Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Síla české koruny … různé pohledy a různé názory

Síla české koruny … různé pohledy a různé názory

19.04.2002 15:00
Autor: 

V posledních týdnech sílí diskuse, které se týkají vývoje koruny a dopadů jejího prudkého posilování na českou ekonomiku. Od konce loňského září koruna posílila téměř o 11,5%! Ve chvíli, kdy se koruna přiblížila hranici 30 CZK/EUR sepsali představitelé některým podniků orientovaných na export tzv. „Trutnovskou výzvu“, která je určena vládě ČR a vedení ČNB. (Úplné znění Trutnovské výzvy naleznete ZDE). Představitelé podniků, kteří výzvu podepsali, požadují zastavení tohoto nepříznivého trendu, neboť silná koruna rapidně snižuje jejich korunové tržby z exportu. Vládě jsou současně vytýkány investiční pobídky, neboť „podmínky pro získání pobídek v podobě daňových prázdnin, celních úlev a dotací na pracovní místa jsou v drtivé většině případů pro české podniky nesplnitelné a způsobují jejich nerovné postavení.“ ČNB je pak viněna z toho, že tomuto nepříznivému trendu vývoje koruny nečinně přihlíží.

K vývoji kurzu koruny se vyjádřil kromě jednotlivých členů bankovní rady také guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který nazval prudké posílení kurzu v posledních měsících kurzovou bublinou, tj. spekulací, „která není podložena vývojem základních makroekonomických veličin. Proto ČNB proti posilování kurzu již několikrát zasáhla celou škálou svých nástrojů. Jednalo se zejména o dohodu s vládou, slovní i přímé intervence a změkčení měnových podmínek snížením úrokových sazeb.“ V komentáři bylo dále konstatováno, že „toto posílení bylo jednoznačně nadměrné a dostalo korunu na neudržitelnou úroveň. Otázkou pouze je, kdy a s jakými náklady pro ekonomiku tato bublina splaskne.“ Argument, že důvodem prudkého posilování koruny je vysoký příliv zahraničního kapitálu, není podle guvernéra podložený. (Úplné znění komentáře guvernéra ČNB k vývoji koruny naleznete ZDE.

Ministr financí Jiří Rusnok včera v jednom ze svých mediálních vystoupení podnikatelům, kteří podepsali Trutnovskou výzvu, doporučil, aby v případě, že jsou jejich výrobky konkurenceschopné v zahraničí jen při kurzu 35 CZK/EUR, změnili business nebo sáhli k restrukturalizaci… V rozhovoru pro Radiožurnál dále sdělil, že požadavek podnikatelů sdružených do takzvané Trutnovské výzvy na zastavení prodeje podílů ve státem vlastněných firmách neodpovídá současné situaci. Podle Rusnoka nyní žádné velké privatizace neprobíhají a v případě privatizace Českého Telecomu či Nové huti žádná kurzová rizika nehrozí. Zásahy proti silné koruně nejsou v tuto chvíli potřebné, dodal. Řada zásahů proti kursu se podle jeho názoru již uskutečnila, přičemž zmínil intervence centrální banky a dohodu vlády s ČNB o směně privatizačních příjmů mimo devizový trh.

Jaký je Váš názor na současný vývoj kurzu koruny a jaké dopady na českou ekonomiku očekáváte? Sdělte svůj názor ve fóru.


Váš názor
  • NECHUTNÉ VNUCOVÁNÍ REKLAMY NA PATRII
    20.06.2002 17:23

    S ohledem na využití nových softwarových technologií na umísťování reklamy na vašich stránkách, které jsou nechutně vtíravé a neumožňují normální pohyb na stránkách končíme s využitím vašich jinak hodnotných služeb.
    • Agresivní reklama na stránkách Patrie
      28.06.2002 12:13

      Absolutně souhlasím s panem Kolářem. Josef Fronk
      Josef Fronk
      • :)
        21.08.2002 18:55

        Asi si myslite, ze Patria je dobrocinny spolek,co?
        • Mno
          05.11.2002 17:19

          to beefhole To asi nevis o cem je rec, mas vubec poneti kolik se dava za reklamu? Ceho je moc toho je prilis
          JJ
  • Nikdo na zeměkouli není všemocný a není to ani představitel ČNB a ani česká vláda
    30.04.2002 11:43

