Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČSÚ: v dubnu vzrostla důvěra spotřebitelů, sentiment podniků však stagnuje

28.04.2004 9:49
Autor: 

Saldo souhrnného indikátoru důvěry se v dubnu 2004 oproti předchozímu měsíci zvýšilo. Na jeho hodnotě se kladně projevil zejména vliv indikátoru důvěry spotřebitelů a vliv indikátoru důvěry ve stavebnictví. Celkově se saldo podnikatelského indikátoru důvěry oproti předchozímu měsíci nezměnilo.

V průmyslu (950 respondentů) hodnotilo v dubnu 36 % respondentů svou ekonomickou situaci jako dobrou, 61 % jako uspokojivou a 3 % jako špatnou, což je lepší výsledek než v březnu. Po sezónním očištění se hodnocení celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku v současnosti ve srovnání s hodnocením v březnu zhoršilo (pokles salda o 1 bod). Hodnocení současné zahraniční poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se oproti březnu nezměnilo. Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů zvýšil (růst salda o 4 body). Stupeň využití výrobních kapacit v dubnu dosáhl 85 % (obdobně jako v předchozích třech čtvrtletích).
Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení výrobní činnosti (růst salda o 5 bodů), neměnný vývoj zaměstnanosti a neměnnost své ekonomické situace. Pro příštích šest měsíců ale respondenti uvažují s větší nejistotou a tím zhoršením své ekonomické situace (pokles salda o 9 bodů). Všechny údaje jsou uvedeny po sezónním očištění.
Celkově se indikátor důvěry v průmyslu oproti předchozímu měsíci nezměnil. V meziročním srovnání je o 1 bod nižší než v dubnu 2003, ale v dlouhodobém srovnání dosahuje druhé nejvyšší hodnoty od června 2001.

Ve stavebních podnicích (457 respondentů) se v dubnu po sezónním očištění udrželo dobré hodnocení současné ekonomické situace z předchozích měsíců, i když oproti březnu došlo k jeho snížení. Hodnocení domácí poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se zlepšilo (růst salda o 3 body). Hodnocení zahraniční poptávky (knihy zakázek) se také zlepšilo (růst salda o 12 bodů). Po předchozím výrazném zlepšení respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnný vývoj u stavební činnosti a zároveň neměnnost ve vývoji zaměstnanosti. Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví oproti minulému měsíci vzrostl o 1 bod, stejně tak se zvýšil v meziročním srovnání (růst salda o 2 body).

Z respondentů z odvětví obchodu (324 respondentů) hodnotilo v dubnu ekonomickou situaci svého podniku 46 % jako dobrou, 52 % jako odpovídající sezóně a 2 % jako špatnou, což oproti březnu znamená růst salda o 2 body (po sezónním očištění). Respondenti signalizují pokles objemu zásob (pokles salda o 6 bodů). V příštích třech měsících očekávají respondenti zvýšenou poptávku, a vzhledem k tomu růst prodejů zboží a zvýšené požadavky na své dodavatele. Neměnnost ve vývoji cen očekává 81 % respondentů, 13 % očekává růst a 6 % pokles. Pro příštích šest měsíců očekává 67 % respondentů neměnnou ekonomickou situaci (v březnu 56 %), růst očekává 28 % (v březnu 38 %) a 5 % pokles (v březnu 6 %). Celkový indikátor důvěry v obchodě oproti březnu poklesl.

Ve vybraných odvětvích služeb (754 respondentů) hodnotilo svoji současnou ekonomickou situaci v dubnu 61 % respondentů jako dobrou, 38 % respondentů ji hodnotí jako odpovídající sezóně a 1 % jako špatnou, což je stejné hodnocení jako v březnu. Růst poptávky (knihy zakázek) očekává 43 % respondentů, neměnný vývoj 52 % respondentů a 5 % pokles, což je lepší očekávání než v březnu. Neměnnost ve vývoji cen očekává 72 % respondentů, růst cen 21 % respondentů a 7 % pokles. Pokles počtu zaměstnanců očekává 26 % respondentů, neměnnost 58 % a růst 16 % respondentů. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb vzrostl.

Ze šetření mezi spotřebiteli (1000 respondentů) v dubnu vyplývá zlepšení sald očekávání celkové ekonomické situace i jejich finanční situace v příštích dvanácti měsících. Saldo očekávané celkové ekonomické situace vzrostlo o 2 body, saldo očekávané finanční situace spotřebitelů vzrostlo o 6 bodů. Oproti minulému měsíci se snížil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, saldo kleslo o 13 bodů. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil (růst salda o 5 bodů). Celkový indikátor spotřebitelské důvěry oproti minulému měsíci výrazně vzrostl, ale v meziročním srovnání je o 5 bodů nižší než v dubnu 2003.

(zdroj: tisková zpráva ČSÚ, graf, databáze - Patria Online)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.