Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Míl: Systém povolenek nahrává velkým finančním hráčům

Míl: Systém povolenek nahrává velkým finančním hráčům

27.03.2007 9:41
Autor: 

Evropská komise včera Česku přidělila pro příštích pět let emisní povolenky na 86,8 mil. tun CO2 ročně, což je o necelých 15 % méně, než česká vláda požadovala. Na druhou stranu je to však skoro o 5 mil. tun více, než kolik jich firmy potřebovaly loni a předloni. Nicméně ekonomika je na vzestupu a průmyslové firmy tvrdí, že uvedený příděl nebude stačit na rozšiřování výroby a vznik nových závodů, píší dnešní Hospodářské noviny.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla by si Česko zasloužilo větší příděl povolenek. „Ke zlepšení životního prostředí či modernizaci českého průmyslu by to ale stejně nevedlo. Globální problém nemůže vyřešit český podnikatel,“ řekl Míl v rozhovoru pro dnešní HN.

Systém povolenek podle něj nepomáhá životnímu prostředí. „Emise skleníkových plynů jsou globální problém a nelze ho vyřešit, pokud se do systému snižování nezapojili ostatní globální hráči. Velcí producenti CO2, to znamená Spojené státy, Rusko, Japonsko, Indie a Čína.“

Systém povolenek je podle Míla neprůhledný, například nad ním neexistuje dohled. „Protože je to obchod bez pravidel, nahrává velkým finančním hráčům, kteří mohou povolenky skupovat z ryze spekulativních důvodů,“ řekl. Přidělováním povolenek dostává podle něj Brusel do ruky nástroj, kterým může ovlivňovat konkurenceschopnost členských zemí. „Není náhodou, že požadované kvóty krátil Brusel třeba Slovensku nebo České republice. Jsou to rychle se rozvíjející ekonomiky. Česko přitom splňuje Kjótský protokol, do průmyslu investovalo v minulosti desítky miliard korun. Takže by si zasloužilo více povolenek.“

Největším znečišťovatelem je navíc doprava a pro tu žádný systém povolenek neplatí, upozorňuje Míl. Jedinou rozumnou alternativou k povolenkám je podle něj tvorba nových norem. „Například u elektráren se dá říci: Od roku ,xy´ se mohou stavět jenom takové zdroje, které vylučují tolik a tolik emisí. A mají přitom takovou a takovou účinnost. Normy by samozřejmě platily pro všechny členské země Evropské unie, nebyla by v tom žádná svévole,“ dodal Míl.

Váš názor
  • "na stránce došlo k chybě"
    28.03.2007 16:51

    už to psát zovu nebudu...
    Obcan
  • Povolenky a ekologie
    27.03.2007 10:52

    Plně souhlasím s názorem pana Míla na systém povolenek. Mrzí mě však , že tento systém nepochopil ministr Bursík a svými výroku poškozuje naší ekonomiku. Souhlasím s prezidentem Klausem, že ekologie v současném podání znamená novou diktaturu, zaměřenou na získání moci skupině která se označuje jako zelení. Boj proti elektrárnám je vlastně bojem proti životnímu prostředí. Snižování výroby elektřiny a zvyšování její ceny i díky omezování povolenek povede ke hledání alternativních zdrojů které jsou k životnímu prostření nešetrné. Např. lokální vytápění bude vždy vytvářet více škodlivin vzhledem k získané energii než je u elektráren kde je možno organisovaně zachycovat emise, nebo větrné elektrárny které zvyšují prmanentní hlučnost ve svém okolí, nebo spalování biomasy jejíž výroba bude vysávat živiny z půdy a t d.
    SAMO
    • sevci, drzte se svych kopyt
      27.03.2007 12:23

      Profesi i vzdelanim nejsem klimatolog ani meteorolog, ale ekonom. Kdyz se mi rozbije auto, o pomoc jdu za automechanikem a nikoliv komenikem. Kdyz se neco deje s klimatem, posloucham nazory klimatologu a nikoliv ekonomu. Drtiva vetsina klimatologu se shoduje na globalnim oteplovani vlivem zvysenych emisi sklenikovych plynu diky lidske cinnosti. Nemam duvod jim neverit a preferovat nazory treba energeticke lobby. Jestli jsou konkretne povolenky tim nejlepším nastrojem nevim, v obdobi 2005-2007 svou roli neplnily a sloužily jenom k další podpoře zisků nejziskovějších firem typu ČEZ. Proto jejich snížení dává smysl.
      honza
    • povolenky a ekologie
      27.03.2007 11:20

      Pan Míl opět potvrzuje,že to má v hlavě naprosto srovnané a navíc je jasné ,že ví o čem je energetika. Pro jeho jasné názory byl socanům nepohodlnej, když byl v čele ČEZu a proto byl z rozhodnutí strany odvolán. Pan Bursík má koryto, tak se musí svými výroky zavděčit zeleným voličům. Jestli je opravdu takový eurodemagog jako většina socanů v čele s panem Zaorálkem a spol. tak mě je ho líto. Kdy konečně socani pochopí, že EU v dnešní podobě nemůže přežít.Jedná se o politické uskupení, které svými regulátory omezují rozvoj evropy a zbytek světa zatím evropě ukazuje záda - bohužel se stále větším odstupem. Za svůj přízpěvek se tímto zároveň omlouvám, protože jsem nepožádal EU o povolenku k jeho napsání. S EU na věčné časy a nikdy jinak.
      karel
      • ekonomovi
        28.03.2007 10:09

        pane ekonome , zamysli se nad tím , jestli náhodou povolenky nebudou mít zcela opačný efekt. ČEZ tě asi leží v žaludku což i chápu . Taky jezdím do servisu , nejsem klimatolog ale jedno mi zčíná být jasné. Řízení evropského kontinentu z Bruselu formou směrnic,rozkazů,příkazů , zákazů, limitů a povolenek asi evropu ani ekonomicky , natož ekologicky neuzdraví. Jedině až do EU vstoupí Čína ,Indie,USA a pod. Pak jim Brusel nadiktuje jak se to má dělat a na zeměkouli začne být blaze. Bursíkům se splní sen, protože každá rodina dostane z EU "povolenku" na 1 kůži kolem pasu na člena rodiny za rok, 1 kopí a 2 ulovené zajíce za týden.Za zašlápnutí žížali, nebo zabití mouchy bude doživotní žalář, za utrhnutí pampelišky bez povolenky 5 let podmíněně.
        marks
      • Odpoved Karlovi
        27.03.2007 11:28

        Karle, tobe asi jeste nedoslo ze u vlady socani uz nejsou? Tvoje pravdepodobna modla Topolanek je jeste vetsi trubecek, kdyz Bursikovi kyvnul na stop jadernym elektrarnam. Jinak s tebou ale souhlasim :)
        Cariocas
        • cariaocasovi
          28.03.2007 9:51

          došlo ,kolego došlo, a jsem tomu opravdu rád. Ujišťuji tě , že se řídím vlastním rozumem a nehodnotím pol. strany podle vedoucích představitelů. Ve zdraví jsem přežil děsivých 8 let vlády zemanošpidlogrosoparoubkovo soc.dem. Zaplať pánbůh alespoň toho Topola i když si také umím představit lepšího vůdce .Bohužel mu byl přivolen zelený partner a máme tu onu klasickou českou koalici, která je dobrá k tomu , aby bylo na co svádět neplnění vlastních programů. Nechtěl bych být v Topolovo situaci a s takovými partnery řešit kromě jiného , kudy dál po socanech.
          karel
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data