    V polovině devadesátých let ještě za socialismu jsem jel do Jugoslávie a sehnal jsem marku za 15 Kč. Uvolněním měny došlo až na 30 Kč/DM. Steně tak když se podíváte na přiložené grafy je vidět jaký je trend CZK. Pokud se někdo podívá na historický trend vývoje DM a USD i tam je vidět, že se s časem mění a země se s tím musely též vyrovnat. Souhlasím s tím, že česká vláda ČSSD mlčky podporovaná ODS v zájmu udržení sociálního klidu dává velký důraz na vytváření nových pracovních míst a využívá k tomu pobídky fornou zvýhodnění zahraničního kapitálu. Je ovšem otázka jakým způsobem se to projevuje na kapitál tuzemský. Zatímco pan expremiér Klas byl toho názoru, že si musí pomoci každý sám a na základě toho zkrachovalo nebo jsou na pokraji krachu mnoho strojírenských závodů, které byly zaměřeny hlavně na vývoz na východ, protože se nedokázaly operativně přeorientovat na nově preferované trhy. Současně obnovil kuponovou privatizací funci akciového trhu. ČSSD ústy pana premiéra Zemana tuto jeho iniciativu bralo za omyl. Nechalo padnout společnosti aby je obratem prodali a současně pokračovali v cestě pobídek pro zahraniční investory. Tak se stalo, že většina bank je v zahraničních rukou. V tom je možné chápat stížnosti těch, co byli blízko přerozdělení majetku po roku 1989, popř. získali manažérské funce a teď proto brečí. Zajímavé bylo, že když bylo nutné zaplatit za cizí měny hodně nekřičeli. Nás, kterých je většina a jsme pouhými zaměstnanci jde o to, co bude pro nás lepší. Je pravda, že by se tím pádem měly zlevnit cesty do zahraničí ale jak vidím tak zahraniční cesty s renomovanými cestovními společnostmi jsou rok od roku dražší. Jak už bylo naznačeno tak i průměrný občan u nás zaplatí za potraviny více peněz jak kdekoliv v západní evropě. Pokud vezmu cenu v hotelu v Praze a ve Španělsku na pobřeží, jsou pražské ceny v *** hotelích dražší. Proti trendu je obtížné bojovat. Dá se dělat podle mého jen jediné, co se říkalo na začátku plavat po proudu a snažit se využít maximálně toho pozitivního. značka jku
    JKU
  • stehovani vyrobnich odvetvi s nizkou technologickou pridanou hodnotou
    23.04.2002 15:02

    Problémy vývozců chápu, je zlé, že za své výrobky dostanou o 10 - 13 procent méně než před rokem. Co ale nadělají ? Nic. Jediná možnost je snaha o optimalizaci výstupů, tzn. neorientovat se ve vývozu pouze na eurové trhy a navíc se snažit o vyšší přidanou technologickou hodnotu - snížit hodnotu práce ve výrobku. Určitou možností je také finalizace výroby. Určitě tento trend nepotěší oceláře, aj. Jako občan si musím přát, aby tento trend vydržel a hodnota Kč se co nejvíce přiblížila paritě kupní síly, tzn. cca 20Kč/EUR. To bude doprovázeno velkou restrukturalizací průmyslu a při růstu HDP o 3-4% v korunovém vyjádření můžeme počítat při apreciaci Kč o 13% s cca 17% růstem HDP v EURovém vyjádření. To je cesta ke srovnání s EU.
    Petr Pomazal
    • To ste trochu prehnal
      25.04.2002 11:54

