Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Vývoj na vyspělých akciových trzích v týdnu od 3.4. do 9.4.

10.04.2002 16:32
Autor: 

Americké akcie končily ve sledovaném období mezi 3.4. a 9.4. nejednotně. Index klasických akcií DJIA posílil o 0,1%, širší S&P500 o 0,68% oslabil a technologický Nasdaq ztratil 2,34%. Opět se potvrdily obavy z oživení v technologickém sektoru, kde jsou nižší poptávkou postiženi výrobci polovodičů a počítačů. Z významnějších makroekonomických dat v březnu klesl index nákupních manažerů ISM pro sektor služeb. V březnu dále vzrostla nezaměstnanost na 5,7%, firmy se nyní více spoléhají na přesčasy než na nové pracovníky. Podle únorových statistik rostly velkoobchodní prodeje o 0,8% a zásoby se snížily o 0,7%.

Společnost AOL Time Warner emituje obligace za 6 mld.USD, i když původní záměr byl 3 mld.USD. Farmaceutická Bristol-Myers Squibb je zralá na převzetí. Její akcie za měsíc klesly přes 45%, protože prodeje za 1Q02 se snížily o 7%. Koncem loňského roku prodávala s diskontem velkoodběratelům a ti se předzásobili.

Jako jedna z mála měnila své odhady výsledků směrem vzhůru firma 3M. Největší tlak na výprodeje akcií technologických firem přišel od IBM. V tomto čtvrtletí předpokládá pokles obratu až o 1,5 mld.USD a snížení zisku. Odpovídá to potížím jak jejích rivalů jako jsou Sun, Oracle nebo Microsoft tak i výrobců telekomunikačních zařízení Cisco.

Soudní dohru bude mít rozchod firmy HP s vnukem zakladatele firmy Hewlettem. Ten žaluje HP, že zadáním výhodných kontraktů Deutsche Bank přesvědčila cca čtvrtinu akcionářů o výhodnosti spojení s Compaq. Snížení zaměstnanců o 7 tisíc připravuje A.Andersen. Společnosti odcházejí klienti a řada zaměstnanců je tak nadbytečných. Podezření, že vylepšovala rating firem, které byly jejími zákazníky, čelí nyní Merrill Lynch.

Celoevropské indexy v průběhu období oslabily. DJIA Stoxx50 ztratil 2,53%, EuroStoxx50 poklesl o 2,53%. Nedařilo se ani většině národních indexů. Na svém zasedání ponechala ECB úrokové sazby beze změn. V Evropě se zvýšil index podnikatelské důvěry, rostou hlavně exportní zakázky.

Britský FTSE oslabil o 1,3%. Ani Bank of England na svém pravidelném zasedání nezměnila úrokové sazby. Zpracovatelský průmysl v únoru přidal +0,4% MoM, je to první plus po 5 měsících poklesu. Roční pokles je –5,8%. British Telecom má plán snížit během 3 let dluhy na 10 mld.GBP, tj. o čtvrtinu. Společnost Shell kupuje za 7 mld.Euro těžební Enterprise Oil. Marže rafinerií BP podle vlastního vyjádření v 1Q02 klesly na 10 leté minimum, o 30% se snížily proti 4Q01. Pro prodejce přitom klesly o 45%. BA se v březnu snížil počet cestujících o 3,2%, v únoru o 2,5%.

Švýcarský SMI ztratil 0,79%. CPI v březnu zůstal stejně jako v únoru na +0,7%. Také březnová nezaměstnanost zůstala s 2,6% nezměněna. ABB se chce zbavit své finanční divize, prodejem získá až 3 mld.Sfr.

Pařížský CAC40 klesl o 3,63%. Rozpočtový deficit za 2 měsíce 2002 je o 15% vyšší (12,65 mld.Euro) než vloni hlavně díky snižování daní a ochlazení ek.růstu. Banky, které koupí podíl v německé MobilCom, ho do tří let mohou prodat France Telecom. Prodeje L’Oreal v 1Q02 proti 4Q01 vzrostly o 9,3%.

Dax odepsal 2,11%. Předstihový indikátor Handelsblatt signalizuje v dubnu v SRN silný růst, letos by se HDP mělo zvýšit až o 1%. Březnová nezaměstnanost klesla o 8 tis.lidí, procentuálně zůstává na 9,6%. Výrobní objednávky (manufacturing orders) v únoru klesly o 1% proti lednu zvláště při výrobě zboží spotřebitelského i investičního charakteru. Čekal se růst, domácí objednávky přitom klesly o 2,1%, export naopak vzrostl o 0,3%.

Komise EU zkoumá, zda vládní pomoc 1,2 mld.Euro firmě BMW na stavbu továrny v Lipsku nepoškozuje pravidla státního financování. Brusel naopak zřejmě schválí koupi agrochemické divize firmou Bayer od Aventis. Potvrzena je i státní pomoc 219 mil.Euro firmě Infineon na výstavbu nového závodu v Drážďanech. S&P snížil rating dlouhodobého dluhu Telekom na BBB+ díky neschopnosti snížit letos zadlužení. BMW zvýšila v 1Q02 prodeje o 17% a to díky novým modelům. Commerzbank čeká letos ztráty z úvěrů až 1 mld.Euro hlavně díky Kirchovi a platební neschopnosti jeho mediální skupiny.

Optimismus na akciových trzích opět mírně ochladl. Růst cen energie a zvláště ropy dále zdražuje produkci a zpomaluje křehké začátky oživení. K optimismu nepřispívají ani válečné události na Blízkém východě. Pro další období očekáváme stagnaci.

(ČSOB, Trhy a Komodity)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.