Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF navrhne zákon, který mj. změní povinnosti pro emitenty cenných papírů

MF navrhne zákon, který mj. změní povinnosti pro emitenty cenných papírů

04.07.2003 17:10
Autor: 

Ministerstvo financí předkládá na pondělní jednání vlády materiály, které by měly vést ke změně zákona o účetnictví a mj. zavést povinnost pro emitenty CP účtovat a sestavovat účetní závěrku podle mezinárodních účetních standardů (IAS) (Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví:, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony).

následuje výtah z tiskové zprávy MF



Změny zákona o účetnictví mají za cíl dosažení plné slučitelnosti české právní úpravy s právem EU. Další změny a upřesnění si vyžádal vývoj ekonomické reality a změny některých právních předpisů.

Jednou z oblastí je stanovení povinnosti pro obchodní společnosti, které jsou emitenty cenných papírů registrovaných na regulovaných trzích členských států EU, účtovat a sestavovat účetní závěrku podle mezinárodních účetních standardů (IAS). Účetní závěrky sestavené podle IAS jsou podmínkou pro obchodování s jejich cennými papíry na těchto burzách. Tyto účetní jednotky tak nebudou muset jako dosud sestavovat svou účetní závěrku dvakrát, jak podle českých předpisů, tak podle IAS. Tato část zákona vstoupí v účinnost až v účetním období po přistoupení ČR k Evropské unii.

Zákon o účetnictví bude nadále upravovat pouze podvojné účetnictví, jednoduché účetnictví se přemění na evidenci příjmů a výdajů, nebo-li „daňovou evidenci“, kterou upraví zákon o dani z příjmu. Současně dochází k zúžení výčtu osob, které budou moci využívat „Daňovou evidenci příjmů a výdajů“ oproti těm, které účtovaly v soustavě jednoduchého účetnictví, a to pouze na některé fyzické osoby. Pro fyzické osoby bude vznikat povinnost vést účetnictví (podvojné) pouze pokud jejich obrat za předchozí rok přesáhl výši 3 mil. Kč. Podle statistických údajů by se mělo jednat o přechod přibližně cca 7 % fyzických osob – podnikatelů z celkového počtu, které v současné době vedou jednoduché účetnictví. (Tato skutečnost znamená, že FO začnou účtovat až prvním dnem následujícím po roce, kdy zjistí, že dosáhly stanoveného obratu)

I z těchto důvodu novela obsahuje možnost vedení (podvojného) účetnictví ve zjednodušeném rozsahu. Tato možnost je pro podnikatele-fyzické osoby limitována povinností mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Vedení účetnictví ve zjednodušeném rozsahu není pro účetní jednotky povinné (kromě organizačních složek státu). Mohou tedy vést účetnictví v plném rozsahu dobrovolně.

Důvodem pro vznik vedení účetnictví ve zjednodušeném rozsahu je především potřeba umožnit vést účetnictví v rozsahu, který nebude administrativně ani jinak náročný, a to při zachování základních principů podvojného účetnictví, a to zejména pro účetní jednotky, které dosud účtovaly v soustavě jednoduchého účetnictví. Proto je umožněno spojit účtování v deníku s účtováním v hlavní knize, a to bez povinnosti vést knihu analytických účtů a knihu podrozvahových účtů. Účtový rozvrh (tzn. počet účtů) je možno omezit až na úroveň účtových skupin, tj. na minimální úroveň nutnou pro účtování. Tento způsob umožňuje účtovat i bez použití počítače, tzn. ručně.

Všechny právnické osoby povedou (podvojné) účetnictví. Novela zákona dále zachovává možnost pro některé osoby, jako jsou občanská sdružení, společenství vlastníků jednotek a další „obdobné“, vést (podvojné) účetnictví ve zjednodušeném rozsahu. (Veškeré organizace mohou vést účetnictví ve zjednodušeném rozsahu bez hranice ) V případě družstev se umožňuje pouze bytovým družstvům a družstvům, která byla založena pouze za účelem plnění sociálních a jiných potřeb svých členů vést účetnictví ve zjednodušeném rozsahu, a to z důvodu předmětu jejich činnosti. Protože i bytovým družstvům může vzniknout povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je limit pro „audit“ i limitem pro možnost vedení účetnictví ve zjednodušeném rozsahu.

Je nutno upozornit i na tu skutečnost, že pro všechny příjemce prostředků z EU bude vyžadováno, aby vedli účetnictví. A protože vedení účetnictví je ve státech EU chápáno jako vedení podvojného účetnictví, budou i tyto osoby povinny vést z tohoto důvodu podvojné účetnictví.

Navrhovaná účinnost zákona je 1.1.2004.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m