      Jestli si myslíte že je reálný roční růst HDP o 17% v € tak to je naprostá hovadina. To může vyjít jeden rok ale těžko delší dobu. Jak píše Pavel Kohout na ifondy.cz : V dlouhodobém horizontu lze vývoj kursu koruny do značné míry ovlivnit prostřednictvím měnového režimu a měnové politiky. Během let 1969-79 posílila německá marka vůči americkému dolaru více než dvojnásobně (průměrně o 7,91% ročně). Posilování měny umožňovalo Bundesbance dodržovat politiku nízké inflace. Nízká inflace urychlovala relativní růst HDP (hospodářská výkonnost Německa v dolarovém vyjádření postupně doháněla USA) a růst HDP měl zpětně vliv na posilování měny. Měnový kurs není jen odrazem výkonnosti ekonomiky, ale také důležitým faktorem, který ji ovlivňuje. Kdyby Německo v 70. letech z nějakých důvodů používalo místo marky americký dolar (anebo kdyby marka byla pevně vázána na dolar), jeho hospodářský růst by byl buď pomalejší, anebo by byl doprovázen relativně vysokou inflací. Scénář optimálního vývoje kursu koruny by mohl být zhruba následující: během let 2002 až 2012 česká koruna postupně posiluje vůči euru podobným tempem jako německá marka v 70. letech. To umožňuje české ekonomice neinflačně růst a postupně dohánět ekonomickou výkonnost EU. V roce 2013 koruna vstupuje do Evropského měnového mechanismu (ERM) s kursem zhruba 15 CZK/EUR. O několik let později (2016 až 2018) se Česká republika vzdává koruny a slavnostně zavádí společnou měnu euro.
      First
  • euro
    22.04.2002 21:43

    Podívejte se pozorně na první stránku Hospodářských novin. Cena 9,50 Kč neboli 1,3 euro. To znamená cca 7,30 za euro. To nám ta koruna tvrdne.
    • Přestanou k nám jezdit!!!
      25.04.2002 10:20

      Silná koruna působí kromě klasických exportérů i problémy "vývozcům sluľeb". Hotely, pensiony, lázeňské domy, restaurace, incomingové cest. kanceláře, průvodci, autodopravci i suvenýry- vąe se pro zahraničního turistu zdraľilo oproti loňské turistické sezóně o 15% vlivem kurzu. Zahraniční turista počítá velmi pečlivě a velmi brzy začne uvaľovat o tom, zdali "zdraľenou" ČR nevynechá ze svého cestovního itineráře a nenahradí ji Polskem, Maďarskem či Rakouskem.Co by to znamenalo netřeba rozvádět. Ani rychlé "splasknutí kurzové bubliny" pak nepomůľe. Setrvačnost v rozhodování o cílové destinaci své kratąí či deląí dovolené je u potenciálního zahraničního turisty značná. Jakmile dospěje k přesvědčení, ľe Česko je pro něho stále draľąí a draľąí, bude zle na několik let!!! Jiří Novák
  • Budou mít problém jenom exportéři?
    22.04.2002 18:45

    Podle mého názoru, dnes mají problém exportní firmy, při dalším posilování začnoum mít problém domácí producenti, neboť importované zboží začne konkurovat na našem trhu, zejména v potarvinářském a zemědlělském sektoru. Při dalším posílování české koruny začnou domácí producenti šetřit na investičních a mzdových nákladech, což povede k velkému propouštění.Naše firma je exportně založena, nás se tento problém dotýká okrajově, neboť část subdodávek nakupujeme v EUR zóně, při dalším posílení koruny budeme nuceni přistoupit k jednání se zahraničním partnerem o cenách, což je velmi problematická záležitost. Osobně si myslím že tempo růstu posilování koruny je příliš rychlé a přinese problém spoustě domácích a exportních firem.
  • Exporteri si jiste vezmou Rusnokovu radu k srdci...
    19.04.2002 18:20

    Jako vyvozci IT sluzeb mame ceny, ktere odpovidaji urcitym svetovym standardum a neni mozne je menit podle nalady naseho devizoveho trhu. Posilovani koruny bych prijal pokud by soucasne s nim rostla produktivita prace a kvalita zbozi a sluzeb na nasem trhu. To se vsak nedeje. Pro zabraneni velkemu propadu zisku budeme nuceni hledat reseni predevsim na strane nakladu a proto jestlize nam ministr Rusnok vzkazuje, ze "dobre casy jiz skoncily", budeme se muset snazit o minimalizaci nasich nakladu v Kc. Jednim z realnych reseni pro nas bude postupne presunout vyvoj do zemi, kde je jiz v tuto chvili levnejsi pracovni sila nez u nas a naklady na mzdy v EUR/USD neporostou o 5% mesicne jako zde v korunach. Nastesti to v nasem oboru neni takovy problem, ale i tak to nebude nic prijemneho. Jsme zklamani pristupem ceske vlady k tomuto problemu a smutni z vyroku jejich arogantnich ministru. Nic jineho nam vsak nezbyva, protoze je zcela mozne, ze tato vlada zde bude pusobit i pristi 4 roky. Lituji ostatni exportery pro ktere bude obdobny presun vyroby komplikovanejsi a pak take nasi ekonomiku, kterou podle meho nazoru cekaji jiz v tomto roce pri pokracujicim posilovani Kc znacne problemy. To uz ale bude po volbach, takze se to bude tykat pouze lidi, nikoliv ministru...
    Mirek
    • Asi to nevyřešíme
      22.04.2002 20:12

