíl 62,8 %, když ve stejném období roku předchozího tomu bylo 58,2 %. Na tomto růstu se podíleli všichni naši odběratelé, a to nejen za Skupiny ČEZ. Naopak největší meziroční nárůst jsme zaznamenali u odběratele mimo Skupinu. Chceme především získat co největší podíl na krytí růstu poptávky po elektřině, ale nepředpokládáme nárůst podílu na úkor ostatních výrobců.

Patria Online: Růst spotových i dlouhodobých kontraktačních cen elektřiny v CE regionu již několik měsíců pomáhá producentům energie přiblížit se, či dokonce překročit svými zisky náklad kapitálu, který je financuje. Jak hodnotíte další střednědobý, popř. dlouhodobý vývoj ohledně vyrovnanosti poptávky po elektrické energii a kapacity generačních zdrojů v regionu (zejména Německo, ČR, Rakousko) a její promítnutí se do velkoobchodních cen elektrické energie?

David Svojitka: Hubená léta nízkých velkoobchodních cen elektřiny snad máme definitivně za sebou, nepředpokládám že by evropští výrobci ještě někdy předstírali, že nemají fixní náklady. Stejně jako ČEZ stojí před otázkou jak nahradí či obnoví kapacity, které doslouží po roce 2010, stojí rovněž Německo před otázkou náhrady kapacit jaderných bloků, které se tak velkoryse rozhodlo odstavit. Teď máme oddechový čas, ale v blízké budoucnosti bude nutné hodně do zdrojů investovat. To lze jen za předpokladu návratnosti kapitálu, kterou musí cena elektřiny pokrýt.

V současné době se promítá do řízení elektrizačních soustav nestřídmá podpora té méně spolehlivé části obnovitelných zdrojů a v kombinaci s obavami vzešlými z loňských black outů, se projevuje zřetelným omezováním možností mezistátních obchodních výměn. Nelíbí se mi, že tímto způsobem máme my podporovat třeba německé větrné elektrárny omezením exportních možností.

Patria Online: V jaké fázi je budování a konsolidace skupiny ČEZ a nakolik je dokončena implementace nového modelu fungování ČEZem vlastněných distributorů?

David Svojitka: V tuto chvíli jsme zhruba 10 měsíců od chvíle, kdy jsme se ujali akcionářských práv v pěti regionálních energetických společnostech. Zavedli jsme jednotnou organizační strukturu, dosáhli již mnoha úspor, především ve finanční oblasti. Ale jsme stále uprostřed běhu. I s ohledem na nové zákony a vývoj na trhu v rámci EU, rozhodli jsme se prohloubit v loňském roce zahájený integrační Projekt REAS, ještě ambicióznějším projektem VIZE 2008.

Projekt VIZE 2008 se zaměří na dosažení synergických efektů a zlepšení v rámci celé Skupiny ČEZ, tedy nejen REAS samotných. Budeme usilovat o dosažení optimálního uspořádání činností v rámci skupiny, přitom budeme respektovat požadavky zákonodárce na právní oddělení obchodu od distribuce.

Projekt byl v tento čas zahájen a na jeho konci zde bude Skupina ve zcela jiné struktuře než dnes. Regionální energetické společnosti v dnešní podobě zcela zaniknou a vznikne zde řada firem poskytující služby všem členům.

Přestože již nyní jsme nejziskovější energetickou společností v Evropě, chceme být vedoucí energetickou společností ve střední a východní Evropě.

Patria Online: Nakolik je dle Vás pravděpodobné, že slovenská vláda bude eliminovat rizika spojená s privatizací SE dostatečnými garancemi tak, aby se tento možný akviziční cíl stal pro ČEZ atraktivní? Lze v této chvíli alespoň řádově kvantifikovat přínos možných synergií plynoucích z užšího propojení ČEZ a SE?

David Svojitka: Vaši čtenáři jsou především investoři a ti, kteří se zajímají o elektroenergetiku, jistě tedy dobře vědí, že Slovenské elektrárne jsou zatíženy řadou závazků, které je třeba dořešit. Privatizace je nyní v běhu a nelze se blíže vyjadřovat.

Patria Online: Jaké jsou šance na získání jednoho balíku distribuce v Bulharsku a nakolik aktivním investorem by ČEZ v těchto společnostech byl (např. výměna managementu, změna strategie)?

David Svojitka: Cítíme zájem z bulharské strany, a tak šance vidíme jako dobré. Určitě bychom se chovali jako aktivní vlastník tak, abychom maximálně využili všech rezerv, které v bulharských distribučkách určitě jsou. Zároveň bychom se snažili využít naší přítomnosti na tomto trhu pro další rozvoj v tomto regionu.

Patria Online: Jaké jsou prioritní cíle ČEZ v danou chvíli a čeho byste chtěli dosáhnout v horizontu 1 roku?

David Svojitka: V tuto chvíli jde o řadu úkolů, které před námi stojí a všechny jsou prioritní. Ať již jde o zahraniční akvizice na Slovensku a v Bulharsku, případně v dalších regionech střední a východní Evropy, dále pak prodeje 34% podílů v ČEPS a v Pražské energetice a v neposlední řadě projekt VIZE 2008. Za rok, v ideálním případě budeme působit na Slovensku i Bulharsku. V rámci Skupiny ČEZ budou fungovat nové dceřiné firmy poskytující servis v oblasti IT, telekomunikací, nákupu a dalších podpůrných služeb. Zavedeny budou další centrální systémy pro celou Skupinu.

Patria Online: Tržní cena akcií ČEZ na BCPP za poslední rok prakticky jenom rostla. V posledních týdnech přece jen došlo k mírné korekci. Myslíte, že se jedná o trvalý stav nebo ČEZ bude mít investorům i nadále co nabídnout?

David Svojitka: Korekce v posledních dnech má dva hlavní důvody. Za prvé – obava před zvýšením úrokové míry v USA vedla k sestupu všech světových trhů. Za druhé – zejména české blue – chips byly po dynamickém růstu v prvních měsících tohoto roku technicky překoupené.

Patria Online: Protože jsme investiční portál, tak jeden dotaz za naše čtenáře, který souvisí s předchozí otázkou. Doporučil byste jim investovat do akcií ČEZ? A jaké případně očekáváte zhodnocení jejich investice v dlouhodobém horizontu řekněme 5 let?

David Svojitka: Doporučení investovat, držet či prodat ponechám na investičních bankéřích, nemohu je přece připravit o jejich denní chléb. Rozhodně však vedení ČEZ učiní vše pro to, aby hodnota společnosti rostla nejen z pohledu běžného byznysu jakým je pro nás prodej elektřiny, ale také posílením společnosti ve středoevropském prostoru.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz výkonnému řediteli pro finance a správu a členu představenstva ČEZ panu Davidovi Svojitkovi za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university