      Plně souhlasím s panem Beránkem, že nemá cenu naříkat, lépe je něco začít dělat. A souhlasím i s paní Evou - od vlády (ani předchozí ani nynější) malé společnosti nemohou očekávat žádnou pomoc ani ohledy. Intervence české národní banky jsou pravděpodobně nesmyslné. Nejsem finanční analytik, ale domnívám se, že za zhoršenou situaci může do značné míry vláda a její způsob privatizace. Pokud to tak není, vážně by mne zajímalo, kdo za posílením koruny stojí (asi nejsem sám). Argumenty pana Petra příliš neberu: v našem oboru byste ta vaše čísla musel o hodně zvednout a poměry mezi Německem a Prahou jsou zde zcela jiné. Kupodivu ani našim zaměstnancům koruna nepřináší žádné výhody - v Čechách se nezlevňuje, takže i pro zaměstnance zůstávají spíš jen otazníky nad budoucností. Jediné potěšení, které silná koruná "ne-exportérům" přináší je typické české "cizí neštěstí vždycky člověka potěší". Ale už raději skončím a půjdu něco dělat, abych se připravil na ten kurz 1EUR = 4Kč, na který se tak teší pan Petr...
      Mirek
    • Exportéři pláčou
      22.04.2002 16:50

      Česká měna jistě posílila příliš rychle. Ale co s tím? Koruna se nyní obchoduje těsně nad hranicí 30 korun za euro. Takže vývozci chtějí, aby ČNB intervenovala a utratili zase nějakou tu miliardu z kapes daňových poplatníků. A ona to třeba udělá. A zcela hypoteticky se třeba kurz dostane na 35 korun za euro a co se asi potom stane. Výzvu sepíšou pro změnu importéři. A ČNB utratí opět pár miliard. Takže jednou brečí ti podruhé oni. Jak z toho ven. Je třeba si uvědomit, že stát a potažmo není zaopatřovací ústav. ČNB má samozřejmě své úkoly, které musí plnit. Na druhé straně je třeba si uvědomit i cenu možných opatření. Především se musí starat každý sám o sebe a snažit se aby přežil. Co vy na to?
      • Pane Beránku,o čem je řeč?
        26.04.2002 9:57

        Už jste si všiml,že by importéři snížili ceny na základě silné koruny? A jde-li Vám o kapsy daňových poplatníků,uvědomte si něco o práci dělníka u nás a v Německu.Já jsem s nimi denně ve styku a je mi z toho nefalšované smutno !!
        T.Urbanek
      • Importéři můžou brečet jak chtějí............
        22.04.2002 18:40

        V roce 1997 vláda uvolnila korunu a kurzové rozdíly připravili o zisk hodně importérů. A mohli brečet jak chtěli, žádná vláda jim pomocnou ruku nepodala...... naopak ještě k tomu připojila dovozní depozita, které položili hodně firem na lopatky. Proč teda brečí exportéři?? A co by dělali, kdyby k silné koruně ještě dostali darem vývozní depozita?? Já vím, že to vypadá na první pohled jako nesmysl, ale nikdo si v roce 1997 nevšímal zoufalou situaci importérů, nevidím důvod, proč by se vláda měla zabývat situací exportérů. Pan Rusnok má pravdu, pokud naše výrobky nejsou konkurence schopné při současném kurzu koruny, měli by výrobci přehodnotit svojí práci...
        Eva
        • Evo !
          26.04.2002 10:01

          Importéři si v roce 97 nasadili ceny,odpovídající kursu a hotovo ! Je DM dražší ? No tak zaplať víc,Čecháčku! Zkuste ale navýšit cenu na Západ o 10 % za půlrok! Konec!
          T.Urbanek
    • GO Koruna GO (až na 4Kč/EUR)
      20.04.2002 10:42

      Mirek nechce platit svím lidem tolik jak se platí ve světě a chce vyvést svůj vývoj do Indie. Ať jde! Je tu zřejmě jen dočasně a stejně jak ty ostatní který tu jsou jen kvůly drasticky podhodnocené Koruně: časem odejdou. Nic této zemi nepřinášejí. Bídné mzdy znamenají bídu obyvatelstvu. Německý delník bere 4000 DM, Český 16000Kč - 1:4. Máme světové ceny na vstupu (benzín, plyn, elektrika, jídlo, šatstvo, atd.) a v přepočtu zbídačujícím kurzem, nedosažitelný hausnumera ceny. Hodina práce Českého clověka je stejně hodnotná jako hodina práce Němce, nebo snad né? Koruna musí hodně zesílit a ceny se musí narovnat, neco nahoru a hodně jiných dolu. Pak budeme moci si koupit to zboží které EU sem chce nacpat. Kté demagogiji o produktivitě a kvalitě mohu jen říci: za málo peněz dostanete jen špatné zboží a, za málo peněz lidi nebudou pracovat více, raději vezmou podporu. Jste-li velký použijte FUTURES, jste-li malý nikam se neostěhujete, zahltí Vás větší kapitál a skončíte jako zaměstnanec, tak je ve Vaším zájmu aby reálné mzdy šly nahoru. Nazdar.
      Petr
      • ceny nejsou stejne
        30.04.2002 13:11

        Myslim, ze tu jsou dalsi argumenty o kt. byste mel vedet. Ceny vstupu uplne stejne nejsou, kdyz porovname dane, soc. podminky zamestnancu a ceny sluzeb (vite jak jsou snad jakekoliv sluzby v SRN drahe???) i mzdy (take vstup) a za posledni i potraviny a ceny bydleni stejne opravdu nejsou. Vice o tom rika relativni parita kupni sily... Druhy argument je, ze cena ces. delnika opravdu NENI ROVNOCENNA. Pokud se zamerime na produktivitu, alespon dle statistik... Pak se zeptam> Podnikate? Videl byste nebo vidite, ze to je dost slozite v nasem podnikat. prostredi vubec prezit... Reseni vidim v durazu na kvalitu vseho - za 1.rep. byla koruna jednou z nejsilnejsich men sveta. Stezoval si nekdo??? Myslim,ze ne.Ale bylo to tak od zacatku... Vzdyt i sluzby se uci - gastronomie pro cizince - napr. sjezd celoevr. slechty do Karlovych Varu... Zdravim. R.Hanzl
      • Špatná zpráva pro nás, "programátory"
        23.04.2002 10:40

        A to je smůla. Mirek nechce platit ... Zrovna jsem se chtěl odlogvat od serveru mnichovské firmy a poohlédnout se na internetu po práci v Praze. Neb jsem slyšel, že už se u nás vývojem software dají taky vydělat slušné peníze. A on že se od nás bude přesouvat vývoj na východ ? Tak to se zas radši rychle zaloguju ... I když to už není tak výhodné, jako dřív. Už se jim tam holt nemůžu chlubit, že u nás si můžu dát za 1 Marku v bufetu skromný oběd i s pivem (bývalo to tak) - ale s tím vývojem jsme přece počítali. Honza.
        Jan
        • Blahopřeji...
          23.04.2002 12:25

          Pokud vám jde o pivo a skromný běd, pak jste v pohodě - v Praze i v Německu. Podle mých zkušeností odjíždějí mladí programátoři do Německa spíš vydělat si na bydlení. Pokud by tomu tak bylo i ve vašem případě, pak bych rád připomenul, že váš reálný příjem právě poklesl asi o 30% (20% koruna za poslední 2 roky + 10% růst cen nemovitostí v Praze). Srdečně Vám blahopřeji k tomuto úspěchu...
          Mirek
  • skoda place
    19.04.2002 16:16

    Nechapu, proc Skoda MB bojuje proti silne korune. Prave v jejim pripade, kdyz sve vozy zhotovuje v cim dal vetsi mire ze zahranicnich dilu, je silna koruna preci spasou. Minimalne by jim mela vyvazovat mensi zisk z realizovanych exportu.
    Mayer
    • Nezapomeň na TRANSFER PRICING
      20.04.2002 10:48

      Ceny na vstupu jsou upraveny tak aby se realizoval zisk v místě kde momentálně je největší výhoda. To se plánuje. Nepředvídaný výkyvy dělaji problémy. Chudáka to nepostihlo. Kde je ta smluvně slíbená motorarna?
      Petr
  • a DPH ?
    19.04.2002 15:27

    Problémy vývozců lze chápat jen do určité míry. I oni musí tlačit na svou nákladovou stránku, nikoliv jen na příjmovou. Pokud tuzemští dodavatelé nesplňují představy finančních limitů, je možné se obrátit na dovoz, kde sílící koruna může pomoci. Zároveň je potřeba se zamyslet nad strukturou nákladů jako takových. Všichni exportéři mají nárok na odpočet DPH na vstupu, a ve většině případů je to 22%. Je to svým způsobem státní dotace na vývoz. Podniká-li někdo tak, že mu rozpětí 22% nestačí k vykrytí kursového rozdílu v řádu 5-10%, pak není něco v pořádku. Tento příklad nelze brát doslova, pro každé vývozní teritorium platí nějaká dovozní cla, ale cosi by naznačit měl. Výrobci, kteří produkují výhradně na tuzemském trhu musí ze svých tržeb ještě navíc odvést 22%. Zatím jsem neslyšel, že by někdo tak masivně volal po snížení DPH jako exportéři proti sílící koruně. Co vy na to ?
    martin svorc
    • DPH něco může vykrývat?
      26.04.2002 9:52

      Pane Svorci, DPH na zboží je částka jaksi navíc,ze které nedostane exportér vůbec nic,nachápu tedy, jak může něco imaginárního cosi vykrývat ! Nemám nic proti pohybu koruny oněch ca. 5% ročně,ale 11 % za 8 měsíců je síla! Naše firma vyváží už 7 let,takže nejsem úpný nováček ! Zvýšení produktivity českých továren je běh na velmi dlouhou trať a navíc s pěkným balíkem peněz v zádech. Stejně na toto nakonec doplatí stát zvýšenou nezaměstnaností,protože firma,natlačená kursem na zeď začne šetřit zejména na lidech a investicích. A pak si poslechneme několik akademiků v televizi,kteří v životě k fabrice nečuchli,co a jak se má dělat!
      T.Urbanek
    • Konkurence schopnost Českého vývozu
      20.04.2002 10:55

      Český výrobci útěrek nemohou konkurovat Čínskému a Indickému vývozu, y přes nižší náklady na přepravu do Německa, budou-li tuzemský mzdy podstatně výšší než azíjský. Možná to měl Rusnok na misli. Je to dobrý nebo španý? Co stím?
      Petr
    • Co se to ozvalo za blba ?
      19.04.2002 16:45

      Pokud je mi známo, tak všichni vývozci jsou současně sponzory státu, protože DPH státu prostřednictvím dodavatelů platí a stát jim ho vrací bezúročně až za několik měsíců. Pokud by hospodářství fungovalo dle představ pana Svorce, asi by jeho jméno bylo symbolem celého hospodářství.
      PAS
      • reakce
        19.04.2002 17:50

        No tak vy s tím exportem raději skutečně přestaňte. Ušetříte .....
        martin svorc
    • DPH
      19.04.2002 16:33

      Pan Svorc asi neví, co říká, pravděpodobně nevyvezl do zahraničí ani za 1 CZK zboží. Doporučuji mu se seznámit se zákonem o daních, hlavně odd. DPH. potom zjistí, že káže bludy.
      SILHAN JIRI
      • Opak je pravdou pane Šilhan ....
        23.04.2002 8:21

        Exportujeme od roku 1994 a to globálně, tedy na všechna možná teritoria - kromě embargovaných. Kazatel rozhodně nejsem a s Vámi bych se o naše zkušenosti (dobré i špatné) asi opravdu nepodělil. Jenom mohu potvrdit že meziroční nárůsty našeho vývozu jsou okolo 10%. Na svém tvrzení o DPH trvám ....
        martin svorc
      • Nechápu!!
        22.04.2002 18:43

        Nechápu v čem káže pan Svorc bludy, nemá snad pravdu v tom, že do kalkulace vstupuje materiál bez DPH?? DPH Vám opravdu vrátí stát za dva měsíce, ale nebojte se, importérům taky........... Takže, zkuste mi prosím ještě jednou vysvětlit, který zákon bychom si s panem Svorce měli nastudovat..... A který paragraf konkrétně.
        Eva
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m